• DOLAR 32.379
  • EURO 35.022
  • ALTIN 2326.145
  • ...

DOĞRUHABER / Hasan Işık

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) önderliğinde, 5 kooperatiften oluşan HİTAM Ortak Girişimi işbirliği ile Arnavutköy’ün Hadımköy mahallesinde 1.650 dönüm üzerinde başlatılmaya hazırlanan "HİTAM Üretim ve Ticaret Üssü" projesi, düzenlenen bir toplantıyla kamuoyuna tanıtıldı. Proje kapsamında, mobilyacıları, otomotivcileri, inşaat ve otomobil yedek parça üreticilerini biraraya getiren ve sektörlerin birbiriyle güçbirliğine gitmesine imkan veren 3.500 üretim ve ticaret yeri olacak.

HİTAM Ortak Girişimi Başkanı Dr. Oktay Dede, 1.5 milyar TL’si satın alma bedeli, 3,5 milyar TL’si inşaat ve altyapı bedeli olmak üzere 5 milyar TL yatırım maliyetiyle hayata geçirilecek olan HİTAM Üretim ve Ticaret Üssü’nün çağın çok ötesinde bir yatırım olduğunu belirtti. Dede, “Yerli ve milli sermaye olmasıyla Türkiye’nin sanayi, ticaret ve büyümesine katkı sağlayacak dev projenin inşaatına Mayıs ayında başlanması ve projenin yaklaşık 5 yılda tamamlanması planlanıyor. Proje hayata geçirildiğinde ülkemize yaratacağı 35 milyar TL’lik katma değer ile 2021 yılında başlanacak en büyük üretim ve ticaret üssü projesi olma özelliğini taşıyor” değerlendirmesini yaptı.

HAVALİMANI’NA 10 DAKİKA, KANAL İSTANBUL’A 3.5 KM UZAKLIKTA

İstanbul Havalimanı’na 12 km, Kanal İstanbul projesine 3,5 km, Kuzey Marmara Otoyolu’na ise 2 km uzaklıkta yer alacak HİTAM Üretim ve Ticaret Üssü, bu özellikleriyle işletmelerin tüketicileri ile kolayca buluşacağı, istihdamın kolay bir şekilde sağlanacağı bir merkez olacak. 54 dönüm ortak alanı, parkları, meydanları, millet bahçesi, camileri, okulları, otel ve sağlık merkezi ile "yeşil mutabakata uygun", insanı ve doğayı önceleyen projenin insanların vakit geçireceği, 7 gün 24 saat yaşayan bir tesis olması öngörülüyor. 2.000 öğrenciyi geleceğe hazırlayacak ve sürekli staj imkânı sunacak meslek lisesi ile nitelikli iş gücüne katkı sağlanacak merkezin bu özellikleriyle tüm ihtiyaçların çözümünü tek bir adresten karşılaması ve yılda 3 milyon kişi tarafından ziyaret edilmesi bekleniyor.

SALGIN VE AFETTE BİLE ÜRETİM VE TEDARİK ZİNCİRİ AKSAMAYACAK!

Toplantıda konuşan MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, 2016 yılından itibaren Batı’da azalan üretim, doğuya kayan sanayileşme ve kademeli bir biçimde artan emtia fiyatlarının yeni bir ekonomik modele geçilmesi sürecini başlattığını, pandemiyle birlikte ise üretimin, tedarik zincirlerinin ve ticaretin aksamadan devam edebilmesi için; salgınlar, savaşlar, doğal afetler gibi olasılıklara uygun yeni üretim ve ticaret üsleri kurmanın yeni dünya sisteminin bir zorunluluğu haline geldiğini kaydetti. Kaan, MÜSİAD olarak bu zarurete uygun olarak geliştirdikleri "Üretim ve Ticaret Üsleri Modeli"nin ise her türlü doğal afet, salgın ve krize kapılarını kapatarak sadece üreticiler için değil, onların aileleri ve orada eğitim gören gençler için de, hem bir izole üretim ve ticaret bölgesi hem de her türlü sosyal donatıları hazırlanmış güvenli bir yaşam alanı olarak inşa edildiğini aktardı. Kaan, “Böylece üretim ve ticaret zincirinin aksamadan sürmesi, afet ve olası salgın ve krizlerin ekonomiye ve sosyal yapıya yapacağı tahribatın minimize edilmesi mümkün olacaktır” dedi.   

DÜNYANIN EN BÜYÜK SATIŞ VE SERVİS MERKEZİ OLACAK

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ise, Bakanlık olarak ulaşım, altyapı, kentsel gelişim planlama ve etüdlerini yapıp ihalesini sonuçlandırdıkları projenin 70 bin kişiye istihdam sağlayacağını açıklayarak, “Binlerce kardeşimiz de buradaki eğitim merkezlerinde mesleki eğitimini alıp yine projedeki üretim üssünde istihdam edilecek. Projemiz dünyanın en büyük satış ve servis merkezi olacaktır” dedi. HİTAM Üretim ve Sanayi Üssü’nün Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Kuzey Marmara Otoyolu, Kanal İstanbul’a yakın olan konumunun avantajına değinen Kurum, “Proje bu özelliğiyle yerli ve milli ürünlerin dünyaya pazarlanmasında çok önemli bir lokasyonda yer alıyor. 2021 yılının en büyük projelerinden biri olan projenin temelini ise en geç Temmuz ayında atacağız. Kanal İstanbul projemizin de yaz döneminde aynı şekilde temelini atmayı hedefliyoruz” diye konuştu.