• DOLAR 32.353
  • EURO 35.141
  • ALTIN 2305.395
  • ...
KENTSEL DÖNÜŞÜM MÜ? RANTSAL DÖNÜŞÜM MÜ!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DOĞRUHABER / Mehmet Erkan Yavuz

Eyüpsultan Yeşilpınar Mahallesi sakinleri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve KİPTAŞ'ın kentsel dönüşüm sürecinde kendilerine adaletsiz bir sözleşmeyi dayattığını belirterek, mağduriyetlerinin giderilmesi için İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve KİPTAŞ yetkililerini göreve davet etti.

Kentsel Dönüşüm mağdurları, seçim döneminde İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun kendilerine söz verdiğini ancak sözünü tutmadığına dikkat çekti. Vatandaşlar taleplerinin ve İBB Başkanının verdiği sözü yerine getireceği güne kadar mücadelelerinden vazgeçmeyeceklerine vurgu yaptı. Yeşilpınar mahallesi sakinlerine bir destek de HÜDA PAR İstanbul İl Başkanı Erdal Elibüyük’ten geldi. Mahalle sakinlerinin mağduriyetini birinci ağızdan dinleyen Elibüyük, İmamoğlu’na ve sorunun diğer muhataplarına mağduriyeti gidermek için harekete geçilmesi çağrısında bulundu.

“SORUNUN KAYNAĞI OLANLAR GÖRMÜYOR, DUYMUYOR İŞİTMİYOR”

Kentsel dönüşüm adı altında mağdur edilenlerin haklı mücadelelerinde yanlarında olduklarını belirten HÜDA PAR İstanbul İl Başkanı Erdal Elibüyük, “Bugün parti heyetimizle beraber Eyüp Sultan İlçemizin Yeşilpınar Mahallesinde yaşanan mağduriyeti yerinde inceledik. Burada 2017 yılından bu yana devam eden ve adına Kentsel dönüşüm dedikleri, ama gerçekte rantsal krize dönüşen mahallede incelemelerde bulunduk. Burada mağdurları dinleyerek sıkıntılarına ortak olmaya çalıştık. Yeşilpınar mahallesinin mağdurlarının kurduğu derneğin başkanı ile görüşerek sorunlarını yerinde dinledik. Mahalle sakinlerinin ciddi anlamda mağdur olduğunu gördük, bu mağduriyetlerinin giderilmesi adına da haklı bir mücadele başlatmışlar. Ama maalesef muhatapları onları duymuyor, görmüyor, çözüm noktasında da bir irade ortaya koymuyorlar.” dedi.

“BURADA YAŞAYAN MAĞDURLARIN ELEKTRİKLERİ KESİLMİŞ, DOĞALGAZLARI KESİLMİŞ, SULARI KESİLMİŞ”

Ramazan ayında insanların elektriksiz, susuz ve doğalgazsız bırakıldığına dikkat çeken Elibüyük, “Biz buradan bir defa daha Sn. Ekrem İmamoğlu’na, İBB’ye ve KİPTAŞ yetkililiklerine, muhatapların tamamına sesleniyoruz. Allah’tan korkun. Bakın bu insanlar gece sahura kalkacak ve Ramazan ayının başındayız. Burada yaşayan mağdurların elektrikleri kesilmiş, doğalgazları kesilmiş, suları kesilmiş. Yani özetlemek gerekirse burada yaşayanlar ailecek perişan haldeler. Burada yaşayan 134 hane var. Bunları sayıya vurduğumuz zaman 500 ile 600 kişi yapıyor. Öte yandan elektrik ile oksijen almak zorunda olan hasta, evde tedavi görmesi gereken birçok insan maalesef elektrik olmadığı için ciddi anlamda hayati bir risk de taşıyorlar. Burada bu insanların yaşamları söz konusu. Buradaki durumun takipçisi olacağız, aynı zamanda ortadaki mağduriyetlerin giderilmesi adına da gerekli kamuoyunun oluşması için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Süreç ile alakalı hukuki anlamda avukatlarımız bu konuyla ilgilenip mağdur olanlara gerekli desteği vereceklerdir. Yetkililer bu sorunu görmezden gelmeyip, en kısa sürede mağduriyetleri çözme konusunda adım atmalıdır. HÜDA PAR olarak sonuna kadar bu konunun takipçisi olacağız.” diye konuştu.

“İMAMOĞLU PANDEMİ SÜRERKEN KIŞ GÜNÜNDE BİZİM ELEKTRİĞİMİZİ, SUYUMUZU KESTİ”

Mağdurlar adına açıklama yapan Eyüp Yeşilpınar Mahallesi Kentsel Dönüşüm Derneği Başkanı Hayrullah Türkoğlu, “Eyüp Yeşilpınar mahallesinde kentsel dönüşüm bölgesinde 191 hane var. 191 hanenin 60'ı KİPTAŞ ile kentsel dönüşüm için sözleşmeyi imzaladı. İmzalamayan 134 hanenin ise bu sabah elektrik, su ve doğalgazı kesildi. Mağduruz.

Ekrem İmamoğlu neye istinaden pandemi sürerken ve bu kış gününde bizim elektriğimizi, suyumuzu kestiriyor? Bize tebligat bile gönderilmedi. İmamoğlu'nun adaleti bu mu? Bu sorun çözülmezse Ankara'ya gidip Cumhurbaşkanı'ndan yardım isteyeceğiz.” şeklinde konuştu.

“İMAMOĞLU BİZE SÖZ VERDİ, VERDİĞİ SÖZÜ YERİNE GETİRSİN YA DA İSTİFA ETSİN”

İlçelerinde yapılacak olan kentsel dönüşüme değil, rantsal dönüşüme karşıyız diyen Türkoğlu, Elbette kentsel dönüşümden yanayız. Ama rantsal dönüşümden yana değiliz. Dayatma ile evlerimizi boşaltmaya çalışıyorlar. Üçte iki çoğunluğumuzu yok sayıyorlar.

İmamoğlu ‘sayın Cumhurbaşkanına ulaşamıyorum' diyor. Biz de kendisine ulaşamıyoruz.

134 hanede yaşayan insanlar bu akşam ne yapacak? Belediye başkanı bu insanlara zamanında güven verdi, biz kendisine oy verdik. ‘Adaletsiz bir şey yapmayacağım' dedi. Taahhütnamesi var. Ya sözünü tutsun ya da görevinden istifa etsin.

Biz uzlaşmaktan yanayız. Kendisi ile görüşmek istiyoruz. KİPTAŞ yetkilileri bizi dinlemiyor. Bu insanlar mağdur. Haklarımız yok sayılıyor. Biz bu arsaların bedelini ödeyip aldık, hak sahibiyiz işgalci değiliz.” ifadelerini kullandı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir