• DOLAR 32.567
  • EURO 34.897
  • ALTIN 2427.958
  • ...
Sungu beldesi yine su altında kaldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MUŞ - Her yıl bahar aylarında kar erimesi ve yağan yağmurların da etkisi ile Karasu Nehri`nin taşması sonucu evleri sular altında kalan Muş`un Sungu beldesinde oturan vatandaşlar, bu mağduriyetlerinin giderilmesi için yetkililerden yardım istiyorlar.

 

Havaalanına giden yolun altında su menfezlerinin olmaması nedeniyle bahar aylarında eriyen kar ve yağan yağmurlar sonucu evleri su altında kalan Sungu Beldesi sakinlerinden Zeki Karabaş, her yıl aynı sıkıntıları yaşadıklarını, fakat kimsenin kendilerine yardım etmediğini söyledi.

 

Kimse bize yarım etmiyor
Karabaş ``Havaalanının yolu yapıldığından beri biz bu sıkıntıları çekiyoruz. Yolda menfezler yapılmadığından dolayı her yıl su baskınları meydana geliyor. Yol su yolunu kapattığı için her yıl evimiz su altında kalıyor. Kimse bize yardım etmiyor. Yaptıkları yardım sadece beş kilo şeker beş kilo makarna. Bunun dışında bir şey yok. Barınacağımız bir yer yok. Ben 25 nüfusu kimin evine götüreyim. Nereye gidersek gidelim hiç kimse bizi üç günden fazla barındırmaz`` dedi.

 

Geçen yıl 4.5 bin TL zararlarının olduğunu belirten Karabaş`` yetkililer bu havaalanına giden yolun altına birkaç menfez açsın ki evlerimiz bir daha suyun altında kalmasın`` dedi.

 

`Önemli olan vatandaşın temel sorunlarını çözmektir`

Sungu beldesi sakinlerinden Sıddık Söylemez ise su baskınlarının sebebini ve yaşadıkları sıkıntıları şöyle dile getirdi.

\"Yaklaşık on yıldır bu sıkıntı devam ediyor. Karasu ıslah çalışmalarının yavaş yürümesi, Hava Alanı yolunun da yaklaşık 5-6 metre yükseltilmesi suyun kabarmasına neden oluyor ve buda bize sıkıntı yaratıyor. Eğer Karasu ıslah çalışması zamanında bitirilmiş olsaydı bu su baskınları olamayacaktı. Her yıl en az 25-30 ev mağdur oluyor. Her ev 10-15 kişiden oluşuyor. Dolayısıyla her yıl bu aylarda su baskınları neticesinde bu aileler mağdur oluyorlar. Eğer Devlet Karasu ıslah çalışmasını biraz hızlandırıp biran önce bitirirse bu sıkıntılar da giderilecektir. En azından geçici de olsa bu su baskınlarından önce bir kaç menfez açılırsa bu mağduriyetler de yaşanmayacak. Birkaç torba makarna ile birkaç kilo şeker ile bu iş çözülmez. Vatandaşı birkaç ufak tefek maddi yardımlarla teselli etmeye çalışıyorlar. Bunlar doğru davranışlar değildir. Önemli olan vatandaşın temel meselelerini ve sorunlarını çözmektir` dedi.

 

Karasu Islah çalışmalarının 6 yıldır bitirilemediğini belirten Söylemez; çalışmaların bu şekilde devam etmesi halinde bu su baskınlarının devam edeceğini ve bunun neticesinde can kayıplarının bile yaşanabileceğini söyledi.

 

Köy okulunun da her yıl su baskınına maruz kaldığını belirten Söylemez; su baskını nedeniyle köyde her yıl eğitimin aksadığını, öğrencilerin bu dönemlerde dört kilometre uzaklıktaki okullara gitmek zorunda kaldıklarını söyledi.

 

Sivil Savunmadan da şikayetçi olduğunu belirten Söylemez; Sivil Savunma ekiplerinin her yıl sel, su baskını ve acil durumlara karşı hazırlıklarını yaptığını fakat iş yapma zamanı geldiğinde ise işlerini gereği gibi yapmadıklarını vurguladı. (M. Şirin Çağlayan/İnan Sur - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir