• DOLAR 32.587
  • EURO 34.689
  • ALTIN 2523.479
  • ...
Diyanet, Çin Niu Jie Camiinde Vaaz Verdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

PEKİN -Temaslarının son gününde Görmez, Pekin`deki Yasak Şehir`i gezdikten sonra Cuma namazını 996 yılında yapılan Niu Jie camisinde kıldı. Namaz öncesi imam ve diğer yetkililerden bilgi alan Görmez, hutbe öncesi camideki cemaate kısa bir konuşma yaptı. Konuşmasında, cemaatin önümüzdeki Salı günü idrak edilecek olan Miraç Kandili`ni kutlayan Görmez, "Sizlere Türkiye`de yaşayan kardeşlerinizden selam getirdim" dedi. Diyanet İşleri Başkanı, Peygamber Efendimiz Hazret-i Muhammed`in (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) hadisi şeriflerinden misâl verdiği konuşmasında, İslam aleminin huzur ve refahı için duada bulundu.


Niu Jie Cami bin yılı aşkın geçmişiyle geleneksel Çin mimarisi ile İslam süsleme sanatının bir bileşimini yansıtıyor. Pekin`de devlet koruması altındaki Niu Jie, aynı anda binden fazla kişinin ibadet edebileceği büyüklükte bir cami ve 2005 yılında restore edildi.
Konuşmasının ardından Görmez, özel deri kaplı bir Kuran-ı Kerim`i caminin imamına hediye etti. Görmez, cami içindeki yerli ve yabancı Müslümanlar tarafından büyük ilgi gördü. Buradaki Müslümanlarla yakından ilgilenen Görmez, daha sonra Çin İslam Derneği`nde devlet televizyonu CCTV`ye bir röportaj verdi ve sonrasında Niu Jie Camii içinde bulunan ve Osmanlı`nın son döneminde açılan Hamidiye Üniversitesi`ni gezdi.


Cumhuriyet tarihinde Çin`i ziyaret eden ilk Diyanet İşleri Başkanı da olan Görmez, dün Ningxia Hui Özerk Bölgesi`nde vali Wang Zheng Wei ile bir araya gelmişti. Görmez, Pekin`de ise Hui Müslümanlarından olan ve Din İşlerinden sorumlu Başbakan Yardımcısı olarak kabinede görev yapan Hui Liangyu, Bakan seviyesinde Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Din İşleri İdaresi Başkanı Bakan Wang Zouan ve Çin İslam Derneği Başkanı imam Hilalunddin Chen Guangyuan ile bir araya gelmişti. Görüşmelerde işbirliği protokolleri de imzalanmıştı.


Görmez ve beraberindeki heyet bu akşam Türkiye`ye hareket edecek.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir