• DOLAR 32.383
  • EURO 35.091
  • ALTIN 2326.314
  • ...
İhya Der`e Verilen Cezaya Bir Tepki de Mardin`den
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MARDİN - Dost-Der, Mustazaf-Der Kızıltepe Şubesi, Diyanet Sen ve İrfan Der`in de aralarında bulunduğu çok sayıda STK yaptıkları ortak açıklamayla Elazığ İhya Der üye ve yöneticilerine verilen 150 yıllık cezayı kınadı.

Kızıltepe İrfan-Der binasında bir araya gelen STK`lar adına basın açıklamasını İrfan-Der başkanı Şehmus Akman okudu.

"Resulullah Sevgisini anlatan insanlar cezalandırılmıştır"
"Kutlu Doğum etkinlikleriyle binlerce insanı bir araya toplayıp Resulullah`ın (sav) sevgisini, muhabbetini, sünneti seniyesini anlatarak O`na tabi olmamız gerektiğini anlatan ve salavatlarla kendisini anan; Müslümanlara yapılan zulmü protesto eden ve zulme uğrayanların yanında olduklarını ilan etmek için bir araya gelen; mağdur, muhtaç insanlara el uzatmak, bir nebze de olsa dertlerine ortak olmak için bir çaba içerisine girmiş olan insanlar cezalandırılmıştır." ifadeleriyle başlayan açıklamada, Elazığ İhya Der`e legal faaliyetlerinden dolayı verilen cezanın ifade ve örgütlenme özgürlüğünü ihlal edecek nitelikte olduğu belirtildi.

Hakaret ve şiddet içermeyen her türlü düşüncenin ifade edilebilmesi gerektiği vurgulanan açıklamada, İlgili derneğin, şiddet içermeyen faaliyetlerinden dolayı üye ve yöneticilerinin cezalandırılması, Türkiye`nin de tarafı olduğu uluslararası sözleşmelerle korunan haklar ile insanın doğuştan sahip olduğu doğal hukuk/ haklarına aykırı olduğu kaydedildi.

"Bu insanlar niyet okumayla cezalandırılmıştır"
Aylarca yapılan teknik ve fiziki takiplerde hiçbir suç unsuru tespit edilememesine rağmen niyet okumalarla insanlara ceza verildiğini ifade eden Akman, "Sadece 3 defa telefon konuşması kayıt altına alındı diye kayıtta hiçbir suç unsuru bulunmamasına rağmen İhya-Der üyesi bir avukatın terörden cezalandırılması tarihte görülmemiş bir insafsızlıktır.
Fakir ve muhtaçlara yardım eden, hastalarla ilgilenen, insanları zararlı alışkanlıklardan korumak için komisyon kuran ve komisyonuna başvuran insanları birçok doktorla irtibata geçirerek iyileştirmeye çalışan bu derneğin yasal faaliyetleri cezalandırılma gerekçesi yapılmaktadır" dedi.

Gerekli yasal değişiklikler yapılsın
Farklı Sivil toplum Kuruluşlarını sindirmeye ve yok etmeye yönelik çalışmaların ortadan kaldırılması için 12 Haziran seçimiyle yeni oluşan meclisin, TCK`nin 314. maddesini keyfi yorumlayacak yargı sistemi ile ilgili yasaları değiştirmesini isteyen Akman, "Yargıtay özel ve istisnai suç tipi olarak ön gördüğü TCK 314. maddeyi çok geniş yorumlar hale gelmiş olup istediği her faaliyeti terör faaliyeti hazırlık aşaması olarak kabul eder hale gelmiştir. Bu keyfi ve geniş yorum, yasama faaliyetine müdahale olup yargının yasama organı yerine geçmesi anlamına gelmektedir." İfadelerini kullandı.

Açıklamada suç sayılarak ceza verilen faaliyetler şu şekilde sıralandı:
"- Haftalık seminer toplantıları yapmak
- Kutlu doğum etkinliği yapmak
- Hz. Hüseyin ve Kerbela tiyatro gösterimi yapmak
- İsrail`den izin almadan Filistinliler için gıyabi cenaze namazı kılmak
- Diyarbakır`daki Kutlu Doğum Etkinliğine bir grup arkadaşıyla katılmak
- Filistin`e destek mitingleri düzenlemek
- Mekke`nin fethini kutlamak
- Cezaevindeki insanlara maddi yardımda bulunmak
- Toplumsal bozulmayı önlemek için toplumun çeşitli alanlarına yönelik olarak komisyonlar oluşturmak.

İhya-Der yukarıdaki suçları işlediği gerekçesiyle yönetici ve üyeleri bu suçlardan 150 yıl cezalandırılmışlardır. Bizden de bu zulme seyirci kalmamız, karara saygı göstermemiz bekleniyor. Zulüm karşısında susan dilsiz şeytandır, zulme rıza zülümdür. Bu zulme sessiz kalmayacağız ve rıza da göstermeyeceğiz. Cezalandırılan dernek üyelerinin masumiyetine inanıyoruz. Kendilerine sabırlar diliyoruz" denildi.

Hükümet komplocuları ortaya çıkarsın
Tüm STK`ların çirkin bir komploya maruz kalan İhya-Der`e sahip çıkmaya ve yargının bu kararını kınamaya davet edildiği açıklamaya, "Hükümeti, Elazığ İhya-Der`e kurulan komployu ve komplocuları ortaya çıkarmaya, sorumluları hakkında yasal işlem yapmaya davet ediyoruz.

Biz de bu zalimane kararı şiddetle kınıyor, bu ucube kararın emsal teşkil etmemesi için STK`ları protestoya ve dayanışmaya çağırıyoruz." İfadeleriyle son verildi.

Masum Erden - İLKHA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir