• DOLAR 34.547
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3005.461
  • ...
Halk ve esnaf:  17 gün boyunca ne yiyip ne içeceğiz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısının ardından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye genelinde Coronavirus tedbirleri kapsamında 29 Nisan-17 Mayıs tarihleri arasında "tam kapanma" uygulamasına gidileceğini açıklamıştı.

Tam kapanma uygulaması, en çok bayram öncesi hazırlık yapan ve bayram öncesi ve sonrası ödemeleri olan esnafı zor durumda bıraktı.

İşyerlerinin kapalı olmasından dolayı ödemelerini yapamayacağını, çek ve senetlerinin kaşeleceğini belirten esnaf, hükümetten ödemelerinin ertelenmesini ve bankalarında kapatılmasını istiyor.

Hükümeti sorunlarına duyarsız kalmakla suçlayan esnaf, esnafların sorunlarından dolayı işyerlerini kapatma durumuna geldiğini savundular.

Şanlıurfa'nın en işlek meydanlarından olan Yıldız Meydanı esnafı yaşadıkları sorunlar ile ilgili İLKHA'ya konuştu.

"İnsanlar 17 gün boyunca ne yiyecek ne içecek?"

Esnafın tam kapanmaya hazırlıksız yakalandığını vurgulayan Esnaf Muzaffer Ölçer, "Hükümet bu yasağı koyarken günübirlik yevmiye ile çalışan ve kazandığını yiyen insanların 17 gün boyunca ne yiyeceğini ve içeceğini düşündü mü? Bu insanların çocuklarına ne götüreceğini hiç düşündü mü? Bu insanların nasıl geçimlerini yapacağını hiç sordu mu?  Urfa'da bir hafta da 13, Gaziantep'te 14 kişinin intihar ettiği söyleniyor. Bu intihar haberlerini hangi medya ve televizyonda duydunuz? Benim işyerimi kapattılar, Allah kendilerinden razı olsun,  keşke bu kapatma ile ilgili önceden esnafa bilgi verselerdi deselerdi ki 'Biz tam kapatma yapacağız, kendinizi bu kapatmaya göre ayarlayın." ifadelerini kullandı.

"Dükkânım kapanırsa bu ödemeleri mi ben nasıl yapacağım"

Tam kapatma uygulamasından dolayı ödemelerini yapamayacağını belirten Ölçer, "3'üncü ayda bir yere 200 bin, bir yere 50 bin, bir yere de 35 bin lira çek ödemem var.  Şimdi benim dükkânım kapanırsa bu ödemeleri mi nasıl yapacağım? Ben arife günü için birçok kişiye ödeme yapacağımı söylemişim. Bizleri bayram dâhil 17 gün boyunca kapatırlarsa 5'inci ayın ödemelerini nasıl yapacağım? Bayrama güvenerek 150 bin lira ödeme yazmışım. Hükümet bizleri kapatıyor başım ve gözüm üstüne ama ben cahil bir vatandaş olarak bunları düşünüyorsam sende bunu düşünmelisin. Esnafın 4'incü ay, 5'inci ay ve 6'ıncı ay çek ve senetlerinin hiçbirinin bankada ibraz edilmemesi gerekir. Bizlere deniliyor ki bankalar açık, çek ve senetlerinizi ödeyin. O zaman bize bir her gün cumhuriyet altını yumurtlayan bir tavuk versinler. 20 gün bizi içeri tıktıkları zaman 20 tane cumhuriyet altınımız olur, belki bu şekilde zararımızı karşılarız. Benim işyerimi kapatıyorlarsa zararımızı da karşılamak zorundadırlar. Geçen bayram arifesinde de işyerlerimizi kapattılar." şeklinde konuştu.

"Ne yapalım hırsızlık mı edelim? Adam mı öldürelim?  Kapkaççılık mı edelim?"

20 gün boyunca nafakasını karşılayacak parasının bulunmadığına dikkat çeken Ölçer, "Akşam 19.00'da yasak başlıyor. Ben bu çocuklarımın nafakasını nasıl götüreceğim? Vallahi billahi benim 20 günü karşılayacak param yok! Ne yapalım hırsızlık mı edelim? Adam mı öldürelim?  Kapkaççılık mı edelim? Başımızdaki Reis, bizle dalga mı geçiyorlar ya da çevresindekiler kendisini yanlış mı yönlendiriyor?  Ben bu akşam dükkânımı kapatmayacağım. Vali Bey gelse benin zararımı karşılayacağını söylerse benim devlete karşı boynum kıldan incedir. Herkes namusu ve şerefi için yaşıyor.  Ben çocuklarımın nafakasını çıkamayacaksam beni hapse atsınlar. Bizim bu ülkede yaşamamızın bir anlamı kalmıyor.  Zaten salgından, işsizlikten dolayı insanlar çok zor durumdadır. Her şeyin fiyatı üç kat olmuş. Ben burada satış yapamıyorum. İnsanların alım gücü kalmamış ve perişan durumdalar." diye konuştu.

"Allah rızası için halkın içine girin, onların halini görün"

Kendilerini kimsenin sormadığını savunan Ölçer, "Sağ olsun hükümet bu kongreleri yaparken binlerce insanı topladılar o zaman bu virüs yayılmıyordu da bizim gibi küçük esnaftan mı virüs yayılacak.  Cuma namazı serbest ama teravih ve bayram namazını yasakladılar. Özel günlerimizi nasıl hatırlayacağız, Müslümanlığımızı nasıl yaşayacağız?  Günde defalarca kez ekipler maske kontrolüne geliyor bir de yanımıza DEDAŞ geliyor. Yanımıza hükümet yetkililerinden ise kimse gelmiyor. Aç mısın, tok musun,  nasıl yaşıyorsun,  nasıl ödeme yapıyorsun, sıkıntın var mı? Diye soran kimse yok. Bizi perişan edesiniz diye mi size oy verdik. Allah rızası için halkın içine girin, onların halini görün. Halk açtır ve artık isyandadır." dedi.

"Açlıktan öleceğimize bıraksınlar virüsten ölelim"

Geçen sosyal medyada gördüm adamın biri markete gidiyor cebinde 5 kredi kartı var ama kartında limit olmadığından ekmek alamıyor. Halk, bu durumdadır siz neyin peşindesiniz.  Siz halen şov peşindesiniz. 'Ülkelere maske ve aşı gönderiyorum' diyorsunuz. Siz önce vatandaşlarınıza aşı yettirin, ondan sonra başka ülkelere gönderin. Biz hükümetten bir şey istemiyoruz sadece bizi rahat bıraksınlar.  Açlıktan öleceğimize bıraksınlar virüsten ölelim.  En azından derler ki 'Allah bir bela, hastalık verdi, insanlar bundan öldü'  Ama kimse 'Türkiye'de insanlar açlıktan öldü' demesin."  ifadelerini kullandı.

"Niye insanlar hakkını aramıyor ve sessiz kalıyor"

Türkiye'de ekonomik sorunlar olduğuna değinen Ölçer, "Ecevit döneminde dolar biraz yükseldi insanlar gidip meclisin önünde yazar kasayı fırlattılar. Şu an dolar 8,5 TL, Euro 10, 2 TL olmuş. Bu milletin neden sesi çıkmıyor. Ben evimi ve arabamı sattım hiçbir şeyim kalmadı. Şimdi 22 yıllık esnafım şerefimi mi satayım? 300 bin liralık ev birkaç ay içerisinden nasıl 600 bin olur?  150 bin liralık araba nasıl bir anda 400 bin olur? Bu devalüasyon değil de nedir?  Niye insanlar hakkını aramıyor ve sessiz kalıyor. Bu yaşananları Reis görmüyor mu? " dedi.

"Bayram öncesi yasakların olması hepimiz için çok sıkıntılıdır"

Esnafların çok zor durumda olduğunu ifade eden Esnaf Murat Düğer, "Esnaf olarak isyandayız. İsyanda olmamızın sebebi; Sayın Cumhurbaşkanımız için canımızı veririz o ayrı bir konu. Bu günler için hazırlık yapmışız. Yasak gelecekse ilk 15 gün için neden gelmedi. Bayram öncesi yasakların olması hepimiz için çok sıkıntılıdır. Bütün mallarımız elimizde kaldı. Yasağı bir tarafa bırakalım. Bankalar neden açık? Bankayı neden kapatmıyorlar?  Ayın 3'ünde kredi var, 13'ünde kredi var, ayın 30'unda kredi ve çek var. Bende işyerimi kapatmışım. Bankada çekime kaşe vuracak.  Geçen sefer yine böyle oldu. Birçok esnaf arkadaşın çeki kaşelenince kredisi gitti. İstanbul'dan mal alamadı. Sayın Cumhurbaşkanımızı oyuna getirdiler. 2023 yılı çok sıkıntılı olacak." şeklinde konuştu.

"Bayram için eşya aldım böyle olacağını bilseydim bir şey almazdım"

Esnaf olarak borçlarını nasıl ödeyeceklerini bilemediklerini vurgulayan Eyüp Küçük, "Biz 2 gün evde zor duruyorduk, 17 gün evde nasıl duracağımızı bilemiyoruz.  Esnaf olarak çeklerimizi, borçlarımızı ve kiramızı nasıl ödeyeceğimizi Allah bilir. Böyle olmaz ki 17 gün az bir gün değildir.  Tam da işlerin yoğun olduğu bir zamanda herkes işinde olduğu zamanda 17 gün evde oturmak çok zor bir şey. Bayram için eşya aldım böyle olacağını bilseydim bir şey almazdım.  2 gün için bu kadar masrafa girmez, millete borçlanmazdım. Borçlular gelse parasını isterse ben ne diyeceğim. Onlar iş yok mu diyeceğim?" diye konuştu.

Esnaf Deniz Ağaç ise yaşadığı sıkıntıları dile getirerek, "Uzun süreli yasak hiç olmadı. Zaten borçlarımız var işimiz de olmuyor. Bu yasak olmasaydı borçlarımızı ödeyecektik. Bu yasak bitirdi bizi." dedi.

Esnaf işyerlerini kapatmadı

Dün akşam yaklaşık 3 hafta sürecek tam kapatma uygulamasını protesto eden Açıksu Caddesi esnafı işyerlerili kapatmayarak tam kapatma uygulamasını protesto etmişti. Zabıta ve polisin müdahalesi ile esnaf dükkanlarını kapatmıştı. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir