• DOLAR 32.565
  • EURO 34.884
  • ALTIN 2430.476
  • ...
Anayasa Mahkemesi`ne Yeni Düzenleme
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilmek için aranan 45 yaş şartının 40`a indirilmesi; üyelerin 12 yıl yerine 9 yıl için seçilmesi; emekliye ayrılma yaşının 65`ten 67`ye çıkarılması, Başkan ve başkanvekillerinin, bu görevlere bir defadan fazla seçilememesi benimsendi.

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu bünyesindeki Yazım Komisyonu, AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop`un başkanlığında toplandı.

Komisyon, ``Anayasa Mahkemesi`nin Kuruluşu``, ``Üyelerin Görev Süresi Üyeliğin Sona Ermesi`` başlıklı maddeleri görüştü.

Komisyon, yüksek mahkemenin mevcut uygulamada olduğu gibi 17 üyeden oluşması benimsendi.

Anayasada, Anayasa Mahkemesi`ne üye seçilebilmek için aranan 45 yaş şartı, komisyonda 40 yaşına indirildi.

Komisyon,Anayasa Mahkemesi üyeliğinde aranan şartları da hafifletti. Mevcut uygulamada mahkemeye üye olmak için ``yükseköğretim kurumları öğretim üyelerinin profesör veya doçent unvanını kazanmış, avukatların en az 20 yıl fiilen avukatlık yapmış, üst kademe yöneticilerinin yükseköğrenim görmüş ve en az 20 yıl kamu hizmetinde fiilen çalışmış, birinci sınıf hakim ve savcıların adaylık dahil en az 20 yıl çalışmış olması şarttır`` hükmünü komisyon, ``Hukuk ve sosyal bilimler alanında yükseköğrenim görmüş ve mesleğinde en az 15 yıl fiilen çalışmış olmak şarttır. Bu şartlar tüm adaylar için aranır`` şeklinde değiştirdi.

Komisyon, Anayasa Mahkemesi üyelerinin 12 yıl yerine 9 yıl için seçilmesini benimsedi. Ayrıca, üyelerin emekliye ayrılma yaşı 65`ten 67`ye çıkarıldı.

Anayasa Mahkemesi üyeliğinin, bir üyenin hakimlik mesleğinden çıkarılmayı gerektiren bir suçtan dolayı hüküm giymesi halinde kendiliğinden; görevini sağlık bakımından yerine getiremeyeceğinin kesin olarak anlaşılması halinde iseAnayasa Mahkemesi üye tamsayısının üçte iki çoğunluğunun kararı ile sona ermesi de komisyon tarafından benimsendi.
 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir