• DOLAR 32.508
  • EURO 34.582
  • ALTIN 2494.866
  • ...
Ramazanın son 10 gecesi nasıl ihya edilmeli?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Mübarek üç ayların sonuncusu olan ve başı rahmet, ortası mağfiret, sonu ise cehennemden azat olan Ramazan ayının son 10 gününe girmiş bulunmaktayız.

Peygamber efendimiz (Sallalahu Aleyhi Vesellem) içerisinde Kur'an-ı Kerim'in indirildiği ve Allah'u Teâlâ tarafından bin aydan (83 yıl) daha hayırlı olduğu belirtilen 'Kadir Gecesi'ni de barındıran son 10 gün ve geceyi nasıl ihya ederdi? Bu gecelerde ne şekilde dua ederdi? Bu gecelere özel bir ibadet var mı? Müslümanlar geçmiş günahlarının affolunması için bu gecelerde ne yapmalı?

İTTİHADUL ULEMA Genel Başkan Yardımcısı Suat Yaşasın, Müslümanlar için çok kıymetli olan ve hakkıyla ihya edildiğinde geçmiş günahlarına kefaret olabilecek olan Ramazan ayının son 10 günü, Kadir Gecesi, itikâf sünneti ile ilgili İLKHA muhabirine önemli açıklamalarda bulundu.

Peygamber efendimizin Ramazan'ın son 10 gün ve gecesine çok önem verdiğini söyleyen Yaşasın, Hazreti Âişe validemizin ifadesiyle Ramazan ayının son 10 günü gelince peygamberimizin itikafa girdiğini, dünyalıklardan uzaklaştığını, gece olunca da ehlini de ibadet için kaldırdığını hatırlattı.

Ramazan ayı ve Kadir Gecesi neden önemlidir?

Yaşasın, "İtikâf bir sünnettir. Çok yaygın olmasa da bu konuyu sürekli gündeme getirerek insanların işlemesine zemin hazırlamalıyız. Peygamber efendimizin ifadesiyle son 10 günün hikmeti 'Kadir Gecesini aramaktır. Kadir Gecesinin belirli bir güne tekabül ettiği gibi kesin bir bilgi yoktur. Ramazanın 27'inci gecesi ile ilgili net bir bilgi yok. Son 10 gecede arandığını biliyoruz. Ulemalar, peygamber efendimizin Kadir Gecesini özellikle tekli gecelerde aradığını aktarıyor. İmkân varsa tüm gece ve gündüzlerinde itikâfa girmeyi sünnet haline getirmiştir. Kadir Gecesinin önemi içerisinde Kur'an-ı Kerim'in indirilmesinden kaynaklanmaktadır. Kur'an'ın Kadir Gecesinde indiği bizzat Kur'an'da geçer. Hatta Ramazanın bu denli önemli olmasının nedeni de Kur'an'ın bu ayda indirilmesidir. Ramazan ayı Kuran'da Kuran'ın indirildiği ay olarak geçer. Bu yüzden büyük bir değeri var." dedi.

"İmkânı olanlar Ramazanın son 10 gün ve gecesi ibadetle geçirilmeli"

Kadir Gecesinin Kur'an'ı Kerim'in ifadesiyle bütün önemli işlerin ayırt edildiği gün olduğunu hatırlatan Yaşasın, "Tabi Allah Teâlâ her şeyi bilir ama belki de meleklerin sicile işlediği gece olarak bilinir. Müslümanlar için belirleyici bir gece olması münasebetiyle büyük bir önem arz eder. Kur'an'ın indirilmesinin dışında mübarek bir gece olduğu yine Kur'an'da zikredilir. Aynı zamanda melekler o gece Cebrail Aleyhisselam ile beraber iner. Bunların hepsi Kuran'ın ifadesi. Kuran'da güvenlik selamet olarak geçer. Peygamber efendimiz, 'kim Kadir Gecesini imanla ve ecrini sadece Allah'tan umarak geçirirse geçmiş bütün günahları affolunur' diyor. Peygamber efendimiz, saydığımız ve sayamadığımız değerleri içerisinde barındıran gece olması münasebetiyle Kadir Gecesini aramak ona isabet etmek için Ramazan'ın son 10 gününün gecesini ve imkân varsa gündüzünü ibadetle geçirmemizi bizlere sünnet ve miras olarak bırakmıştır. Bütünüyle bu hususlara dikkat etmemiz gerekiyor." diye konuştu.

Kadir Gecesinde nasıl dua edilmeli?

Kur'an'ı Kerim'in ifadesiyle bin aydan daha hayırlı olan gecede (Kadir Gecesi) yapılması gerekenlerle ilgili konuşan Yaşasın, "Peygamber efendimizden bize ulaşan dualar var. Onlar yapılabilir. Hazreti Aişe validemizin 'Kadir Gecesine ulaşırsam nasıl dua edeyim' demesi üzerine Peygamber efendimiz 'Allah'ım sen affedicisin, affetmeyi seversin bizleri de affet' diye dua etmesini istemiştir. Bu dua bizzat Peygamber efendimizden bize ulaşmıştır."

Ramazanın son 10 gününde neler yapılmalı?

Kadri Gecesine denk gelmek ve son 10 günü hakkıyla ihya etmek için yapılabileceklerle ilgili önerilerde bulunan Yaşasın, şunları kaydetti:

"Her şeyden önce namaz bolca sünnet ve nafile namazları kılınır. Zaten ramazanın en önemli özelliklerinden bir tanesi namazdır. İkinci önemli hususlardan bir tanesi Kuran okumak. Ramazan ayı kıraat ayıdır. Peygamber Aleyhisselam her ramazan ayında mukabele şeklinde Cebrail Aleyhisselam ile Kuran okumuştur. Son 10 gün içerisinde yoğun bir şekilde Kuran okunabilir. Üçüncü bir husus ise teşbih ve zikirdir. Allah Tealayı tasdik etme ve eksikliklerden münezzeh kılma anlamında virtlerle uğraşmaktır. Diğer bir önemli husus ise duadır. Bin aydan daha hayırlı olduğunu bildirdiği bir gecede tabi ki Allah'tan istemek gerekir. Son olarak ise istiğfar etmektir. Kendi geçmişi ve günahları hakkında seher vakitlerinde istiğfar etmelidir. Allah'tan mağfiret dilemelidir. Günahlara tövbe etmek ve bağışlanma olarak söyleyebiliriz.

Ramazanda elde edilen güzel hasletlerin devamı için ne yapılmalı?

Ramazanda elde edilen güzel alışkanlıkların Ramazan sonrasında devam etmesi için dikkat edilmesi gereken hususlara da değine Yaşasın, son olarak şu ifadeleri kullandı:

"Ramazan ayı bize kalıcı olarak şu hususları kazandırabilir. Allah'tan ve Peygamber efendimizden ne gelmişse rahat bir şekilde sırtımızı dayayarak mutmain olmalıyız. Allah'u Teâlâ'ya tam bir güven içerisine girelim. Gündelik koşuşturmalar bizleri sarsmamalı. Bu hususta Peygamber efendimiz bizim önderimizdir. O, ne yapmışsa, sünneti neyse o şekilde kendimizi düzeltebiliriz. Sahih ve selim fıtratımıza dönmeliyiz. Vicdanımızın ve fıtratımızın bizi yanlışlığa yönlendirmeyeceğini en iyi kendimiz biliriz. İyilik yapmak, doğruya yönelmek ve kötülüklerden kaçınmak gerekir. Olumsuz ve kötü alışkanlıklarımızı terk etmeliyiz. Vaktimizi düzenleme fırsatı bulabiliriz. Kanaatimce Ramazan ile beraber tabi sonunda Kadir Gecesi ile taçlandırılarak bu gibi hususlara erebiliriz. Rabbim Kadir Gecesinden ve Ramazan'dan hakkıyla istifade edenlerden eylesin." (İLKHA)





Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir