• DOLAR 32.495
  • EURO 34.6
  • ALTIN 2477.311
  • ...
​​Müslümanlar Ramazan ayını nasıl değerlendirmeli?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

İslam'ın rükünlerinden olan ve Allah (Celle Celalühü) nezdinde en sevilen, mükâfatı ise sadece Allah-u Teâlâ tarafından belirlenmiş olan, "On bir ayın sultanı" olarak tabir edilen, içerisinde bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi'ni de barından ve Kur'an-ı Kerim'in indiği Ramazan ayının nurlu gölgesi üzerimize düşmeye başladı.

İslam dünyası Ramazan’ı Şerife erişmenin mutluluğunu yaşıyor. Rahmet ve merhamet iklimi Ramazan’da müminlerin üzerine de birçok görev düşüyor. Peki, bu görevler neler? Ramazan insana nasıl bir maneviyat kazandırıyor? Müminler bu özel ayı nasıl değerlendirilmeli?

Ramazan ayının önemi ve nasıl geçirilmesi gerektiğiyle ile ilgili İLKHA'ya açıklamalarda bulunan, ilahiyat Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Cemalettin Erdemci, Peygamber Efendimizin (Sallalahu Aleyhi Vesellem) sünneti doğrultusunda bu ayı ihya etmenin çabası içerisinde olunması gerektiğini söyledi.

Kur'an-ı Kerim'in Ramazan ayında indiğini ve bundan dolayı bu ayın çok kıymetli bir ay olduğunu dile getiren Erdemci, şu şekilde konuştu:

“Ramazan ayı Kur’an ayıdır, Kur’an’ın nazil olduğu bir aydır. Bu ayı öncelikle Rabbimizin kelamı olan Kur’an-ı Kerimi okumak, anlamak, orada anlatılanları hayatımıza geçirmek için bir çaba göstermemiz gerekiyor. İbni Mes’ûd ( radıyallahü anh ) buyuruyor ki: 'Biz on ayeti öğrenip hayatımıza geçirmedikçe başka ayetlere geçmezdik.' bizimde bu bilinçle ayetleri okumamız, anlamamız ve hayata geçirmek için çaba göstermemiz önem arz ediyor.”

"Ramazan ayı ibadetlerimizin daha yoğunlukta olduğu bir aydır"

Ramazan ayının ibadet ayı olduğunu ve bu ayın ise daha çok ibadetle geçirilmesi gerektiğini belirten Erdemci, “Yüce Allah (Cele Celaluhu) bizleri ibadet için yaratmıştır. Bu ibadetlerin bir kısmı malla, bedenle, hem malla hem bedenle yapılanı vardır. Bu ibadet te bedenle yaptığımız bir ibadettir. Allah rızasını dileyerek kendimizi dünyevi zevk ve sefalardan beri tutuyoruz, bu çok anlamlıdır. Yiyebildiğin halde kendini tutuyorsun, içebildiğin halde kendini bundan alıkoyuyorsun, bu sörf Allah’ın rızasını dileyerek yapılan bir ibadettir. Bundan dolayı da Yüce Allah, orucun sevabını da “Ben vereceğim diyor” ifadelerini kullandı.

“Ramazan ayı fakirleri yoksulları düşünme ayıdır”

Bizim kendi isteğimizle ibadet maksatlı aç kaldığımıza dikkat çeken Erdemci, dünyanın birçok farklı bölgesinde eline geçmediği için aç kalan insanların varlığına vurgu yaptı.

Ramazan ayının hem maddi hem de manevi bir ibadet ayı olduğuna dikkat çeken Erdemci, “Ramazan ayı fakirleri, yoksulları düşünme ayıdır, bu aynı zamanda bu duyguları geliştirmesi gerekiyor. Ben nasıl kendi isteğimle aç kalıyorsam? Birde Ramazan’ın şöyle bir tarafı var: “Ben kendi isteğimle aç kalıyorum, susuz kalıyorum” ama zorunluluktan dolayı aç ve susuz kalanlar var, eline bir lokma ekmek geçmediği için aç kalanlar var. Onların durumunu düşünmek ve onlar için bir şeyler infakta, tasaduk ta bulunmak çok önemlidir.” diye konuştu

“Peygamber Efendimizin sünneti doğrultusunda bu ayı ihya etmemiz gerekiyor”

Ramazan her yönüyle bizi eğitir, bir nefis muhasebesidir, terbiyesidir, kadrini, değerini bilmemiz gerekiyor.” diyen Erdemci, “Ramazan da Kadir gecesi, Yüce Allah’ın bin aydan daha hayırlı dediği bir gece vardır. Tabi bu geceyi önemli kılan şey de Kur’an’ın o gece inmesinden dolayıdır. Bunu dikkatten kaçırmamız gerekiyor ve bütün bunları yaparken Peygamber Efendimizin (Sallallahu Aleyhi Vesellem) bu ayı nasıl değerlendirdiğini, nasıl gözettiğini görmemiz gerekiyor. Peygamber Efendimizin sünneti doğrultusunda bu ayı ihya etmenin çabası içerisinde olmamız gerekiyor.” şeklinde konuştu. (İLKHA)





Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir