• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
`Patlamaya Hazır Bomba`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

"Alman güvenlik örgütleri, tehlikeli Neozilerin izini sürüyor mu?" Bu soru, 2011 yılında bir Neonazi terör hücresinin, işlediği cinayetlerden yıllar sonra ortaya çıkarılması ile daha sık sorulmaya başlandı... Sol Parti’nin federal hükümete verdiği soru önergesi üzerine kamuoyuna açıklanan verilere göre; hâlihazırda Almanya’da 182 Neonazi hakkında tutuklama emri bulunuyor. Bu rakamlar, 22 Şubat’taki son güncellemeye dayanıyor. Aranan Neonazilerin sayısı, 2012 yılının temmuz ayında 118’di. Federal hükümetten yapılan açıklamada, yetkili kurumların soruşturma yöntemlerinde değişikliğe gidildiği için bu rakamlardan bir sonuç çıkarmanın mümkün olmadığı belirtildi. "Yeni yöntemin hata sayısını asgariye indirmeye yardımcı olduğu” da kaydedildi.

Sol Parti’nin İç Politika Sözcüsü Ulla Jelpke, aranan bazı Neonazileri, "patlamaya hazır birer bomba" olarak niteliyor ve şunları kaydediyor: "Zira bunlardan beşi Nasyonal Demokrat Parti`den (NPD) ve dokuzu da onların militan dostları. Bu kişiler, bence patlamaya hazır birer bombadır. Bunun sürekli göz önünde tutulması ve bu kişilerin bir an önce yakalamaları için yetkili kurumlara, baskı yapılması gereklidir."

Yeraltındaki Neonaziler

Aranmakta olan Neonazilere dair döküm çıkarılmasının nedeni ise aşırı sağcı terör hücresi Nasyonal Sosyalist Yeraltı Örgütü (NSU) hakkındaki soruşturma. Zira bu üç kişilik örgütün üyeleri, haklarında tutuklama emri olmasına rağmen, yıllarca Alman güvenlik güçleri tarafından yakalanmadan seri cinayetler işlemeyi başarmışlardı. İki üyesi ölen bu örgüt, hâlihazırda sekizi Türk, biri Yunan ve biri de Alman polis olmak 10 kişiyi öldürmekle suçlanıyor.

2012 yılının kasım ayında, yani, on yıldır süregelen cinayetlerin Neonazi terör hücresi tarafından işlendiğinin ortaya çıkmasından bir yıl sonra, Almanya’da aşırı sağcı 266 kişi aranmaktaydı. Bu sayının üç ay içerisinde 186’ya düşmesinin sebebi o süre içinde bir kısmının yakalanması ya da zanlılardan bazıları hakkındaki tutuklama emrinin kaldırılması.

Federal hükümet tarafından hazırlanan raporda Neonazilerin, hangi suçlardan dolayı arandıklarına dair ayrıntılı bilgiler de yer alıyor. Bu kişiler arasında siyasi kaynaklı gerekçelerden dolayı arananların sayısı çok az. Neonazilerin çoğu, genelde trafik cezası veya ödemedikleri konaklama borçları nedeniyle aranıyor. Raporda terör suçu diye bir ibare ise geçmiyor. Sadece 49 Neonazi’nin şiddet içeren suç işlediği kaydediliyor.

"Çoğu, tesadüfen ele geçiyor"

Berlin Hür Üniversitesi’nin aşırı sağ uzmanı Prof. Dr. Hajo Funke, bu kişilerin aktif bir şekilde aranmadığını belirtiyor. Siyaset bilimci Funke, "Haklarında tutuklama kararı bulunanların çoğunu, mahkemede hüküm giymiş ama cezasını çekmemiş kişiler oluşturuyor. Bu kişiler maalesef, polisin rutin kontrolleri sırasında tesadüfen ele geçiriliyor" diyor. Zira Funke’ye göre; özellikle bu kişilerin peşine düşüp aramak için, Alman polisinin elinde yeterli personel bulunmuyor. Bu da rapordaki bazı gerçeklere ışık tutuyor. Nitekim 100’den fazla tutuklama kararı, 2011 yılı veya daha önceki yıllarda çıkarılmış.

Profesör Funke, yine de Alman güvenlik kurumlarının değişmeye başladığını düşünüyor. Funke "Bence NSU terör hücresinin ortaya çıkarılması ve akabinde yapılan tartışmalardan sonra, hem polis içinde hem de toplumda, aşırı sağ tehlikesine daha fazla dikkat edilmeye başlandı" diye konuşuyor.

"Sorun, ya görülmedi ya da gözmezden gelindi"

Sol Parti Milletvekili Ulla Jelpke için ise Almanya’nın bu konuyla ilgilenmeye başlaması bile büyük bir önem taşıyor. Ulla Jelpke,"Yaptığımız baskı sayesinde bu sayıların kamuoyuna duyurulması gösteriyor ki, bu sorun, şimdiye kadar ya görülmedi ya da görmezden gelindi" diyor.

İstatistiklerin ayrıntılı bir şekilde analiz edilmesini talep eden Sol Partili politikacı, "Amacımız korku salmak değil ama bu 266 kişinin 49’u şiddet suçundan aranıyorsa kamuoyunun bundan haberdar edilmesinin önemli olduğunu düşünüyorum" diyor. Jelpke, zararsızmış gibi görünen basit suçların, ne kadar ciddiye alınması gerektiğini, NSU terör hücresinin ortaya koyduğunun altını çiziyor. Zira terör hücresi üyesi Uwe Böhnhardt hakkında da 1993 yılında cezaya çevrilen bir tutuklama emri bulunuyordu. Böhnhardt "Ehliyetsiz araba kullanmaktan" aranmaktaydı.

DW

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir