• DOLAR 32.381
  • EURO 35.03
  • ALTIN 2325.833
  • ...

Sosyal medya hesabı Twitter'dan açıklama yapan Bakan Kurum, iklim değişikliğiyle ulusal ölçekte mücadele edildiğini ve uluslararası çabaya destek verildiğini belirtti.

İklim değişikliğiyle mücadelede; 2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarında yüzde 21’e varan artıştan azalma hedeflediklerini belirten Kurum, 2012 – 2030 yılları arasında 1 milyar 920 milyon ton sera gazı emisyonu engelleyeceklerine dikkat çekti.

Kurum, "Binalarda yağmur suyu toplama sistemini zorunlu hale getirdik. Enerji savurmayan güçlü yalıtımlı binalar inşa ediyoruz. Binalarda sıfır atık sistemini yaygınlaştırıyoruz. Yerel yönetimlerimizin iklim değişikliği çalışmalarına destek oluyoruz. Akıllı şehir ve sıfır atık uygulamalarını yaygınlaştırarak ülkemizin her yerinde; enerji verimli, iklime duyarlı yeni yerleşim alanları kuruyoruz. Ulaşımda emisyon azaltacak çalışmalar yapıyoruz." dedi.

Son 2 yılda korunan alanları yüzde 9’dan yüzde 10,6’ya çıkardıkları bilgisini paylaşan Kurum, "Millet bahçeleri ve ekolojik koridorlarımızla yutak alanlarımızı artırıyoruz. Ülkemiz için Bölgesel Doğa Temelli Çözümler Katalogları hazırlıyoruz. Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi'nin himayelerinde yürüttüğümüz Sıfır Atık Projesi kapsamında; Atıkların geri kazanım oranını 2035'te yüzde 60’a çıkaracağız." ifadelerini kullandı.

Kurum, "2050’de evsel atıkların bertarafına, düzenli depolama ile son vereceğiz. Ülkemizde yüzde 3,2 olan arıtılarak yeniden kullanılan atık su oranını, 2023 yılında yüzde 5’e, 2030 yılında ise yüzde 15’e çıkaracağız.

Yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretim kapasitesini artıracağız. Çevre dostu ulaşım araçlarını destekliyoruz. Yerli elektrikli otomobilimizi üretiyor, elektrikli şarj istasyonlarını arttırıyoruz. Otomobil, yürüyüş ve bisiklet yolları yapıyor, egzoz emisyonunu düşürüyoruz." şeklinde belirtti.

7 bölge için "Bölgesel İklim Değişikliği Eylem Planlarını" hazırladıklarını belirten Bakan Kurum son olarak şunları kaydetti:

"İklim Kanunu'muzla mücadelemizi, kuracağımız İklim Değişikliği Platformu ve İklim Değişikliği Araştırma Merkezimizle de bilimsel araştırmalarımızı hızlandıracağız.

İklim değişikliğiyle mücadelede 'İklim Değişikliği Uyum Stratejisi ve Eylem Planı’mızı 2030 - 2050 hedeflerimiz çerçevesinde güncelleyerek emanetimiz olan ve çocuklarımıza bırakacağımız dünyamız için durmadan çalışacağız." (İLKHA)