• DOLAR 32.38
  • EURO 34.973
  • ALTIN 2325.56
  • ...

Global otomotiv sanayisi, artan tüketici talebini karşılamak için çip ve elektronik parça üreticilerine verdikleri siparişleri artırınca, son aylarda tedarik sorunları ortaya çıktı.

Başta ABD ve Japonya'da üretim yapan markalar olmak üzere, dünyanın birçok ülkesinde otomotiv üretimlerinde yetersiz çip tedariki nedeniyle aksaklıklar yaşanıyor.

Uzmanlar ise bu durumun gelecek yıla kadar sürebileceği uyarısında bulunuyor. Bu nedenle, otomotiv sektörünü önümüzdeki aylarda daha da zor günler bekliyor.

FİYATLARA BAYRAMDAN SONRA YANSIYABİLİR
Gaziantep’in 2. El otomotiv merkezi olan Nurdağı’ndaki galericiler, koronavirüs ve çip krizi dolayısıyla bayramdan sonra fiyatlarda yüzde 20’lik bir artış yaşanabileceğini söyledi.

OTOMOBİLDE ÇİPİN ÖNEMİ
Marka ve modele göre sayı değişmekle birlikte genel olarak araçlarda, ECU denilen motorun kontrol merkezi, infotainment denilen aracın içerisindeki ekranlar, bilgi-eğlence sistemlerini yöneten işlem platformu ve eğer sahipse aracın otonom sürüş özelliklerini yönetecek yüksek performanslı platform gibi yerlerde çipler kullanılıyor.