• DOLAR 32.345
  • EURO 35.134
  • ALTIN 2240.755
  • ...
Irak, HOL KAMPI'ndaki vatandaşlarını almayı kabul etti, ancak kamptakilerin korkusu var
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

IRAK
Şark’ul Avsat’ta yer alan habere göre Irak hükümeti, toplam 8 bini Iraklı 62 bin kişiye ev sahipliği yapan Haseke kentindeki Hol Kampı’nda bulunan 500 Iraklı aileyi tahliye etmeyi kabul etti.  

El-Hol Kampı Müdürü Munir Muhammed, Şarkul Avsat’a Irak hükümetinin bölgede YPG tarafından oluşturulan özerk yönetim ile anlaşmaya varmasının ardından Irak'a geri dönüş için hazırlıkların başladığını söyledi.

Yerlerinden edilmiş binlerce Iraklı, bu hafta başlayacak tahliye tarihlerini öğrenmek veya ülkelerine dönmek için isimlerini kaydettirmek Hol Kampı yönetimi önünde sıraya girdi.

2017 ile 2018 arasında yaklaşık 8.000 Iraklı mültecinin geri döndü.

Hol Kampı verilerine göre 2018 yılı sonuna kadar 50 binden fazla Iraklı gönüllü olarak memleketlerine döndü.

Munir Muhammed, son iki yıldır Iraklı yetkililerin geri dönmek isteyen vatandaşları kabul etmediğine dikkat çekti.

Muhammed, 20 binden fazla Iraklının Birleşmiş Milletler ve uluslararası insani yardım kuruluşlarının gözetiminde nakledilmeleri şartıyla geri dönmeye istekli olduğunu belirtti.

Muhammed, "Herkes, Irak'ın birçok bölgesini kontrol eden Haşdi Şabi misillemesinden korkuyor" dedi.

Kampta yaşayan 50 yaşındaki Sacide, Irak döneceğini öğrenmekten memnun olduğunu ve izin verirlerse yürüyerek geri döneceğini söyledi. Sacide, büyük bir ailesi olduğunu ve birlikte kampta yaşamaktan bıktıklarını da sözlerine ekledi.

Nahide Habib El-Muhammed doğum gününü hatırlayamadı, ancak beş yıl önce DAEŞ'in kontrolünü ele geçirmesinden sonra el-Anbar'dan kaçtığını söyledi. İki yıl önce Hol Kampı’na yerleşmeden önce ailesiyle birlikte birçok farklı bölgeye yerleştirildi.

Nahide, memleketine dönmek ve ailesiyle yeniden bir araya gelmek için sabırsızlıkla bekliyor. Daha önce birkaç kez ailesini dönüş listesine kaydettirdiğini, ancak Irak makamlarının onları almayı reddettiğini söyledi.

Başka bir çadırda, Kuzey Irak'taki Sincar'dan Avad El-Shammari, eşi Hatice ve iki oğlu bulunuyordu.

Hatice, çadırlarının temel ihtiyaçlardan yoksun olduğunu, ancak Irak'a döndüklerine dair haberleri duyduktan sonra rahatladığını söyleyerek zorlu yaşam koşullarını anlattı.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir