• DOLAR 32.603
  • EURO 34.802
  • ALTIN 2496.525
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) yaptırımlarına karşı Rusya, ihracatlarında yavaş yavaş doları terk etmeye başladı. Rusya’nın “dolara bağımlılığı azaltma” politikalarından ilk sonuç geldi. Rusya Merkez Bankası'nın internet sitesinde yer alan verilerie göre, 2020'nin dördüncü çeyreğinde ihracat gelirlerinde doların payı yüzde 48,3'e geriledi.

DOLAR KULLANIMI DÜŞTÜ, EURONUN PAYI ARTTI

Dolar kullanımındaki düşüş, euronun payındaki artıştan kaynaklandı. Dördüncü çeyrekte, euronun payı 11,7 puan artarak yüzde 36,1'e yükseldi. Uzmanlar euroa ile ilgili ilginç bir noktaya dikkati çekiyor: Rusya ile Çin arasındaki ticarette artık yaygın olarak euro kullanılıyor.

Buna göre 2020'nin dördüncü çeyreğinde Rusya'nın Çin ile toplam ticaretinde yüzde 80'den fazla kısım euro olarak gerçekleşti.

2020'nin geneline bakıldığında Rusya’nın ihracatında dolar yüzde 55,8, ruble yüzde 14,7, diğer para birimleri yüzde 2,1'e düştü, euronun payı ise yüzde 27,4'e yükseldi.

Geçen hafta Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov , yabancı ortaklarla dış ticarette dolar kullanımından kademeli olarak vazgeçilmesi gerektiğini söylemişti.

Lavrov, ulusal veya alternatif para birimlerine geçmek gerektiğini ve Rusya’nın aktif olarak bununla meşgul olduğunu belirtti.

Kaynak, bloomberg