• DOLAR 32.594
  • EURO 34.83
  • ALTIN 2495.612
  • ...
İlahiyatçı Erkuş: İtikaf kendimizi kulluğa ve Rabbimize adamaktır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İtikaf; insanın bir mescitte en az bir namaz vakti en fazla ise 10 gün kalmasıdır. Sözcük anlamı ise kişinin kendisini bir yerde tutarak inzivaya çekilmesidir. İtikafa giren insana akif denilir. Bir diğer adıyla da mutekif (ibadet için bir köşeye çekilen) de denilir.

Mübarek Ramazan ayının son günlerine doğru yaklaşırken camilerde itikaf yapılamaması kararı sonrası evde itikafa girilip girilemeyeceği hakkında açıklamalarda bulunan Mekteb Youtube Kanalı Programcılarından İlahiyatçı Orhan Erkuş, tüm mezheplere göre evde itikafa girilemeyeceğinin belirtildiğini ancak zaruret hali olduğundan evde itikafa girilebileceğini söyledi.

“Bir kişi mescide girdiğinde ‘İtikafa girmeye niyet ediyorum’ dediği taktirde bir namaz vakti dahi kalsa itikafa girmiş sayılır” diyen Erkuş, “İtikaf, meşruiyetini Kur’an ve Sünnet ’ten alır.” İfadelerine yer verdi.

“İtikaf ile Rabbimizin kapısına gittiğimizi gösteriyoruz”

Peygamber Efendimiz’in (Sallallahu aleyhi vesellem) kendisine ve ümmetine oruç farz kılınmasının sonra ki her yılda 10 gün boyunca itikafa girdiğini söyleyen Erkuş, Resulullah’ın (Sallallahu aleyhi vesellem) vefat edeceği sene ise 20 gün itikafta kaldığını hatırlattı.

“İtikaf kendimizi kulluğa ve Rabbimize adamaktır. İtikaf, Rabbimiz ile baş başa kalabilmektir. İtikafa girmek, alemlerin Rabbi Allah’ın (Celle Celeluhu) rahmet kapısını çalmaktır. İtikaf ile Rabbimizin kapısına gittiğimizi gösteriyoruz. Rabbimiz’den başka gidecek bir yerimizin olmadığını itikaf gösterir.” ifadelerini kullanan Erkuş, itikaf ile cehennem ateşinden Rabbimize sığınmamız gerektiğini tavsiye etti.

Son günlerde ise asıl merak edilen konunun evde itikafa girilip girilemeyeceği hususu olduğunu belirten Erkuş, normal şartlarda tüm mezhep imamlarının erkeklerin evde itikafa giremeyeceğini savunduğunu söyledi.

Bayanların evin bir köşesini mescide çevirmesi halinde itikafa girebileceğini söyleyen mezhep imamları, erkeklerin mescitte itikafa girebileceğini aktarmıştır.

“Erkekler evlerinin bir köşesini itikaf alanına çevirmelidir”

“Fakat şu an zaruret hali yaşamaktayız. Camilerimiz itikaf için kapalı. İslam uleması salgın şartları göz önünde bulundurarak camilerin itikafa kapatılması sonrasında bir karar almıştır. Ulema, ‘erkekler evlerinin bir köşesini itikaf alanına çevirmelidir’ demektedir.” diyen Erkuş, şu ifadeleri kullandı:

“İtikaf odamızın içerisinde bilgisayar, tablet, telefon, bilgisayar gibi eşyalar olmamalıdır. Sadece uyuyabileceğimiz bir yatak, bir Kur’an-ı Kerim, seccade, tesbih ve İslami kitaplar olmalıdır. Rabbimiz ile baş başa kalacağımız bir ortam hazırlamalıyız. Bu şekilde Rabbimizden itikaf sevabı umulmalıdır. İnşallah Rabbimiz bu durumda itikaf sevabı yazar diye ümit ediyoruz.” (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir