• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
İşgal Altındaki Topraklarda Sükunetin Anlamı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
İsrail’in “Savunma Sütunları” adını verdiği 8 günlük Gazze saldırısını sona erdiren ateşkesin üzerinden üç ay geçti. Aşağıdaki grafik bu üç aylık süre içerisinde Gazze’den yapılan Filistin saldırılarıyla birlikte İsrail’in gerçekleştirdiği saldırıları da resmediyor.

Geçen Kasım’dan beri İsrail Gazze`ye günde ortalama bir defadan fazla saldırıyor. Bu saldırılar, sınırda konuşlanmış birliklerin açtıkları ateşleri, Gazze sahilinde çalışan balıkçılara yönelik müdahaleleri ve İsrail ordusunun yaptığı baskınları içeriyor.

Bu veriler üç sebepten dolayı önemlidir. İlk olarak, İsrail saldırılarının çok büyük bir kısmına yer vermeyen Batı medyasına bir cevaptır. Batı medyasının bu tavrı, sükûnet sürecini İsrail›e yapılan saldırılar üzerinden değerlendirmesine de uygun düşüyor. Çünkü onlar açısından «sükûnet», İsrail’in güvenliği demektir ve tabi daha fazla ölü ve yaralı Filistinli anlamına da gelir.

İkinci olarak bu veriler, Filistinlilerin yaşadığı hayatın gerçeğini ve “işgalci” ile “işgale uğrayan, sömürülen, temel hakları için mücadele eden insanlar” arasındaki güç dengesizliğine de ortaya koyar. İsrail ordusu, kendi kuvvetlerinin Gazze şeridine girmesini “rutin aktivite” olarak görüyor.

Aynı zamanda, İsrail askerleri Batı Yaka’da Filistinleri evlerinden alıp götürmeye, bir kısmını tecrit etmeye ve İsrailli yerleşimcilerin çaldıkları toprakları korumaya devam ediyor. Aşağıdaki grafiğe Batı Yaka’da öldürülen ve yaralanan Filistinlileri de dâhil ettik, çünkü Gazze ve Batı Yaka birbirinden ayrı düşünülemez.

Üçüncüsü, İsrail’in Gazze şeridine yönelik saldırıları sonrası İsrail hükümeti ve Batı’daki birçok kişi hemen “Gazze’den atılan roketler” masalını dile getirirler. İsrail’in Los Angeles’taki kendi başkonsolosunun şu sözlerini not edin: “Üç aydır Gazze’den İsrail’e tek bir roket bile ateşlenmedi”.

 

Yazar: Ben White
(Filistin/İsrail konusunda uzman, bağımsız gazeteci, yazar ve aktivist)

Kaynak: El Cezire

Çeviren:Yusuf ADEM

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir