• DOLAR 32.508
  • EURO 34.629
  • ALTIN 2480.304
  • ...
Cunta Ramazanda 17 kişiyi idam etti, KATİL SİSİ!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dış Haberler Servisi

Mısır’ın eli kanlı darbecisi Abdülfettah es-Sisi, ülkeyi yönettiği son 8 yıldaki cinayetlerine bir yenisini daha ekledi. Müslüman kanına susamış ve gözü dönmüş Sisi rejimi, bütün kutsalları hiçe sayarak mübarek Ramazan ayında 17 Müslümanı idam etti. Sisi cuntası tarafından idam edilenlerin arasında 80 yaşındaki hafız Şeyh Abdülrahman Cebril de vardı.

İdam haberini, Mısır'da insan hakları ihlalleriyle ilgilenen "Biz Kaydediyoruz" adlı sivil toplum örgütü duyurdu. Merkezi İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan örgütün Twitter hesabından konuya dair yapılan açıklamada, 17 kişi hakkında verilen idam hükümlerinin infaz edildiği aktarılırken, idam edilenlerden bazılarının ailelerine konuyla ilgili bilgi verildiği kaydedildi.

KİRDASE OLAYLARI DAVASI

Kamuoyunda "Kirdase olayları" olarak bilinen dava, en çok sanık hakkında idam kararının verildiği davaların başında geliyor. Sanıklar Rabia Meydanı’nın boşaltılmasının ardından çıkan olaylarda Kirdase bölgesinde bir karakolu basmak ve 17 polisi öldürmekle suçlandı. Bu davada 20 sanık hakkında idam cezası verildi. Karar 24 Eylül 2018 tarihinde Yargıtay tarafından onandı.

Savcılık sanıklara "yasa dışı örgüt kurmak, anayasa ve yasaların uygulanmasını engellemek, devlet kurumlarını çalışamaz hale getirmek, anayasal düzeni bozmaya çalışmak, kişi özgürlüklerini kısıtlamak, silah taşımak ve bomba yapmak" gibi suçlamalarda bulundu.

İHVAN LİDERİ TERÖR LİSTESİNE ALINDI

Darbeci Mısır rejiminin icraatları bununla da sınırlı kalmadı. İhvan Rehberlik Konseyi Başkanlığına vekalet eden Mahmud İzzet'in 5 yıl süreyle terör listesine alındığı belirtildi.

Mısır devlet gazetelerinden Ahbar el-Yevm'de yer alan habere göre Yeni Kahire Mahkemesi, Mahmud İzzet, Muhammed Abdulazim el-Beşlavi, Atıf Ali es-Semeri, Ahmed Şuşa ve Rıda Fehmi'nin 5 yıl süreyle terör listesine eklenmesi yönünde karar aldı.

Daha önce gıyaben yargılanan Mahmud İzzet, Ağustos 2020'de gözaltına alınmış, 8 Nisan'da 25 yıla tekabül eden müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.

İDAMLAR ÜLKESİ MISIR

2013 yılında dönemin Genelkurmay Başkanı Sisi liderliğinde gerçekleştirilen askeri darbeyle Mısır, dünyanın en baskıcı rejimi haline gelmişti. O günden bu yana cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturan ve kendi çıkardığı yasalarla ölümüne kadar bu koltukta kalmayı garantileyen Sisi, kendisine engel olacağı korkusuyla 100 binden fazla kişiyi cezaevlerinde tutuyor.

Sisi rejimi, cezaevlerinde muhaliflere büyük zorluklar yaşatırken bugüne kadar onlarca kişiyi de idam etti.

En son geçen yılın Ekim ayında 15 muhalif daha idam edilmişti. İdam edilenler, 2013’teki darbeye karşı gelmekle suçlanıyordu. İhvan’a yakınlığıyla bilinen Vatan televizyonu, idam edilenlerin isimlerini paylaşmıştı.

2019 yılında ise tek bir celsede mahkeme 9 kişinin idamına karar vermişti. Uluslararası Af Örgütü, idam edilen 9 kişinin işkence altında yargılandığını duyurmuştu. İdam edilenlerden Mahmud el Ahmadi'nin, dava sırasında kameraya alınan görüntülerinde hakime "Bana da elektrik şoku alteni verseniz ben de herhangi bir insana Enver Sedat'ı öldürdüğünü itiraf ettirebilirim. Bize o kadar çok elektrik verildi ki bundan sonraki 20 yıl Mısır'ı aydınlatmaya yeter," dediği görülmüştü.

SAĞLAM: TÜM DÜNYAYI TEPKİ VERMEYE DAVET EDİYORUM

Mısır darbe rejiminin 17 Müslümanı idam ederek insan haklarını açıktan ihlal ettiğini belirten HÜDA PAR Genel Başkanı İshak Sağlam, tüm dünya halklarını işlenen bu suçlara karşı tepki vermeye davet etti.

HÜDA PAR Genel Başkanı İshak Sağlam, darbeci Sisi tarafından 17 Müslümanın idam edilmesine sosyal medya hesabından tepki gösterdi. Sağlam, "Mısır'da darbe rejimi, 17 masum insanı idam ederek yeni bir zulme ve katliama imza attı. Bu idamlarla darbe rejimi bir kez daha insanlığa karşı büyük bir suç işlemiş oldu. Tüm dünya halklarını işlenen bu suçlara karşı tepki vermeye davet ediyorum." dedi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir