• DOLAR 32.331
  • EURO 35.093
  • ALTIN 2295.316
  • ...
Diyarbakır Barosu da, Emniyetin "ses ve görüntü" genelgesinin iptali için dava açtı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır Barosundan yapılan açıklamada, Emniyet Genel Müdürlüğü 27 Nisan 2021 tarihinde 2021/19 sayılı genelge ile; adli ve idari kolluğun görevlerini ifa ederken, ses ve görüntü kaydı yapan kişileri engellemeleri, kanuni şartları oluştuğunda adli işlem yapmaları gerektiğinin belirtildiği hatırlatıldı.

Açıklamada, "Kamu hizmeti sunan, kamu düzenini korumak ve sağlamak amacıyla, yasal düzenleme kapsamında görevleri gereği bazı yetkileri bulunan kamu personelinin,  temel hak ve hürriyetleri ihlal edici keyfi ve suç teşkil edebilecek davranışlarının önüne geçilmesi demokratik hukuk devleti açısından elzemdir. Görev ve sorumlulukları iç hukuk normlarıyla şekillenen kolluk personellerinin görevlerini icra ederken şeffaf ve denetime açık olması, keyfi davranışların önüne geçmesi açısından önem arz etmektedir." denildi.

Açıklamanın devamında, "Bir kamu görevlisinin kanunlarla kullanmaya yetkili kılındığı kamu gücünü sivil yurttaşın üzerinde ölçüsüz ve keyfi kullandığı esnada gözetilmesi gereken menfaat, ölçüsüz ve hukuka aykırı olarak kamu gücünün mağduru olan bireyin menfaatidir. Hukuk devleti ilkesi de kamu yararı kapsamında, bu menfaat dengesini korumak için ortaya çıkmıştır." ifadelerine yer verildi.

Kamu hizmetinin, yasalarda belirtilen istisnai haller dışında şeffaf yürütülmesi ve yurttaşlar tarafından denetime açık pozisyonda olması gerektiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

Kamu gücünün ölçüsüz ve hukuka aykırı olarak kullanımı esnasında bu gücü kullanan kamu personeli hakkında, keyfi ve suç teşkil edebilecek davranışının ortaya çıkarılması, kamuya duyurulması ve yargısal süreçlerde delil mahiyetinde değerlendirilmesi kamusal nitelikte bir görevdir. Kamu hizmetinin yürütülmesinde korunmaya muhtaç olan özne, kamu görevlisi değil daha zayıf durumdaki yurttaştır. Her bir sivil yurttaşın yaşanabilecek olay/ların mağduru veya tanığı olarak hareket edebilme veyahut her bir yurttaşın haber verme ve alma hakkı kapsamında, kamusal görev ve sorumluluğun gereği olarak ses ve görüntü kaydı alma hakkının bulunduğu açık olup, söz konusu genelge hukuka aykırıdır.

Açıklamada, "Diyarbakır Barosu olarak, İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 27 Nisan 2021 tarihli 2021/19 sayılı genelgesinin bireysel ve kolektif temel hak ve özgürlükleri ihlal edici ve yasal dayanaktan yoksun olması nedeniyle yürütmesinin derhal durdurularak iptali istemiyle Danıştay Başkanlığı’na 03.05.2021 tarihinde dava açılmıştır." diye belirtildi. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir