• DOLAR 32.383
  • EURO 35.031
  • ALTIN 2325.779
  • ...

Elektrikte uygulanması planlanan bölgesel tarifenin bir benzerini uygulamak için telekomünikasyon şirketleri de hazırlık yapıyor.

Uygulama kolay değil

GSM operatörlerine getirilen tarife karmaşasını giderme zorunluluğunun uygulamada hiç de kolay olmayacağını belirten Avea Üst Yöneticisi Erkan Akdemir, tarifelerin kişiye özel çok farklı boyutlarda değişiklik gösterdiğini, operatörlerin talepler doğrultusunda neredeyse her kişi özelinde farklı tarifeler uyguladığını hatırlattı. Yakın gelecekte tarifelerde bölgesel farklılıklara dahi gidilebileceğini söyleyen Akdemir, bu konuda örnek verirken "Erzurum ile İstanbul’un tarifesi farklılaşacak. İstanbul ile Akdeniz’in farklı tarifeleri olabilecek. Bu bölgesel kampanyalar ve promosyonlarla yapılabilir" dedi.

İstanbul ucuz Kars pahalı

GSM şirketleri arasındaki rekabete bölgesel tarifenin de eklenmesi halinde özellikle İstanbul ve Ankara gibi büyük kentlerdeki görüşme ve data hizmet tarifelerinin az nüfusa sahip küçük kentlere göre daha ucuz olması bekleniyor. Bunun ise büyük kentlerde rekabetin daha fazla olması ile yatırımın kullanıcı başına düşen payındaki farklıktan kaynaklanacağı hesaplanıyor.

Dışarıda MIT içeride Bilkent

Geçen yıl ABD`de bulunan Massachusetts Institute of Technology (MIT) ile "teknoloji köprüsü" kuran Avea, bu köprünün yurtiçi versiyonunda ise Bilkent Üniversitesi’ni tercih etti. Şirket Bilkent Üniversitesi’yle de ortak laboratuvar projesi kuracak. Üniversite içerisinde kurulacak Avea Bilkent Mobil İnovasyon Laboratuvarı mobil teknolojiler konusunda geliştirilmeye açık fikir ve projesi olan tüm Bilkentlilere açık olacak. Laboratuvar, Avea’nın Ar-Ge merkezi ile üniversitenin eğitimci ve öğrencilerini kişiye özel servislerin geliştirilmesi hedefiyle buluşturacak.

`Karşılaştırma` dönemi başladı

GSM operatörleri, cep telefonlarında tarife karışıklığına son vermek için internet sayfalarından tarifeler arası karşılaştırma olanağı sunan uygulamaya başladı. BTK`nın talebi üzerine başlayan ve halen test sürecinde olan uygulama ile mobil telefon kullanıcıları, GSM operatörlerinin internet sitelerinden tarife ve paketleri karşılaştırabiliyor. Her operatörün sitesinde yalnızca kendisine ait tarifeler karşılaştırılabiliyor.

BUGÜN GAZETESİ