• DOLAR 32.384
  • EURO 35.136
  • ALTIN 2325.72
  • ...
TEB Başkanı Çolak'tan "ücretli aşı" konusuna ilişkin açıklama
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İlaç firmalarının yurt dışından aşı getirmek için ilgili kesimlerle görüşmeler yaptığı iddialarına ilişkin basına yansıyan haberler üzerine TEB (Türk Eczacıları Birliği) Başkanı Erdoğan Çolak, yaptığı yazılı basın açıklamasıyla endişelerini dile getirdi.

Çolak, "Bazı ilaç firmalarının Sağlık Bakanlığımız ile görüşmeler yaptığı ve özel sektöre izin çıkması durumunda dış ülkelerden aşı getirtilerek ücret karşılığında yapılacağı bilgisi haberlere yansımıştır. Bu durum halk sağlığı adına endişelenmemize yol açmıştır. Bilim insanları, Covid-19 karşısında toplum bağışıklığının sağlanması için toplumun en az yüzde 75’inin aşılanması gerektiğini dile getirmektedir. Bu bağışıklığı sağlamak ise devletin görevidir." dedi.

Türkiye’de aşılama çalışmalarının, 14 Ocak tarihinden bu yana belirlenen öncelik kategorilerine göre yapıldığını hatırlatan Çolak, "Yurt dışından aşıların ilaç firmaları aracılığıyla getirilerek ücretli bir şekilde yapılması, bizde aşılamada bir model değişikliğinin gündeme gelebileceği endişesi doğurmuştur. Devletin birinci öncelikli olarak belirlediği kişi, yaş grupları ve meslek gruplarına aşı yaptırıp geri kalanının ücreti mukabilinde aşı almaya yönlendirmesi aşıya erişimde eşitsizliği derinleştirecektir." ifadelerini kullandı.

İlaç firmalarının yurt dışından ilaç getirmede serbest olduğuna dikkat çekilen açıklamada Çolak, "İlaç firmaları yurt dışından elbette aşı getirebilir. Aşıda çeşitliliğin sağlanması adına olumlu bir adım olarak da görülebilir. Ancak aşının kamu bütçesinden karşılanarak halka ücretsiz bir şekilde sunulması doğru olan yaklaşımdır. Pandemi ile mücadele ancak topyekûn, kimseyi arkada bırakmayacak şekilde yapıldığında başarıya ulaşacaktır. Bu mücadelede maddi gücü olanların aşı olması, eşitsizliği derinleştirmekten öteye gitmeyecektir." ifadelerine yer verdi. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir