• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
CHP'li Tanrıkulu'nun yargılandığı davada durma kararı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun kapatılan Zaman Gazetesi'ne verdiği röportajda Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı dava Bakırköy 37. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Davaya Tanrıkulu ve taraf avukatları katıldı.

Tanrıkulu, "Burada Anayasal ön sorun yönündeki beyanlarımızı tekrarlıyoruz. Bu nedenle esasa ilişkin savunma yapmayacağım. Duruşmada iddia makamını temsilen ayrıca bir değerlendirme yapılmasını beklerdim. Önceki beyanlarımı ve savunmalarımı bu manada tekrar ediyorum" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatı Ferah Yıldız ise şikâyetlerinin devam ettiğini ve sanığın cezalandırılmasını talep ettiklerini söyledi. Son sözü sorulan sanık Tanrıkulu, "Durma kararı verilmesini isteriz" dedi.

Mahkeme kararında, Tanrıkulu hakkında olay tarihinde Cumhurbaşkanı'na yönelik hakaret ettiği iddiasıyla yargılanması yönünde izin verildiğini ve başlanılan yargılama sürecinde sanığın yapılan genel seçim sonrası milletvekili sıfatıyla TBMM'de vekil olarak göreve başladığını belirtti.

Mahkeme, Anayasa'nın 83/2-3 maddesi kapsamında milletvekilliğinin yasal düzenlemeler karşısında sürdüğü aşama içerisinde hakkında yargılama yapılmasının olanaklı bulunmadığını, Anayasal düzenleme çerçevesinde milletvekilliğinin düşmesi veya yargılama konusunda TBMM'ce dokunulmazlığının kaldırılması yönünde karar verilmesinin yasal düzenlemenin ve Anayasanın amir hükümlerinin doğal neticesi olduğunu kararında ifade etti.

Mahkeme, Tanrıkulu hakkında başlanılan yargılamanın Anayasa'nın 'Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen milletvekili, meclis kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz' maddesi gereğince durmasına karar verdi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir