• DOLAR 32.32
  • EURO 35.116
  • ALTIN 2308.788
  • ...
Siirt halkı: Kapanalım ancak halkın mağduriyeti de giderilsin
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Ramazan ayının ilk iki haftasında Covid-19 tedbirleri biraz daha sıkılaştırarak “kısmi kapanma” uygulamasına geçildi. Salgında vaka ve vefat sayılarında yaşanan artış, ek önlemleri de beraberinde getirdi. Peki, Halk yeni kararlar hakkında ne düşünüyor? Alınan önlemleri yeterli görüyor mu?

Kısmi kapanma kararının faydalı olabileceğini fakat işsiz kalan insanlarında devlet eliyle desteklenmesi gerektiğini dile getiren vatandaşlar, İLKHA muhabirine, vakaların sıfırlanması için en az 15 günlük tam kapanmanın uygulanması ve yaşanan mağduriyetlerinin giderilmesi gerektiğini söylediler.

Kısmi kapanma ile işsiz kaldığım için çocuklarımın ihtiyacını karşılayamıyorum

Kısmi kapanma nedeniyle işyerinin kapandığını ve işsiz kaldığını dile getiren Hayrettin Kezer, çok zor durumda kaldığını ve devletin bu noktada destek vermesi gerektiğini söyledi.

Kezer,  “Covid-19 nedeniyle vaka sayıları artı ve kimse çarşıya çıkamıyor. Dün akşam da birçok kişi virüs nedeniyle hayatını kaybetti. İş yerlerinde hafta sonları kapanmaya gidildiği için çalıştığım işyeri kapandı ve ben işsiz kaldım. Aileme, çocuklarıma ekmek götüremiyorum; bez, mama alamıyorum. Devletimiz bizim için ne yapacak? Bunu beklemekteyim. Kısmi kapanmayla vakaların düşeceğine inanmıyorum çünkü halk iç içe geziyor. Psikolojik olarak çok kötü bir durumdayım, işsiz kaldığım için perişan durumdayım. Halimiz ne olacak bilmiyorum." ifadelerini kullandı.

Kısmi kapanma etkili olur fakat verdiği ekonomik zarar giderilmeli

Kısmi kapanmanın mutlaka etkili olacağını fakat kapanmadan dolayı işsiz kalan ve mağdur olan birçok insanın olduğunu ifade eden Mahmut Şen, bu ekonomik zararın karşılanması gerektiğini kaydetti.

Yaklaşık bir yıldır işsiz olduğunu ifade eden Şen, “Halkımız salgını biraz dikkate alsa çok iyi olacak. Şöyle bir çevremize baktığımızda her 10 kişiden 8'inin maskesini düzgün takmadığını veya farklı taktığını görürsünüz. Kurallara riayet etsek kısıtlamalara da gerek kalmaz. Kısmi kapanma, etkili oluyor fakat halka verdiği ekonomik zararın da giderilmesi gerekir. Bu zararlar giderilmediği için de halk kısmi kapanmayı çözüm olarak görmüyor. Bunun esnafa, vatandaşa zararı çok fazla oldu. Ben bu yüzden işimden oldum, bir seneye yakındır işsizim. Bu durum psikolojik olarak herkesi çok etkiledi." şeklinde konuştu

"Bir bela var ve başarmak için kurallara uymamız gerekiyor"

Birçok insanın salgına inanmadığı için kurallara da uymadığını dile getiren Siirt Üniversitesi Öğr. Üyesi Abdulkadir Karakuş, bunun büyük bir vebal olduğuna dikkat çekti.

Karakuş, “Bu salgın Allah'ın verdiği bir imtihan ve bu imtihandan başarı ile çıkmamız lazım, bütün insanların bizim üzerimizde hakkı olduğunu düşünmemiz ve tedbirlere uymamız gerekiyor. Virüse inanmayanlar ile ilgili bir yazı okudum. Yazıda, sağlıkçıların, 'Virüse inanmayanlar gelsinler biz onlara para verelim onlar hastalara baksınlar. Nasılsa virüs yok, onlara bir şey de olmaz! Koruyucu elbise ihtiyaçları olmayacağı için de ek giderleri de olmaz!" ifadeleri yer alıyordu. Herkes bilsin ki böyle bir bela, imtihan ve sıkıntı var ve bunu başarmak için kurallara uymamız gerekiyor." diye belirtti.

 

"Tedbirlere riayet etmiş olsaydık bunları yaşamayacak ve bu hale gelmeyecektik"

"Kısmi kapanmaların en büyük müsebbibi bizleriz; tedbirlere riayet etmiş olsaydık bunları yaşamayacak ve bu hale gelmeyecektik." ifadelerini kullanan Hüsnü Ilık, özellikle siyasi partilerin virüse rağmen yaptıkları kalabalık kongrelerin yanlışlığına dikkat çekti.

Ilık, "Kültürümüzün getirdiği bir yakınlık duygusu var ama bu süreçte dikkat etmemiz gerekiyor. Kısmi kapanmalar çözüm olur fakat normalleşmeye döndüğümüzde eski halimize döneceksek hiçbir faydası olmaz ama ekonominin de canlanması, insanların rızıklarının peşinde koşmaları gerekiyor. Devletin ise kuralları bir dengeye oturtması, bizim de kurallara uymamız lazım. Bu bölgede yaşayanların Batı'ya göre psikolojik durumları daha iyi çünkü bizlerin oturduğu evler geniş ve ferah ama büyük şehirlerde oturanların evleri daracık, imkânları el vermeyen insanlar için büyük sıkıntı." diye konuştu.

15 gün Türkiye geneli kapanırsak inşallah bu salgın bitecektir

Kısmi kapanmayla bu salgının bitirilemeyeceğine inandığını dile getiren Siirt Atabağı eski Belediye Başkanı Amir Canpolat, 15 gün kapanmanın şart olduğunu savundu.

Canpolat, “Kısıtlamalar nedeniyle vatandaşlar perişan haldeler. 2 gün kapanmayla bu işler bitmez ama 15 gün Türkiye geneli kapanırsak inşallah bu salgın azalır. Tam kapanma olmadan bu iş bitmez, artık bir kişi bu hastalığı 10 kişiye bulaştırıyor. Psikolojik olarak insan ister istemez korkuyor, sıcaklar başladı ve bu sıcakta maske takıyoruz ve bana göre de bu maskenin takılması da iyi değil. 5 dakika nefes alıp verdiğinde maske nemleniyor ve sen onu tekrar içine çekiyorsun." dedi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir