• DOLAR 32.314
  • EURO 35.074
  • ALTIN 2277.446
  • ...
SON DAKİKA
​Türkiye'de uygulanacak 17 günlük tam kapanma ekonomiyi nasıl etkiler, esnaf ne diyor?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Türkiye’de Coronavirus kaynaklı vaka ve can kayıplarının artması sonrası salgının başlamasından yaklaşık 15 ay sonra “17 gün sürecek” tam kapanma kararı alındı.

Sağlık Bakanlığının verilerine göre; son haftalarda Türkiye'de günlük vefat sayısı 300'ün üzerine çıkarken, vaka sayısı da günlük 40 binin üzerinde seyretti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tüm ülkede geçerli olmak kaydıyla 29 Nisan (Bugün) saat 19.00'dan 17 Mayıs 05.00'a kadar sürecek tam kapanmanın uygulayacağını belirtti.

Peki, Türkiye ekonomisinin zor günler geçirdiği dönemde esnaf alınan karar hakkında ne düşünüyor?

Mardin merkez Artuklu ilçesindeki tarihi çarşı esnafı, Covid-19 salgının başladığı günden beri çok zor günler geçirdiklerini söyledi. Esnaf, kapanma döneminde birçok kişinin kirasını ödemekte ya da yiyecek almakta zorlanacağı görüşünde.

 

“Çok büyük sıkıntılar var, inşallah bir an önce biter”

Derviş Yüksek, söz konusu kararın birçok kişiyi ekonomik olarak zora sokabileceğini ancak bunun alınması gereken bir karar olduğunu belirtiyor.

Yüksek, “Çok kötü bir dönemden geçiyoruz. İnşallah bu Coronavirus derdinden kurtulsak herkes rahatlayacak. Yani herkes için çok zor bir yıl oldu. Hem maddi hem manevi sıkıntılar yaşadık. Mübarek Ramazan ayının bereketi çoktur ama sıkıntı da vardır. Bu salgın olmasaydı çok daha iyi olacaktı. Yarından sonra 17 günlük yasak başlıyor. Bu yasakta evlerimizde kendimize biraz daha çeki düzen vermemiz lazım, biraz daha Allah’a yönelmemiz lazım ve çokça dua etmemiz lazım. İnşallah bu sıkıntılar bir an önce biter.” diye konuştu.

 

“Maddi ve manevi sıkıntılar yaşıyoruz”

Esnaf Necmettin Yüksel de özellikle son bir yıldır çek ve senetlerini ödemekte zorlandıklarını söyledi.

Yüksel, “Ekonomik olarak sıkıntı yaşıyoruz. Şimdi tam kapanmaya geçiliyor, bu durum bizi biraz daha zora sokacak. İnşallah bu sıkıntılar; rahmet, bereket ve merhamet ayı Ramazan’ın bitimiyle biter. İşlerimiz çok durgun, eskiden bu tarihi çarşı cıvıl cıvıldı. İşlerimiz gayet güzeldi. Bugün sadece Türkiye’de değil tüm dünyada büyük bir sıkıntı var. Coronavirus yüzünden dünyada hem maddi hem de manevi sıkıntılar yaşanıyor. Bu salgın olmasaydı her şey çok daha güzel olacaktı. İnşallah önümüzdeki ramazanda bu sıkıntılar yaşanmaz ve çok daha güzel ramazanlar yaşarız. Şu an her şey çok pahalı ve insanların alım gücü çok düşmüş. Her bir ürün neredeyse 3’e katlandı. Herkes için büyük bir sıkıntı var, inşallah atlatırız. Benim aylık 30-40 bin lira ödemelerim var, şu an bankalarla, kredilerle geçinip gidiyoruz. İnşallah sonumuz hayır olur.” dedi.

 

“Her şeye rağmen şükretmek gerek”

Çok zor bir süreçte geçtiklerini ve daha önce bu tür sıkıntılar yaşamadıklarını kaydeden Kapalı Çarşı esnafı Aktar İbrahim Bubekoğlu da şunları söyledi:

“Her şeye rağmen şükretmek gerek, bu yüzden çok şükür diyoruz. Allah’a şükürler olsun ki durumumuz iyidir, normaldir. Tabi hastalık olduğu için bu tarihi çarşıya insanlar çok gelmiyor, alışveriş yapmıyor. Ödemelerimiz noktasında sıkıntı yaşıyoruz. İnşallah hayırlı bir kapı açılır. Allah bu günleri arattırmasın.” (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir