• DOLAR 32.375
  • EURO 35.011
  • ALTIN 2325.764
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Ziyaretlerinde HÜDA PAR İl Başkanı Şahin ve beraberindeki heyeti, Şube Müdürü Kerem Aydın karşıladı.

 

Ziyarette Başkan Şahin, Şube Müdürü Aydın’a çiftçilerin yaşadığı sorunları iletti. Çiftçilerin sulama kanallarından istifade edemediği için büyük bir mağduriyet yaşadığını belirten Şahin, sorunun ivedi şekilde çözülmesi gerektiğini söyledi.

HÜDA PAR heyetine yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgiler paylaşan Şube Müdürü Aydın, sulama kanallarına su verdiklerini ancak kanalların vanalarının hırsızlar tarafından çalınmasından dolayı tarlalara su veremediklerini ifade etti.

Kentteki en büyük sorunlarının sulama kanallarındaki vanaların hırsızlar tarafından çalınması olayı olduğunu belirten Aydın, bunun hem çiftçileri hem de kendilerini ciddi anlamda mağdur ettiğini kaydetti. HÜDA PAR’a göstermiş oldukları duyarlılıktan ötürü teşekkürlerini ileten Aydın, sorunların çözümü noktasında siyasi partilerden de destek istediklerini söyledi.

Ardından HÜDA PAR İl Başkanı Davut Şahin, beraberindeki heyetle tarlaları ve sulama kanallarını gezdi. Başkan Şahin, burada çiftçilerle bir araya gelerek, yaşadıklarını sorunları dinledi.

Çiftçiler için yapılan sulama kanallarından çiftçilerin istifade edemediğini söyleyen Şahin, bunun nedeninin hırsızlar tarafından sulama kanallarında tarlalara su verilmesini sağlayan vanaların çalınması olduğunu kaydetti.

“Buğdayların çoğu kurumuş”

Ciddi bir kuraklığın söz konusu olduğunu, ekinlerin kurumayla karşı karşıya olduğunu belirten Davut Şahin, “Nisan ayında Batman ovasına yağmur yağmadığı için ekinlerin çoğu kurumayla karşı karşıya kaldı. Bizlerde tarlaları dolaştık, buğdayların çoğunun kuruduğunu, büyük bir kısmının da kurumayla karşı karşıya olduğunu gördük. Kuraklığa tedbir olarak Batman’da sol ve sağ sahil sulama kanalları olmak üzere iki sulama kanalı yapılmıştır.” dedi.

“Tarlalar sudan istifade edemiyor”

Çiftçilerin sulama kanallarından istifade edemediğini vurgulayan Şahin, konuşmasına şöyle devam etti:

“Fakat bu kanallarından bazılarına su verilemiyor. Bunun sebebini öğrenmek için DSİ Şube Müdürünü ziyaret ettik, kendilerini dinledik. Kendileri de bu konuda mustariptiler. Bazı sulama kanallarına su verildiğini ancak vanalarının çalınmasından dolayı bazı kanallara ise su verilemediğini belirtti. Suyun verilemediği kanalların yukarısında kalan tarlalar sudan istifade edemiyor.”

“Tarlaları kurumasın diye çiftçiler çaba içerisinde”

Çiftçilerin kendi imkanlarıyla ekipmanlar alarak tarlalarını sulamaya çalıştığını dile getiren Şahin, “Çiftçiler bundan dolayı büyük bir masraf harcıyor. Tarlaları kurumasın diye çiftçiler bir çaba içerisindedir. Ama maalesef hırsızlar sulama kanallarının vanalarını çalıp 3-5 kuruşa gidip satıyor. Bu ciddi bir hıyanettir, insanlık düşmanlığıdır. Çiftçimiz zarar edecekse hepimiz zarar edeceğiz.” diye konuştu.

“Hırsızlığa karşı ciddi bir tedbir geliştirilmeli”

Hırsızlığa karşı ciddi bir tedbirin geliştirilmesi gerektiğini kaydeden Şahin, yetkililere şu çağrıda bulundu:

“Kolluk kuvvetlerimizin ciddi bir tedbir getirmesi lazım. Hırsızlara ciddi cezai müeyyide uygulanması lazım. Çiftçiler ekipmanlarını tarlasında bırakıp bir yere gidemiyor. Nöbette tutamıyor. Ciddi bir tedirginlik söz konusudur. Bir taraftan tarlalar, ekinler kuruyor, bir taraftan da çiftçiler tüm imkanlarını seferber ediyor. Dolayısıyla hırsızlığa karşı ciddi bir tedbirin geliştirilmesi gerekir.”(İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız