• DOLAR 32.373
  • EURO 34.987
  • ALTIN 2326.13
  • ...
Prof. Dr. Vefik Arıca tam kapanma sürecini değerlendirdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Türkiye 17 günlük  tam kapanma sürecine geçiyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, "29 Nisan 2021 Perşembe akşamı saat 19.00'dan başlayıp, 17 Mayıs 2021 Pazartesi sabah 05.00'e kadar sürecek şekilde tam kapanmaya geçiyoruz." dedi.

Geç alınmış bir karar olsa da tam kapanmanın getirilmesinin sevindirici olduğunu dile getiren Prof. Dr. Arıca, aşılamada yüzde 60’a ulaşan ülkelerin enfeksiyonlarda yüzde 98’e, ağır hasta sayısın da yüzde 97, yoğun bakıma gitmeme oranında ise yüzde 99 düşüş kaydettiğine dikkat çekti.

"İller arası hareketliliği durdurmak bizim için çok önemliydi"

"5 bin vakalarına inmek ve ölüm oranlarını sıfıra düşürmek için tam kapanma çok önemliydi.” diyen Arıca, “İller arası hareketliliği durdurmak bizim için çok önemliydi, seyahat kısıtlaması getirilmesi çok iyi oldu. Türkiye’de son verilere göre 79 ilimiz şu an kırmızı 2 ilimiz ise turuncu şeklinde yani nüfusun yüzde 98,3’ü kırmızı haritaya bürünmüş durumda. Turuncu kalan sadece Mardin ve Şırnak vardı, Mardin’de yüz binde 95 vakayla ilerleyerek kırmızı renge bürünmek üzereydi.” ifadelerini kullandı.

 

"Tam kapanma ile birlikte aşılama sayısını artırmalıyız"

Aşı uygulama noktasında Amerika, Birleşik Krallık ve 21 milyon 500 bin ile Türkiye’nin üçüncü sırada bulunduğunu ifade eden Arıca, tam kapanma ile birlikte aşılama çalışmalarının hızlandırılmasının çok önemli olduğuna dikkat çekti.

Arıca, “Şuanda Türkiye’deki aşı uygulama oranı yüzde 16 seviyesine ulaşmış durumda, bazı ülkelerde Ocak ayında ciddi bir şekilde vaka sayıları arttı, ama aşılama oranı yüzde 60’ı bulduktan sonra toplumsal bağışıklama ile bu sıkıntı aşıldı. Enfeksiyonlar yüzde 98'e, ağır hasta sayısı yüzde 97’ye, yoğun bakıma gitme oranı da yüzde 99'a düşmüş durumda.” diyerek aşının önemine dikkat çekti.

"Geç olsa da alınan kararı bilim insanları olarak sevinçle karşıladık"

Arıca, “Özellikle bayramdan sonra 17 günü tamamlamanın ardından turizm ve ekonominin açılması hedeflendiği için vaka sayılarının 5 binin altına, ölüm oranlarının da sıfıra dürülmesi gerekiyor. Bu nedenle kabine sonrası alınan kararları bilim insanları olarak sevinçle karşıladık. Dünyada bir can kaybı bizleri çok üzmektedir. Vaka sayılarını azalması bizim için çok önemli.” dedi.

"Aşı olanların süper bulaştırıcı olma özelliği ortadan kalkacak"

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde aşılama oranlarını çok düşük olduğuna dikkat çeken Arıca, aşılama hızının arttırılarak ve özellikle bu bölgenin korunması gerektiğini kaydetti.

Arıca, “Türkiye geneli ve özellikle İstanbul, Çanakkale, Tekirdağ, Kırklareli gibi bölgeler en yüksek yüz bin sayılarına ulaşmış durumda. Özelikle 21 milyon 500 bin kişi aşılanmış durumda ve bunlar süper taşıyıcı olabiliyorlar. Aşı olan kişi korunduğunu bildiği için bu öz güvenle maske, mesafe, sosyal mesafe ve hijyene daha fazla dikkat etmesi gerekirken çok az dikkat ettiği ve virüsü başkalarına bulaştırdığı biliniyor. Özellikle bu kapanma döneminde aşılama hızı artacağı için kişi kendini koruyacak ve etrafa da yaymayacak. Süper bulaştırıcılık olmayacağı için vaka sayıları da azalacak.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)





Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir