• DOLAR 32.346
  • EURO 35.164
  • ALTIN 2309.069
  • ...
SON DAKİKA
Pazarcı esnafı tam kapanma döneminde muafiyet talep ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Covid-19 vaka sayılarının kontrol altına alınması gerektiğini belirterek Türkiye'de tam kapanma kapsamında kısıtlamaların 29 Nisan 2021 Perşembe akşamı saat 19.00'da başlayıp 17 Mayıs 2021 Pazartesi sabah 05.00'e kadar sürecek şekilde tam kapanmaya geçildiğini ifade etmişti.

İçişleri Bakanlığı genelgesi ile de yasaklar ve muaflar listesi belli oldu. Tam kapanma dolayısıyla semt pazarları kapalı olacak.

 

Kabine toplantısında alınan tam kapanma kararında pazar yerlerinin de kapanmasına tepki gösteren pazarcı esnafı, marketlere tanınan imkanın kendilerine de tanınmasını istedi.

Tam kapanma döneminde zincir marketler ve manavlar gibi kendilerinin de pazarlarda tezgah açmak istediklerini belirten Gaziantep’teki Pazar esnafı, kısıtlama kararlarında adalet istediklerine dikkat çekti.

“Marketler nasıl açıksa biz de pazar tezgahlarımızı tüm tedbirlerimizi alarak kurmak” istiyoruz diyen pazarcı esnafı, Covid-19 salgını tedbirleri kapsamında alınan tam kapanma kararından pazarcılarında muaf tutulmasını talep ediyor.

Yoğunluğun önlenmesi için yürüme mesafesindeki pazarların her gün açık olması önerisinde bulunan pazarcı esnafı, sadece semt pazarlarında Covid-19 salgını varmış gibi gözükmesinin doğru olmadığını söyledi.

Kısıtlamalarda çifte standart uygulanmasına tepki gösteren esnaf, tam kapanma kararının bir an önce tekrar gözden geçirilmesini istiyor. Tam kapanmanın kendilerini ciddi şekilde etkileyeceğine dikkat çeken esnaf, bir yılı aşkın süredir çok ciddi maddi sıkıntılar yaşadıklarını ve tam kapanmanın esnafın iflası anlamına geldiğini vurguladı.

Semt pazarlarının da gıda tedarik zincirinin önemli bir parçası olduğuna dikkat çeken esnaf, market ve manavların açık tutulmasının, semt pazarlarının ise kapalı olmasının doğru olmadığını vurguladı.

Semt pazarlarının açık havada ve yüzlerce metrekarelere varan genişlikteki alanlarda kurulduğunu ifade eden esnaf, semt pazarlarında virüs bulaşma olasılığının kapalı mekanlara göre daha az olacağını dile getirdi.

Market ve manavların açık olduğu yerde semt pazarlarının kapalı kalmasını doğru bulmadıklarını ifade eden Şehitkamil Semt Pazarı Sebze ve Meyveciler Derneği Başkan Yardımcısı Osman Köroğlu, kararın yanlış olduğunu söyledi.

“Eğer semt pazarları kapanıyorsa marketlerde kapansın”

Salgın sürecinde pazarcı esnafının Türkiye genelinde hep mağdur olduğuna dikkat çeken Köroğlu, “Bu süreçte hep kapanan biz olduk. Hafta sonları uygulanan sokağa çıkma kısıtlamaların da kapalı kalan biz olduk. Tam kapanmada yine biz kazanacağız. Biz sadece adalet istiyoruz. Eğer biz kapanıyorsak marketlerde kapansın, marketler kapanmıyorsa bizi de kapatmasınlar. Bizim de geçimini sağladığımız ailemiz var. Bizim de ödemelerimiz var. Virüs, uzmanların araştırmasına göre kapalı yerde bulaşıyor. Açık alan olan pazar alanlarında virüs bulaşmaz. Bende Covid-19’a yakalandım ama pazarda değil, noterde yakalandım. Pazarda hiç kimseye virüs bulaşmadı. Açık alan olan pazarda asla kimseye virüs bulaşmaz. Virüs kapalı mekanlarda bulaşıyor. Eğer semt pazarları kapanıyorsa marketlerde kapansın. Siparişlerimiz vardı, hepsi iptal oldu. 18 gün boyunca biz ne yapacağız?” diye sordu.

“Büyük bir zararımız var”

Tam kapanma döneminde esnaf olarak zor durumda kalacaklarına dikkat çeken esnaf Adem Ayhan da şunları söyledi:

“18 gün boyunca pazarcı esnafı herhalde ot yiyecek? Bugün biber pazarda 5 lira ama sokağa çıkma kısıtlaması günlerinde marketlerde biber 10 lira. Pazarda bu şekilde kalabalık olması daha mı iyi? Mesafe koysunlar, haftada belli günler semt pazarları açık kalsın. Sokağa çıkma kısıtlaması olmadan önce millet rahatlıkla alışverişini yapıyordu. Şimdi ise aynı yoğunluk marketlerde olacak. Marketlerde virüs yok da sadece pazarda mı var? Dört tarafı açık olan pazarda mı virüs var? Marketlerde alışveriş yapanlar neredeyse üst üste biniyor?  Elimizde kalan meyve sebze çok ve ne yapacağız bilmiyoruz. Herhalde hayrımıza dağıtacağız, büyük bir zararımız var.” dedi.

“Esnaf olarak çok perişan olacağız”

Pazarcı esnafının çok mağdur edildiğini belirten Mehmet Karayılan ise, “Yaklaşık 20 günlük kapanma döneminde esnaf olarak çok perişan olacağız. Bazı tanıdığımız manav arkadaşlarımız var. Kapanmada açık kalacaklar ve pazarlarda kapalı olacak diye bayram yapıyorlar. Çünkü sebze ve meyveyi istedikleri fiyata satacaklar. Semt pazarları milletin gıda tedarikini karşıladığı yerlerdir. Semt pazarlarında millet istediği fiyata ucuz ürünü alıyor. Pazar kurulmazsa vatandaş mecburiyetten manava ve marketlere gidecek. 20 gün boyunca biz evde ne yapacağız? Çoluk çocuk evde ne yiyecek?” ifadelerini kullandı.

“Marketler kapalı kalıyorsa bizde kapalı kalalım”

Semt pazarlarının kurulmamasıyla hem esnafın hem de vatandaş mağdur olacağını ifade eden İsmail Erkan da Covid-19 tedbirleri kapsamında alınması gereken bütün önlemleri aldıkları halde her zaman kısıtlamalarla karşı karşıya kalmalarına tepki göstererek, “Pazar esnafının yarısı bir gün yarısı da diğer gün açık kalsa bize o da uyar. Pazara belli sayıda müşteri alınır, tedbirler alınarak semt pazarlarının açık kalması lazım. Esnaf olarak bari mağdur olmayız. Bu şekilde çok mağdur olacağız. Önümüzde Ramazan Bayramı var, bayram için çocuklara hiçbir şey almadık. Biz çalışmazsak nasıl yapacağız? Marketler açık kalıyorsa semt pazarlarının da açık kalması lazım. Marketler kapalı kalıyorsa bizde kapalı kalalım. Herkes perişan, çok zor bir durumda. Yetkililerin bu mağduriyeti görmesi lazım. Herkes kendi çıkarına bakıyor. Herkes zenginden yana ve hiç kimse de pazarcı esnafını düşünmüyor. Pazarcı esnafını hiçe sayıyorlar. Ev kirası, elektrik ve su faturası var. Hiçbir giderimizi de karşılamıyorlar. Ne yapacağız?” diye konuştu.

“Pazarlar kapandığı zaman gariban esnaf perişan oluyor”

Tam kapanma kararın yanlış bulduklarını belirten Fadıl Arslan da, “Bizler geçimimizi semt pazarından karşılıyoruz, pazarda kapalı olunca mağdur olacağız. Ödemelerimiz ve borçlarınız var. Bu şekilde daha çok borçlanıyoruz, ödemelerinizi yapamıyoruz. Biz ödemelerinizi nasıl yapacağız? Şu anda biz resmen zarar ediyoruz. Bu kapanma bir hafta veya 10 gün olsaydı, normal karşılardık ve kabul ederdik. 21 gün hiç iyi değil. Bu şekilde mağdur oluyoruz. Başka bir gelirimiz yok. Pazarda günde 150-170 lira elimize geçtiğinde Allah’a şükür ediyoruz. Bu hastalık zaten fabrikalardan bulaşıyor. Bütün fabrikalar açık ve otobüsler tıklım tıklım, vatandaşlar üst üste yolculuk yapıyor. Peki, bu kapanmanın anlamı nedir? Bizi neden kapatıyorlar?” şeklinde konuştu. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir