• DOLAR 32.379
  • EURO 35.011
  • ALTIN 2326.113
  • ...
İftar soflarının vazgeçilmezi: Luzine tatlısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Tarihi Milattan önce 10 binli yıllara dayanan Cizre, tarih ve medeniyetinin yanı sıra mutfağı ile de adından söz ettiriyor.

Mutfağında zengin kültüre sahip olan Cizre’de Luzine tatlısı özellikle Ramazan aylarında yıllardan beridir yapılmaya ve iftar sofralarını tatlandırmaya devam ediyor.

Kürtçe olarak tabir edilen Luzine, Cizrelilerin iftarda en çok tercih ettiği tatlıların başında geliyor. İrmik, şeker ve çeşitli malzemelerden yapılan, ceviz ile süslenen Luzine, irmik tatlısına ne kadar benzese de tadı ve yapılışı farklıdır.

Arapçada badem anlamına gelen Luz, badem tatlısı olarak biliniyor. Farklı coğrafyalarda fıstıklı da yapılan Luzine’nin Cizre’ye özgü kılan cevizli yapılmasıdır. İrmik, şeker ve çeşitli malzemelerden yapılan, ceviz ile süslenen Luzine, irmik tatlısına ne kadar benzese de tadı ve yapılışı farklıdır.

Yapılışı ve tadını tutturmak marifet işi olan tatlıyı Cizre’de çok az usta yapabiliyor.

Her yıl Ramazan aylarında tezgâhlarda satılan Luzine tatlısı yerli ve yabancılar tarafından rağbet görüyor.

Çocukluğundan beridir Luzine tatlısını yaptığını söyleyen Servet Yığın,” Bu tatlıyı babam annesinden öğrenmiş bizler de babamdan öğrendik. Uzun yıllardır bu mesleği sürdürmeye devam ediyoruz. Cizre’de Ramazan ayı geldiğinde ilk akla gelen Luzine Tatlısıdır.” dedi.

Kardeşiyle beraber evde Luzine tatlısını yapan Azat Yığın, vefat eden babasını mesleğini yıllardan beridir sürdürdüğünü söyledi.

Yığın, "Cizre’ye özgü olan tatlıyı yaparken kaliteli malzeme kullanıyoruz. El emeği ile tat verdiğimiz Luzine vatandaşlar tarafından rağbet görüyor. Biz bunu babamızdan öğrendik, şimdi bizler de çocuklarımıza öğreteceğiz. Bu yöresel tatlımızın yaşatılması için elimizden geleni yapacağız." şeklinde konuştu.

Luzine tatlısını hayran kaldığını ifade eden Osman Akyasal "Trabzon’dan geliyorum, daha önce de tadını bildiğim için aldım. Tadı güzel, beğeniyorum tavsiyede ediyorum." diye konuştu.

Tatlının Ramazan aylarında yoğun rağbet gördüğü için abisine yardım ettiğini dile getiren Salih Çıkal, "Luzine bizim yöresel bir tatlımız haline geldi. Her ne kadar İrmik helvasına benziyor olsa da tadı ve yapılışı farklı bir lezzettir. Luzine tatlısını şehir dışından isteyenler oluyor onlara gönderiyoruz." ifadelerini kullandı.

Luzine’nin Cizre’ye has bir lezzet olduğunu söyleyen Nurullah Yığın, "Luzine tatlısı Cizre’nin yöresel bir tatlısıdır. Ramazan aylarında İlk akla gelen lezzetlerdendir. Vatandaşlar iftarını Luzine ile açıyor. Yöresel bir lezzettir, İstanbul, Gaziantep ve birçok şehirden bizden isteyenler oluyor. Luzine tatlısı Cizre’ye has bir tatlı başka yerlerde bulamazsınız." dedi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir