• DOLAR 32.553
  • EURO 35.494
  • ALTIN 2330.477
  • ...
Gaziantep’te sarımsak hasadı başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Sarımsağı ile ünlü Gaziantep’in Araban ilçesinde çiftçiler, sarımsak hasadına başladı. Araban Ovası'nda yetişen kalitesiyle meşhur, ilçe halkının en önemli geçim kaynağı Araban sarımsağında bu yıl rekolte ve kalitenin yüksek olması çiftçilerin yüzlerini güldürüyor.

Araban Ovası'nın en değerli ürünü olan, ilçe halkı tarafından "beyaz altın" olarak nitelendirilen ve yurt içi ile yurt dışında kalitesi, dayanıklılığı ile kolayca pazar bulan meşhur Araban sarımsağında hasat bu yıl mübarek Ramazan ayına denk geldi.

 

Bölgenin önemli gelir kaynağı olana sarımsak hasadının başlamasıyla bölge halkı sarımsak tarlalarında çalışarak geçimlerini sağlamaya çalışıyor. Ramazan ayı, sıcak hava ve Covid-19 salgına rağmen tarlada çalışan işçiler, sabah saat 05.00'ten 15.00'a kadar mesai yapıyor.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de tadı, aroması ve yapısıyla özgün olan Araban sarımsağının başlayan hasadına katıldı.

Üretimin yüzde 50 arttığı ve Türkiye’nin sarımsak ihtiyacının önemli bir oranda karşılandığı Araban Ovası’nda başlayan sarımsak hasadına katılan Şahin, çiftçilerle beraber sarımsak hasat etti.

Şahin, sarımsak ile yapılan kentin coğrafi işaret almış “Antep Şiveydizi”, “Gaziantep Sarımsak Aşı” ve “Gaziantep Sarımsak Kebabı”nın yapılışını basın mensuplarına Mutfak Sanatları Merkezi koordinatörü ve şefi Doğa Çitçi ile beraber anlattı.

Sarımsakla yapılan birçok yemeğin de tanıtıldığı hasatta konuşan Şahin, kurum olarak birçok desteğin verildiğini söyleyerek, “Bütün dünyaya şifayı Araban’dan dağıtacağız.” dedi.

Şahin, soğuk hava depo desteğini, yenilenebilir enerjiyi kullanarak sulama yapılması, uygun maliyette sarımsak üretimi, tüketimi arttırmayı ve yeni pazarlar için destekleri arttırarak sürdürdüklerini belirtti.

“Gaziantep, Araban sarımsağı sayesinde şifanın da başkenti olacak”

Hasadın bu dönem bereketli olduğunu ve ovaya girildiğinde özel bir kokunun karşıladığını belirten Şahin, “Koku, şifanın, lezzetin, Araban’ın kokusu. Bereketli Hilal’in, Mezopotamya’nın kokusu. Bu koku bize, ekonomi, gelir, istihdam getiriyor. Bunun için buradayız. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak 2014 yılında Tarım Daire Başkanlığı’nı kurarak burası ile ilgili neler yapılması gerektiğini çalıştık. Burada sertifikalı buğday çok önemli, buğday çeşidini çoğaltmamız gerekiyordu. Bu konuda ortak çalışmalar yaparak bereketi arttırdık. Nohut çok önemliydi. Daha fazla üretilmesi için destek verdik. Ama bu dönemde arkadaşlarımızla oturup çalıştık ve genel desteğin dışında hangi bölgenin hangi ürünü öne çıkıyor, ‘biz gücümüzü birleştirerek kümeleştirelim’ dedik. Bizim daha öncesinde pamuğumuz ‘beyaz altın’dı, yeni ‘beyaz altın’ımız sarımsağımız oldu.” dedi.

“Sulanabilir arazide güneş enerjisinin kullanılmasını amaçlıyoruz”

Araban sarımsağının aroması çok farklı ve raf ömrünün çok uzun olduğunu belirten Şahin, “Araban sarımsağının kalitesi etkili bu konuda. Mevcut özellik kullanım oranını ve çeşitliliği arttırıyor. Sarımsak dişinin büyüklüğü ve çeşitliliği bu ürünü dünyanın en kaliteli sarımsağı haline getiriyor. Bu yüzden bize düşen daha fazla üretmek. ‘Daha fazla nasıl üretiriz’ dediğimizde birliği, kooperatifi kurduk. Daha fazla üretim için maliyetin düşmesi gerek. Maliyetin azaltılması için ise enerji ile ilgili yatırımlar yapıyoruz. Sulanabilir arazide güneş enerjisinin kullanılmasını amaçlıyoruz. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak GAP ile ortak çalışarak depolama için yeni yatırımlar oluşturdu. Daha öncesinde kiraz için yaptığımızı şimdi sarımsak için yapacağız. İşlemek için de ayrı çalışıyoruz. Sarımsağın türevleri katma değer sağlayarak birim fiyatı bir anda 10 katına çıkıyor.” ifadelerini kullandı.

“Birçok coğrafi işaretli ürünümüz şifadır”

Araban sarımsağının Avrupa Birliği’nde de coğrafi işaret tescili için başvurduklarını anımsatan Şahin, “Coğrafi işareti hızlı bir şekilde aldık. Türkiye’de, baklava Avrupa Coğrafi İşareti’ni alan ilk üründü. Şu anda sarımsak için de başvurduk. Çünkü Avrupa pazarında ciddi bir talep var. Bu da bir network oluşturacak. Birçok yemeğimiz şifadır. Birçok coğrafi işaretli ürünümüz şifadır. Bağışıklık sisteminin güçlenmesi için sarımsağı anahtar olarak gösteriliyor. Pandemiden kurtulmanın yolu daha fazla Araban sarımsağı yemek, yapılan yemekleri tüketmektir. Lezzetin başkenti Gaziantep, Araban sarımsağı sayesinde şifanın da başkenti olacak.” diye konuştu.

“Coğrafi işaretini hızlı bir şekilde aldık”

Araban ilçesinden Türkiye’nin sarımsak ihtiyacının 3’te birini karşılandığını hatırlatan Şahin, “Bizim ‘Tarlada izi olmayanın hasatta yüzü olmaz’ diye çok güzel bir sözümüz var. Bizim tarlada izimiz var, bugünde hasadımıza geldik. Araban sarımsağının aroması diğer sarımsaklara göre fark ettiriyor. Büyüklük, diş yapısı ve kalitesiyle çok özel bir sarımsak. Coğrafi işaretini hızlı bir şekilde aldık. İçerisinde çinko, magnezyum en önemli minareller. Bütün bilim dünyası Covid-19’a karşı bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için ‘sarımsak’ diyor. Çok üretip, bütün dünyaya satmamız gerekiyor. Ne kadar büyük bir istihdam, lezzet, şifa olduğunu bütün dünyaya göstermek lazım. Şu anda geçen yıla göre hasılat yüzde 50 arttı. Araban’da bulunan her ev sarımsak sayesinde ekonomisini güçlendiriyor. Araban sarımsağında diğer sarımsaktan ayıran en önemli detaylardan birisi diğerlerinin ekim biçim arası 5 ay sürerken, Araban sarımsağının ki ise 9 ay bir bebek gibi ekilerek aşama aşama geliyor. Bu bebek için çok emek sarf ediliyor.” şeklinde konuştu.

“Araban Ovası’nda yetişen sarımsak dünyada bir numara”

Gaziantep Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Karayılan ise, “Özellikle kooperatifle ve soğuk hava deposu ile ilgili bir çalışma yapılacak. Valimiz ve Büyükşehir Belediye Başkanımızın çalışmalarıyla sarımsak işleme ve toz elde edilmesi ile ilgili proje hazırlıyoruz. Özellikle Araban ilçemizde gereğini yapacağız. Gaziantep için ‘Hep bereket’ diyoruz. Araban Ovası’nda yetişen sarımsak dünyada bir numara.” diye konuştu.

“Pandemi tarımın ne kadar önemli olduğunu bizlere gösterdi”

Araban Belediye Başkanı Hasan Doğru ise, “Tarımsal ürünlerin katma değer katılarak gelir elde edilmesi çok önemli. Bu anlamda bir ay içerisinde yeni bir kooperatif kuracağız. Bu kooperatifi belediye kadar çok önemsiyorum. Bu anlamda yetiştirip, üretim kalitesini yükselterek tarımda makinalaşmamız gerekiyor. Bu bakımdan üreticiden aldığımız ürünleri direkt pazara arz edeceğiz. Bağlantılarımızı önceden hazırlayacağız. Sarımsak hasadı başlamadan anlaşmaları yapılarak ihtiyacı belirleyeceğiz. Fazla üretimde fiyata zararı dolaylı olarak çiftçiye zarar verecek. İlçedeki vatandaşlara büyük bir katkı sağlayacak. Tarımla vatandaşın ekonomik refah seviyesini yükselteceğiz. Pandemi tarımın ne kadar önemli olduğunu bizlere gösterdi.” diye belirtti.

Araban sarımsağı

Gastronomi dalında 2015 yılında UNESCO’nun “Yaratıcı Şehirler Ağı”na giren Gaziantep mutfağı eşsiz lezzetleriyle ulusal ve uluslararası alanda adından sıkça söz ettiriyor.

Bu kapsamda Covid-19 salgını döneminde bilim insanlarının sarımsağı bağışıklık sistemi için önemli olarak göstermesinin ardından Büyükşehir Belediyesi coğrafi işaretli Araban sarımsağının üretimi ve tanıtımı için yürütülen çalışmaları hızlandırdı.

Gaziantep mutfağına ait yemeklerin özel lezzet kaynaklarından biri sayılan Araban sarımsağı, diğer sarımsaklara kıyasla daha fazla aromatik bileşenlere sahip olmasının yanı sıra diş ve kabuk yapısıyla farklılığını belirginleştiriyor. Diğer sarımsaklara kıyasla ekim ile hasat arasında zamanın fazla olması, Araban sarımsağının olgunlaşmasına daha fazla imkân sunuyor.  (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir