• DOLAR 32.524
  • EURO 34.986
  • ALTIN 2433.577
  • ...

Dow Jones Bussiness`da yer alan habere göre bugün İstanbul`da nükleer zirvesi gerçekleşti.

İran ve yabancı nükleer uzmanların katılımı ile kapalı kapılar ardından yapılan toplantıda, Tahran`ın tartışmalı nükleer programının görüşüldüğü belirtildi.

Toplantıya dair Avrupa Birliği sözcüsü Maja Kocijancic yaptığı açıklamada, görüşmenin uzmanlar arasında gerçekleştiği belirtilirken, görüşmelere İngiltere, Çin, Fransa, Rusya, ABD ve Almanya`dan katılım olduğunu kaydetti.

Görüşmelerin gizli bir lokasyonda kapalı kapılar ardında yapıldığını açıklayan Kocijancic, Batı Dünyası`nın ve İsrail`in Tahran`ın planına dair duyduğu endişe nedeniyle bu görüşmelere gerek duyulduğunu belirtti. Tahran`ın hangi kisveler altında nükleer programını genişlettiği yönünde görüşmelerin yapıldığına vurgu yapıldı.

Daha önce Şubat ayında Bağdat ve Moskova`da yapılan toplantılardan sonuç alınmaması ile yeniden görüşmeler yapılırken, 5 BM Konseyi üyesi ve Almanya`nın İran`a uygulanan Petrol dışı ve finansal ambargolar noktasında yumuşama talebince olduğu belirtildi.

Türkiye`yi de yakından ilgilendiren değerli metaller, altın ticareti ve bazı küçük bankacılık işlemleri tarafında uygulanan ambargoda da yumuşama önerisinin yapıldığı bilgisi geldi.

Önerilerin karşılığında ise ağır silahların denetimi, uranyum zenginleştirme operasyonunda kesintiler yapılması istendi.
Görüşmelerin bir sonraki ayağının Kazakistan`ın eski başkenti Almati`de 5-6 Nisan`da yapılacağı belirtildi.