• DOLAR 32.318
  • EURO 35.111
  • ALTIN 2300.388
  • ...
Washington D.C. hakkında bilinmesi gerekenler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Washington, D.C. (İngilizce: Washington, District of Columbia), kısaca D.C. veya resmî ismiyle Kolumbiya Bölgesi, Amerika Birleşik Devletleri'nin başkentidir.

Şehir ismini, Amerika Birleşik Devletleri'nin ilk başkanı ve kurucusu olan George Washington'dan almıştır. Washington, Amerikan Devrimi'nden sonra bağımsızlığını yeni kazanan Amerikalıların hükûmet merkezi olarak kuruldu.

Beyaz Saray, ABD Kongresi, ABD Yüksek Mahkemesi, Dünya ülkelerinin büyükelçilikleri, kabine sekreterlikleri (bakanlıklar) gibi bütün federal kurumlar bu kentte yer alır.

Amerika Birleşik Devletleri'nin başkentinin herhangi bir eyaletin sınırları içinde yer almasının o eyalete çok büyük bir ayrıcalık sağlayacağı düşüncesiyle bu kent District of Columbia denilen özel statüde bir bölge olarak kabul edilmiştir. Kentin belediye başkanı vardır; ama valisi yoktur. Kent, doğrudan doğruya federal devlete bağlıdır.

Kenti kongrede temsil eden kongre üyesi bulunur; ancak bu kongre üyelerinin oy hakkı bulunmamaktadır. Benzer bir şekilde bölgeyi temsil eden senatör bulunmamaktadır. Bölge sakinlerinin 1961 yılında Anayasa'nın 23'üncü maddesinde yapılan değişikliğine kadar Başkan seçimlerinde de oy hakkı bulunmuyordu. Yani Washington D.C. kenti, dünyada başka örneği bulunmayan bir statüye sahiptir.

Washington, D.C. kenti bir başkent olması nedeniyle diplomatik ve siyasi açıdan büyük bir önem taşır. Dünyaca ünlü Smithsonian Institution'a bağlı 13 müze ve bir hayvanat bahçesi burada bulunur. Smithsonian'dan başka dünyaca ünlü birçok müze daha vardır. Ücretsiz olan bu müzeleri her yıl çok sayıda ziyaretçi gezer.

Amerika Birleşik Devletleri'nin en önemli gazetelerinden biri olan Washington Post, bu kentte yer alır. Washington D.C. kenti, siyahi Amerikalıların çoğunlukta olduğu bir kenttir.

Washington D.C. konumu itibari ile kendi başına çok dar bir alanı kapladığı için, şehir merkezinde çalışanların büyük bir çoğunluğu sırasıyla Virginia, Maryland ve Batı Virginia eyaletlerinde yaşar. Günlük araba trafiği olarak New York City'den sonra ABD'nin en yoğun olan bölgesi olan Capital Area'nın merkezi konumunda bulunmaktadır.

Washington’da üç hava limanı hizmet vermektedir. Dulles Havaalanı şehir merkezinden 42 kilometre uzaklıktadır ve şehre ulaşmanız 45 dakika alır. Baltimore- Washington Uluslararası Havaalanı’ndan da yaklaşık aynı zamanı gerektirir. Şehre en yakın olan Ronald Raegan Havaalanı’ndan 15 dakikada şehir merkezine ulaşabilirsiniz. Tüm limanlarda özel otobüs servisi mevcuttur.

Şehir içinde ise Metrorail metro sistemi kullanılır. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir