• DOLAR 32.37
  • EURO 35.038
  • ALTIN 2325.463
  • ...
Saadet Partisi Adıyaman İl Başkanı Asnuk'tan Tuz Hanı açıklaması
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Saadet Partisi Adıyaman İl Başkanı Haşim Asnuk, şehrin en güzel, tarihi, otantik yerinin Adıyamanlılardan, gelen turistlerden mahrum edilmesi kabul edilemeyeceğini ve sadece protokol misafirleri için 10 milyon TL harcanan yapının otele feda edilemeyeceğini belirtti.

Asnuk yaptığı yazılı açıklamada "Kentlerin ruhu vardır, bir şehirden başka bir şehre gittiğiniz de ayağınızı yere bastığınız anda o ruhu hissedersiniz. Diyarbakır’ a gittiğinizde farklı Şanlıurfa'ya gittiğinizde farklı bir duygu sarar sizi tıpkı Adıyaman’a geldiğinizde yaşadığınız faklı bir ruh hali gibi. Bir şehir sadece yaşanılan zamanı değil geçmişten o güne kadarki tarihini taşır üzerinde, Kommagene den İslamiyet'le tanıştığı döneme, şimdiki zamana kültür taşır, tarih taşır ve o ruh öyle kurulur. Bu yüzden şehirler ruhunu kaybetmemeli. Beton örülmüş yüksek yüksek binalar kara asfaltlar, birbirine benzeyen şehirler ruhsuz olur." dedi.

"iş bitme noktasına geldi,  işin rengi değişmeye başladı"

Restorasyon öncesi ve sonrası düşüncenin bir anda değiştiğini dile getiren Asnuk "Bu bağlamda halkımızın, siyasilerimizin, STK'larımızın yıllarca dile getirdiği yıkılmaya yüz tutmuş Adıyaman'ımızın eski çarşısı içindeki Oturakçı Pazarı’nda yer alan tarihi Tuz Hanı için iki yıl önce restorasyon kararı verildi. Bunda katkısı olan herkesten Allah razı olsun. Tarihi Tuz Hanı’nın yapınma başlanırken, yapının aslına uygun şekilde restore edileceğini üst katında 20 odalı bir butik otel, iç tarafta 21, dış tarafta 8 iş yeri olmak üzere toplam 29 iş yerinin yer alacağını, bu bölgeyi Adıyaman kültürüne ve turizmine hizmet eden bir cazibe merkezi haline getirmeyi amaçladıklarını söylediler. Buraya kadar her şey normal. Ne zamanki iş bitme noktasına geldi,  işin rengi değişmeye başladı." ifadelerini kullandı.

"Bir şehrin tarihi, kültürü, dili bir ya da birkaç siyasinin rantına kurban edilemez"

Tarihi Tuz Hanı üzerinden bazı siyasilerin rant elde etmeye çalıştığını vurgulayan Asnuk "19-20 oda ile başlanan otel odası sayısı birden 32 ye çıktı, içerdeki dükkânlar gitti yerine kafe, restoran geldi. İşletmesi de Vilayetlere Hizmet Götürme Birliği diye bir kuruluşa verildi. Ne oldu, ne için böyle bir karar verildi bilen yok. Valilik iki açıklamayı da sayfasında tutuyor ama bu değişimin gerekçesini dilde getiren bir açıklama maalesef yok. Bu meselenin direkt Vali ile alakası olduğunu düşünmüyoruz.  İşgüzar, kerameti kendilerinden menkul bazı siyasilerin, bu işten nasıl rant devşiririm hesabı üzerinden böyle bir değişikliğe gittikleri aşikar görünüyor. Şehrin en güzel, tarihi, otantik yerinin Adıyamanlılardan, gelen turistlerden mahrum edilmesi kabul edilemez. Sadece birkaç protokol misafiri için 10 milyon TL harcanan bu yer feda edilemez. Bir şehrin tarihi, kültürü, dili bir ya da birkaç siyasinin rantına kurban edilemez. Bunu yapanlar bu şehre ihanet içindedirler. Bu yapı halkın parası ile vergisi ile yapıldı, oradan faydalanma hakkı öncelikle halkındır." şeklinde konuştu.

"Burası eski Adıyaman'ın kalbidir oraya dokunamazsınız"

Tuz Hanı'nın Adıyaman'ın tarihi dokusunu yansıttığını dile getiren Asnuk "Burası eski Adıyaman'ın kalbidir oraya dokunamazsınız. Şayet dokunursanız bu şehrin kalbine bıçak saplamış olursunuz. Bu yanlıştan bir an evvel dönülmesini umut ediyoruz. Daha önce kütüphanenin yeri ile ilgili de benzer bir hadise yaşanmıştı, neredeyse herkes parka dahil edilsin dediği halde yerine yeni bir yapı inşa edildi. Şimdi de eski valiliğin yerine ne yapalım diye anket açılmış, umarım halkın kanaati dikkate alınır. Keşke Tuz Hanı ile ilgili bu değişikliğe giderken halkın talep ve isteklerini göz önünde bulundursaydınız." dedi

Asnuk işin takipçisi olacaklarını belirterek "Adıyaman Saadet partisi teşkilatı olarak, Adıyaman'ımızın tarihi dokusunu ve kültürünün korunmasını önemsiyoruz bu bağlamda bu yanlıştan dönülene kadar bu işin takipçisi olacağımızı bildiririz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur." ifadelerini kullandı. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir