• DOLAR 32.368
  • EURO 34.971
  • ALTIN 2325.19
  • ...
Filistin`den Türkiye`ye Kudüs Çağrısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Kudüs`ün en eski mezarlığı olan ve içinde çok sayıda Osmanlı askeri kabrinin bulunduğu tarihi Mamilla mezarlığında, İsrail`in verdiği zarardan dolayı protesto gösteri düzenlendi.

Filistin 1948 hareketi lideri Şeyh Raid Salah`ın başı çektiği gösteride, mezarlığa yönelik saldırılar protesto edilerek, İsrail yönetimden mezarlığa saygı göstermesi istendi.

``Geceleyin mezarları söküyorlar``, ``İsrail işgalinin ahlakı bu``, ``Mamilla mezarlığında köpek parkı, büyük rezalet!`` yazılı dövizlerin taşındığı gösteride, ``Ölülerin kabirleri mukaddestir``, ``Ey alemlerin rabbi Müslümanların ölülerine merhamet et`` sloganları atıldı.

``Ölülerinizi Mamilla`ya defnedin``

Öte yandan, Mescid-i Aksa Müdürü Nacih Bakirat, Filistinlilere ölülerini Kudüs`te bulunan Mamilla mezarlığına gömmeleri çağrısında bulundu. Bakirat AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail`in Mamilla mezarlığının bulunduğu alan üzerinde müze, gece kulübü ve köpek barınağı kurma amacıyla başlattığı çalışmaları önleyebilmek için Müslüman Filistinlilere ölülerini Mamilla`ya defnetmeleri çağrısında bulundu.

İsrail`in, mezarlığa yönelik saldırılarının, Kudüs`ün Arap ve Müslüman çehresini yok etme hedefi taşıdığını savunan Bakirat, ``1935 yılında çevrede oturan Yahudi ailelerin çöp atmaya başladığı bu mezarlık, 1938 yılında atık su kanallarının geçtiği bir yer haline geldi. Daha sonraki yıllarda mezarlıkta kanalizasyon kuyuları açıldı`` diye konuştu.

``Türkiye, harekete geçmeli``

İsrail`in kutlamalar yapmak üzere mezarlığa ait tarihi bir gölete de el koyduğuna dikkati çeken Bakirat, İslam aleminin mezarlığı korumadan sorumlu olduğunu belirterek, Türkiye`ye harekete geçme çağrısı yaptı.

Kudüs`ün batısında bulunan Mamilla mezarlığı şehrin en eski ve en büyük mezarlığı olarak biliniyor. Yinen Los Angeles merkezli Simon Wiessental Merkezi tarafından mezarlığın yanına yapılan ``Hoşgörü müzesi`` nedeniyle bin 500 yüz mezar daha önce yerlerinden sökülerek başka bir yere taşınmıştı.

Selahaddin Eyyubi`nin askerlerinin yanı sıra Filistin`in önde gelen eski aile kabirlerinin de bulunduğu mezarlığın hemen yanına, 2007 yılında bir alışveriş merkezi açılmıştı. Geçen hafta mezarlar üzerine spreyle ``Araplara ölüm`` yazılarak ve Yahudi yıldızı çizilerek zarar verilen tarihi mezarlık, sık sık Yahudilerin saldırısına uğruyor.

AA
 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir