• DOLAR 32.565
  • EURO 35.006
  • ALTIN 2431.773
  • ...
BİLL GATES TRAKYA’DA 22 BİN DÖNÜM ARAZİ ALDI
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Trakya 2000 Gazetesi’nin haberine göre, dünyanın en zengin insanları sıralamasında 4’üncü sırada yer alan Microsoft’un kurucusu Bill Gates’in Edirne ve Kırklareli’nde 22 bin dönüm tarım arazisi aldığı belirtildi. Bill Gates’in Türkiye’de toplam 56 bin dönüm arazi aldığı bunun bir kısmının ise Kastamonu’da olduğu haberde yer aldı.

1 MİLYON DÖNÜM ARAZİ TOPLADI

Daha öncede dünyanın çeşitli ülkelerinde 1 milyon dönümden fazla arazi toplamasıyla gündeme gelen Bill Gates’in arazi yatırımlarını gelecekte yaşanacak küresel ısınmadan en az etkilenecek bölgelere yaptığı ifade ediliyor. Küresel ısınmada Türkiye’de en az etkilenecek yerler arasında Trakya’da Edirne ve Kırklareli’nin kuzey bölgeleri gösteriliyor. Tekirdağ’ın bir kısmının küresel ısınmada etkileneceği ancak genel olarak Trakya’nın küresel ısınmada en az etkilenecek yerler arasında olacağı belirtiliyor.

KÜRESEL ISINMADAN EN AZ ETKİLENECEK İLLER

Bill Gates’in Türkiye’de Edirne, Kırklareli ve Kastamonu dışında küresel ısınmada az etkilenecek illerden de arazi topladığı belirtildi. Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Kastamonu, Uşak, Zonguldak, Iğdır, Kars, Mardin, Hakkari, Batman, Şırnak, Siirt, Antalya, Isparta, Aydın küresel ısınmada en az etkilenecek iller arasında gösteriliyor. Mersin, Adana, Kırşehir, Yozgat başta olmak üzere Akdeniz, İç Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesi’nde olağanüstü kuraklık yaşanacağı belirtiliyor. İstanbul’un Anadolu yakası, Yalova ve Konya ise şiddetli kuraklığın yaşanacağı bölgeler arasında gösteriliyor. Su ve gıdanın öneminin yakın gelecekte ön plana çıkacağı ve birçok ülkenin başta buğday ve yağ olmak üzere bazı gıda ürünlerinin ihracatını tamamen yasaklayacağı veya kısıtlayacağı belirtiliyor.

OMV TRAKYA’DA 6 BİN DÖNÜM ARAZİ ALDI

Bill Gates’in Türkiye’de 56 bin dönüm tarım arazisini ülkemizin tanınmış bir iş adamı aracılığıyla topladığı ve dikkat çekmemek için arazilerin Türk şirketleri üzerine kaydedildiği öğrenildi. Merkezi Avusturya’nın Viyana şehrinde olan uluslararası petrol ve gaz şirketi OMV’de geçtiğimiz yıllarda Edirne ve Kırklareli’nde 6 bin dönüm tarım arazisi satın almıştı. OMV arazileri Türkiye’nin en büyük holdinglerinden birinin eski CEO’su aracılığıyla toplamıştı. Bu CEO’nun Edirne’nin bir ilçesinde tarım ve hayvancılık üzerine kendi yatırımları da bulunuyor.

ZİYA TARIM TRAKYA’DA 517 BİN DÖNÜM ARAZİ TOPLADI

Trakya’da en çok tarım arazisi toplayan kişi ise Fıratpen’in sahibi iş adamı Nevzat Demir oldu. Demir, geçtiğimiz yıllarda emlakçılar aracılığıyla Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli’nde en az 517 bin dönüm tarım arazisi aldı. Ziya Organik Tarım A.Ş. şirketi aracılığıyla Trakya’da yüzbinlerce dönüm arazi toplayan iş adamı Nevzat Demir, Trakya’da tarım ve hayvancılığı geliştirmek amacıyla Lüleburgaz’da kurulan Sarımsaklı Çiftliği’ni de özelleştirmede 58 milyon dolara satın almıştı. Sarımsaklı çiftliği içinde fidan yetiştiriciliği dahil bir çok birimden oluşuyor. Sarımsaklı Çiftliği 17 bin dönüm birinci sınıf tarım arazisine sahip. Demir, Trakya üreticisi için önemli olan Alpullu Şeker Fabrikası’nı ise yine özelleştirmede 2018 yılında 150 milyon liraya satın almıştı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir