• DOLAR 32.365
  • EURO 35.043
  • ALTIN 2325.366
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Astım, nefes darlığı, bronşit ve KOAH gibi birçok hastalığa iyi gelen menengiç yağını; 400 derecelik ısının ardından soğuk presle derecesini 100'e düşürerek damlama yoluyla elde eden Şahin, hedefinin yüzde 100 doğal şampuan elde etmek ve Siirt markasını ön plana çıkarmak olduğunu söyledi.

Siirt yöresinde yaklaşık 50 ton civarında menengiç meyvesinin kendi kendine yetiştiğine dikkat çeken Şahin, "Menengiç Ağacının meyvesi özellikle astım, nefes darlığı, bronşit ve KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) gibi hastalıklara iyi geldiği için bu hastalar tarafından tüketiliyor. Kendi iş yerimizde menengiçten sabun, krem ve kavurarak kahvesini üretiyoruz. Menengiç faydalı olduğu için Siirt'te çok tüketilen bir üründür." dedi.

 

"Menengiçten hem sabun hem kahve hem de yağ üretiyoruz"

"Siirt'te dedelerimiz ezelden beri astım, nefes darlığı, bronşit ve KOAH gibi hastalıkları olanları menengiç ağaçlarının altında yatırırlardı." diyen Şahin, "Ama şu anda yağını çıkardığımız için hastalar yağını alıp kullanıyorlar ve bundan da çok memnunlar. Mide ve ülser gibi birçok hastalığa da iyi geldiği söylense de bizler genelde menengiçin kahvesini yapıyor, yağını çıkarıyoruz ve köylülerde yağını alıp doğal bıttım sabunu olarak üretiyorlar." şeklinde konuştu

"Menengiç yağını sabun yapmak için köylüler ile astım hastaları kullanıyor

Menengiç yağını 400 derecede ısıtıp soğuk presle 100 dereceye düşürerek damlama yoluyla elde ettiklerini ifade eden Şahin, 5 kilo menengiçten bir kilo yağ elde ettiklerini kaydetti.

Şahin, "Hem sabun yapmak için köylülere hem de hastalık için kullanmak isteyenlere satıyoruz. İnşallah yakın zamanda Siirt Üniversitesi ile yürüttüğümüz ortak bir çalışma ile menengiç yağından şampuan elde etmeyi hedefliyoruz. Eskiden bıttım sabununda kül kullanılırdı ama şimdilerde ise kostik kullanılıyor. Hakiki bıttım sabunu külden yapılandır." diye konuştu.

"Bıttım yağından yüzde 100 doğal şampuan yapmak istiyoruz"

Amalarının Siirt bıttım sabununun yanı sıra Siirt markasıyla yüzde 100 doğal bir şampuan üretmek olduğunu dile getiren Şahin, "Bu şekilde bıttım sabununu, kahvesini tanıtmak istiyoruz? Bizler şu anda bıttım yağından Siirt şampuanı adı altında yüzde 100 doğal kendi markamızı oluşturmak istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Menengiç (Bıttım) sabunu ne işe yarar?

Cilt hastalıklarında oldukça etkilidir. Egzamadan mantara kadar birçok cilt hastalığına iyi geldiği bilinmektedir. Gençlerdeki ergenlik sivilcelerinin iyileşme sürecini hızlandırır. Vücudunuzda yaralı ve tahriş olmuş bölgelerin acısını hafifletmek için menengiç sabununu kullanabilirsiniz. Menengiç sabunu cilde iyi geldiği gibi saçlara da canlılık ve nem kazandırır. Saçların daha parlak ve sağlıklı görünmesi için menengiç sabunundan yararlanılabilir.

Menengiç yağı ne işe yarar?

Menengiç tohumu içerisinde bulunan yağ antioksidan etkisi gösterir. Yaşlanmayı geciktirdiği gibi hücre yenilenmesini hızlandırır. Adet sancısı çekenler için ise menengiç yağı ile karın bölgesine masaj yapmak ağrıyı azaltır. Kilo alamama sorunu yaşayanlar bir bardak suya iki damla menengiç yağı damlatarak içebilir. Menengiç yağı yaşanan rahatsızlığa göre kür olarak uygulayarak tüm faydalarından yararlanılabilir. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız