• DOLAR 32.576
  • EURO 35.025
  • ALTIN 2429.519
  • ...
ELEKTRİK FATURALARINA YENİ ZAMLAR MI GELİYOR?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HÜDA PAR Genel Başkanı İshak Sağlam haftalık gündem değerlendirmesinde yapılması planlanan zamla ilgili konuştu. Sağlam, hükümete taslak yönetmeliğin yayımlanmaması çağrısında bulundu.

Elektrik faturalarına yeni zamlar mı geliyor?

Elektrik faturalarına yapılması planlanan yeni zamlar ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Sağlam, “Hükümetin elektriğe yeni zamlar yapmayı gündemine aldığı görülmektedir. EPDK‘nın internet sitesinde yayımladığı yönetmelik taslağı ile 2018 yılından beri yerli kömür kullanan termik santrallere ödenen kapasite desteğinin kapsamı genişletilerek ithal kömür ve doğalgaz kullanan santrallere de ödemenin önü açılmaktadır. Gerekçe olarak; pandemi ve buna bağlı gelişen ekonomik daralma ile birlikte elektrik fiyatlarının aşırı düşmesine ithal girdi kullanan santrallerin piyasa koşullarında faaliyetlerine devam edememesi ve Pandemi sonrasında elektrik arz güvenliğinin sağlanması gösterilmektedir. Oysa pandemi öncesi elektrik kullanım oranı ile Pandemi döneminde elektrik kullanım oranı arasında ciddi bir fark yoktur. Elektrik üretim potansiyelinin 96 bin megavata ulaştığı, tüketilenin ise 45-55 bin megavat aralığında seyrettiği gerçeği, arz güvenliği acısından pandemi sonrası için de sorun olmayacağını göstermektedir. Ödeme yapılması planlanan santraller yap işlet modeli ile kurulmuş, 13 yıldan fazla piyasada faaliyet göstererek ciddi kârlar elde etmiş ve ekonomik ömürlerini tamamlama noktasına gelen santraller olması dikkat çekicidir. Santrallere yapılacak bu destek de elbette tüketici faturalarına yeni zamlar olarak yansıyacaktır.” dedi.

Vatandaşın yanında yer alın

Yeni zamların, vatandaşın yükünü ağırlaştıracağı uyarısında bulunan Sağlam, “Bu mevzuat değişikliği piyasa şartlarını bilerek faaliyet gösteren ithal kömür ve doğalgaz kullanan santrallerin ömürlerini uzatacak, vatandaşın yükünü ağırlaştıracaktır. Hükümetin elektrik santrallerini kurtarmak gibi bir görevi olmadığı gibi vatandaşın da onların yükünü kaldırmaya takati yoktur. Hükümetten beklentimiz sermayenin değil vatandaşın yanında durması ve söz konusu taslak yönetmeliğin yayımlanmamasıdır.” şeklinde ifade etti. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir