• DOLAR 32.572
  • EURO 34.98
  • ALTIN 2426.62
  • ...
UAEA: İran Natanz Nükleer Tesisi’ne gelişmiş santrifüjler kurdu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

UAEA tarafından dün üye devletlere gönderilen raporda, “Tesiste bin 44 kadar IR-2M santrifüj içeren altı grup ve bazıları kullanımda olan 348 kadar IR-4 santrifüj içeren iki grup kuruldu” denildi.

1 Nisan tarihli bir UAEA raporunda ise, İran’ın Natanz Nükleer Tesisi’nde 696 IR-2M santrifüj makinesi ve 174 IR-4 santrifüj kullandığı ifade edildi.

UAEA, geçtiğimiz Cumartesi günü İran’ın, zenginleştirdiği uranyumun saflık oranını yüzde 60’a çıkararak şimdiye kadarki en yüksek seviyeye ulaştığını bildirdi. Bu, İranlı yetkililerin açıklamalarıyla da doğrulandı.

Bu gelişme, İran ile dünya güçleri arasındaki nükleer anlaşmayı yeniden canlandırma amaçlı görüşmeleri daha da karmaşık hale getirecek. Çünkü, İran nükleer silahların üretiminde kullanılabilecek uranyum üretimine doğru büyük bir adım atmış oldu.

İran daha önce zenginleştirdiği uranyumun saflık oranını yüzde 20’ye çıkardı ve bu, yalnızca yüzde 3.67’ye kadar zenginleşmesine izin veren anlaşmayı halihazırda ihlal ediyordu.

Tahran, Natanz’daki büyük yeraltı tesisinde ekipmana zarar veren patlamaya tepki olarak uranyumu yüzde 60’a kadar zenginleştirme kararı aldı.

Kaynak; Şark-ül evsat,

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir