• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
MHP'den 100 maddelik yeni anayasa önerisi!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Düzenlediği basın toplantısında konuşan MHP lideri Bahçeli, salgın önlemleri ile ilgili;

''Aşılama çalışmalarının hedeflenen düzeye ulaşmasıyla bayram ertesini karşılayacağımızı umut ediyorum. İnsanlığa musallat olan koronayı en az hasarla atlatmak için devlet ve millet kenetlenmesi tezahür etmelidir, Türkiye'de bu kenetlenme sağlanmıştır.

Aşı konusunda güven sorunu yaşayan vatandaşlarımızın kaygılanacağı hiçbir şey olmadığını ifade etmek isterim. Bir diğer mesele de aşıların tedarikidir. Bununla ilgili memnuniyet verici gelişmeleri Sağlık Bakanımız sürekli vurgulamaktadır. Salgın yönetimi doğru bir şekilde yapılmaktadır.'' dedi. 

Anayasanın, değişmez metinler olmadığını belirten Bahçeli, "Anayasanın milli hedefleri barındırması yegane önceliktir. Toplum sözleşmesinin hazırlanmasına güçlü vurgu yapıyorsak önce uzlaşma erdemine bağlanmamız gerekecektir." dedi.

Bahçeli, "Herkes ittifak halinde yeni anayasadan bahsetmektedir. Konuşmak, görüşmek için müsait bir zemin vardır. Sıkılı yumruklarla anayasa yapmak mümkün değildir. Artık uzlaşmak, yeni anayasa hazırlamak milli vecibedir. Bu tarihi göreve MHP ön şartsız hazırdır." ifadelerini kullandı.

Parti olarak anayasa metin çalışmalarını bitirdiklerini söyleyen Bahçeli, 100 maddelik anayasa önerilerinin hazırlık aşamasının da tamamlandığını kaydetti.

Bahçeli, "Partiler nasıl bir anayasa istediklerini açıklamalı. Anayasa çalışmamızı önce Cumhurbaşkanımıza sonra da diğer partilere sunacağız." diye ekledi.

Bahçeli, "Temel hak ve hürriyetler güncellenmiştir. Anayasa önerimiz 4 kısım, 100 maddeden oluşmaktadır. Anayasanın değiştirilemez maddeleri aynen korunmuştur. Devletin genel esasları, ilk 5 maddede düzenlenen şekli ve nitelikleri aynen korunarak 1. maddede ele alınmış, maddenin son fıkrasında 'bu madde değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez' denilmiştir." diye konuştu.

Önerilerinde TBMM Başkanına siyasi krizlerin çözümünde arabuluculuk yetkisinin yüklendiğini belirten Bahçeli, Hükümet programının Meclis'e sunulması, kararname ve kanunların yetki alanlarının çatışmayacak şekilde belirlenmesinde yer aldığını söyledi.

Bahçeli, "Dokunulmazlık ve düşme sebeplerine dair belirsizlikler giderilmiştir. Üniter devlet ilkesine yer verilerek idari yapılanmada il esası korunmuştur. Atatürk Kültür Dil ve Tarih varlığını sürdürdü. Yürütme organı başkan ve idare şeklinde iki başlık altında düzenlenmiş, başkan ile birlikte iki başkan yardımcısının seçilmesi öngörülmüş, başkanlık kabinesi anayasal statüye dahil edilmiştir. Diyanet bakanlığı olarak yapılanmış, Merkez Bankası anayasal kuruluş haline getirilmiştir." ifadelerine yer verdi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir