• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Muhalifler `Son Cuma` İçin Sokaklarda: 9 Ölü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Suriye`deki gösterileri düzenleyen ve takip eden Yerel Koordinasyon Komiteleri üyeleri ve eylemciler tarafından yapılan açıklamada, ülkenin kuzeydoğusundaki Kamışlı, Der`a, Hama, Deyir el Zor ile Amuda kenti ve diğer vilayetlerde on binlerce kişinin gösteri yaptığı belirtildi. Başkent Şam`da 9 göstericinin hayatını kaybettiği onlarca kişinin de yaralandığı açıklandı.

Reuters haber ajansına göre, ülkenin farklı kentlerinde bir araya gelen göstericiler rejim karşıtı sloganlar atıyor. AFP haber ajansına göre, Suriye`de Kürt nüfusunun yoğun olarak yaşadığı Kamışlı kentinde de gösterilerin yaşandığı açıklandı.

Suriye İnsan Hakları Gözlemcisi adlı kuruluşun yetkililerinden Muhammed Enad Süleymane, Suriye`nin başkenti Şam`ın birkaç kilometre güneyinde yer alan Kessua kentinde, güvenlik güçlerinin göstericileri dağıtmak amacıyla açtığı ateşte, 5 kişinin öldüğü, 6 kişinin de yaralandığını belirtti. Daha önce yapılan açıklamada 1 kişinin öldüğü, 9 kişinin de yaralandığı belirtilmişti.

Kuruluş, öte yandan, Şam`da güvenlik güçlerinin göstericileri dağıtmak amacıyla ateş açması sonucu 3 kişinin öldüğünü, ülkenin orta kesiminde yer alan Humus kentinde de gösteriler sırasında 1 kişinin yaşamını yitirdiğini ifade etti.

`REJİMİN DÜŞÜŞÜ CUMASI`

Suriyeli muhalifler bu haftaki cuma `Rejimin Düşüşü Cuması` olarak isimlendirdi. El Cezire haber kanalına göre, Suriye`de bu Cumaya `Son Cuma` veya `Rejimin Düşüşü Cuması` olarak adlandırıldı. Bugün hem muhalifler hem de Esad yanlıları sokaklara dökülecek.

Suriye İnsan Hakları Gözlemcisi adlı kuruluşunun başkanı Rami Abdürrahman AFP`ye yaptığı açıklamada, her cuma namazından sonra olduğu gibi, bu cuma da binlerce kişinin ülkenin bütün kentlerinde rejimin değişmesi için sokaklarda gösteri yaptığını belirten Abdürrahman, güvenlik güçlerinin göstericileri dağıtmak için şiddete başvurduğunu, Şam`da göz yaşartıcı bomba kullandığını ve gözaltına alınanlar olduğunu söyledi.

Abdürrahman yaptığı açıklamada, "Rejim karşıtı gösterilerde, ülkenin doğusundaki Deyir el Zor kentinde 30 binden fazla kişi, ülkenin kuzeybatısındaki Idleb bölgesinde yaklaşık 10 bin kişi ve diğer kentlerde de binlerce kişi yer aldı" diye konuştu.

Suriyeli STK`lara göre, Şam rejiminin yönetim karşıtı protestolara sert müdahalesi 15 Marttan bu yana bin 300 kişinin ölümüne ve 10 binden fazla kişinin de gözaltına alınmasına yol açtı

ORDU KONUŞLANDIRILDI

İnsan hakları eylemcileri, güvenlik güçlerinin protestoları bastırmak için gösteri yapılması beklenen yerlerde askeri varlığını artırdığını, askeri kamyonların başkent Şam`ın banliyöleri Zebadanı ve Barzeh`de konuşlandırıldığını, ülkenin orta kesimlerindeki Humus kentinde ise merkeze giden tüm yolların kapatıldığını söyledi.

İnsan hakları eylemcisi Mustafa Osso, bölge sakinlerinin açıklamalarına dayanarak, Suriye ordusunun Türkiye sınırında varlığını artırdığını ve kontrol noktaları oluşturduğunu ifade etti. Osso, sınırın Suriye tarafından sadece birkaç bin kişinin kaldığını, diğerlerinin ise Türkiye`ye kaçtığını ifade etti. Osso, son iki günde 100 kişinin tutuklandığını da vurguladı.

İHVAN`DAN SURİYE AÇIKLAMASI

İkhwanweb haber sitesine göre ise Mısır Müslüman Kardeşler ülkede yaşan olaylar ile ilgili dün açıklama yaptı. Açıklamada, Baas rejiminin sivillere yönelik saldırıları ve hak ihlalleri kınandı ve Suriye rejiminden istenen yaklaşık 5 talep açıklandı.

100 GÜNDE BİN 400 KİŞİ ÖLDÜ

Suriyeli muhaliflere göre 100 gündür olayların devam ettiği Suriye`de 1400 kişi hayatını kaybetti.

Suriye`nin yerel medya mensuplarına getirdiği kısıtlamalar ve birkaçının dışında yabancı gazetecilerin çalışmasını yasaklaması dolayısıyla ülkedeki çatışmalarda ölen, yaralanan ve tutuklanan kişilerin sayısı hakkında sağlıklı bilgi edinilemiyor.

Dünya Bülteni


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir