• DOLAR 32.312
  • EURO 35.111
  • ALTIN 2308.616
  • ...
Aliyev'den Ermenistan açıklaması
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, işgalden kurtarılan bölgelerde zarar hesaplama sürecinin sürdüğünü bildirerek, "Planımız Ermenistan'ı uluslararası mahkemelere çıkarmak. Tabii bunu yapacağız ve yabancı uzmanlar bu konuda bize yardımcı olacak. Doğal kaynaklarımızı yasa dışı olarak kullanan Ermenistan ve yabancı ortakları da uluslararası mahkemelerde hesap verecek" dedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev yaptığı açıklamada, Ermenistan’ın Şuşa’ya fırlattığı İskender-M füzesi hakkında Azerbaycan’ın Rusya’ya gönderdiği mektuba yanıt geldiğini aktardı. Aliyev, ”Benim açıklamalarımdan sonra Rusya Savunma Bakanlığı Azerbaycan Savunma Bakanlığı'nın sorusuna cevap verdi. Azerbaycan halkına her şeyi olduğu gibi anlatmalıyım. Çünkü bu çok ciddi bir mesele. Bu sıradan bir mesele değil. Rus tarafı Ermenistan tarafından balistik füzelerin fırlatılmasını tespit etmedikleri cevabını verdi” dedi.

Yöneltilen soruya tam bir yanıt alamadıklarını vurgulayan Aliyev, “Mektubumuzdaki asıl soru yasaklı ve ölümcül İskender-M füzelerinin Ermenistan'ın eline nasıl düştüğüydü? Sonuçta bu mümkün değil. Bunu yapmanın iki yolu vardır. Ya kaçakçılıkla ya da uluslararası norm ve kuralları ihlal ederek. Çünkü Ermeni ordusu sadece ‘Alexander-E’ ihracat edebilir. Bununla diğeri arasında büyük bir fark var” ifadelerini kullandı.

“Başka hiçbir ülkede bu füzeler yok”

Alexander-E füzelerinin menzilinin 280 kilometre olduğunu belirten Aliyev, “İskender-M füzeleri daha uzun menzilli füzelerdir. Buradaki mesafe 500 kilometredir. Yani Ermeni ordusu ‘Alexander-M’ füzelerine sahip olamazdı. Çünkü başka hiçbir ülkede bu füzeler yok. Bu soruya cevap verilmeli. Bunun cevabını bekliyoruz” dedi.

Savaş sonrasında 100'den fazla sivilin Ermenistan'ın işgal döneminde döşediği mayınların patlaması nedeniyle yaşamını yitirdiğini ve yaralandığını bildiren Aliyev, Ermenistan'ın mayın haritalarını vermeyerek savaş suçu işlediğini belirtti.

Aliyev, altyapı ve imar çalışmaları ile eş zamanlı olarak zarar hesaplama sürecinin de devam ettiğini ve bu sürece yabancı uzmanların da dahil olduğunu söyleyerek, "Planımız Ermenistan'ı uluslararası mahkemelere çıkarmak. Tabii bunu yapacağız ve yabancı uzmanlar bu konuda bize yardımcı olacak. Doğal kaynaklarımızı yasa dışı olarak kullanan Ermenistan ve yabancı ortakları uluslararası mahkemelerde hesap verecek. Çünkü altın, bakır madenleri ile diğer doğal kaynaklarımızın Ermeniler tarafından yağmalanması ve hukuka aykırı olarak kullanılması uluslararası suçtur ve bu yönde yasal işlemler başlatılmıştır. Artık yabancı ortaklarımız da bu işe dahil edildi." bilgisini verdi.

Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ile Azerbaycan'ın batı illerini birleştirecek Zengezur ulaşım koridorundan da bahseden Aliyev, "Zengezur koridorunun oluşturulması ulusal, tarihi ve gelecekteki çıkarlarımızla tam olarak örtüşüyor. Ermenistan istese de istemese de Zengezur koridorunu hayata geçireceğiz. İsterse daha kolay çözeriz, istemezse zorla çözeriz. Savaştan önce ve savaş sırasında 'toprağımızı gönüllü olarak terk etmelisiniz yoksa sizi zorla çıkaracağız.' Öyle de oldu. Zengezur koridorunun kaderi de aynı olacak." ifadelerini kullandı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir