• DOLAR 32.602
  • EURO 34.846
  • ALTIN 2498.144
  • ...

VAN - Van`da 2011`de meydana gelen depremlerde mağduriyetleriyle sıkça gündeme gelen medikal sektörü adeta ikinci depremi yaşıyor. Medikalcılar aylardır hastanelerde almaları gereken ödemelerinin yapılmadığını, bu sayede hem kendilerinin hem de hastaların büyük mağduriyetler yaşadığını belirtiyor.


"Medikal sektörü ikinci depremi yaşıyor"
Deprem sürecinde çok sıkıntı yaşadıklarını aktaran medikalcı Kenan Taşkıran, "Bu süreçte dışarıdan gelen firmalar buranın yerel firmalarına pek bir iş bırakmadı. Dolaysıyla büyük bir sıkıntıyı tam geride bıraktık derken, her gün çıkan ayrı kanun ve yönetmelik bu sektörde bir olumsuzluğu beraberinde getirdi. Tabi burada sadece zor durumda kalanlar firmalar değil. En büyük sıkıntıyı hastalar ve yakınları yaşıyor" dedi.


"Yaşanan sıkıntılardan dolayı ameliyat yapılamıyor"
Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinde giden hastaların tıbbi malzeme bulunmadığı gerekçesiyle çeşitli hastanelere sevk edildiğine şahit olduğunu aktaran Taşkıran, "En kötüsü de acil travma vakalarının medikal malzemelerinde yaşanan sıkıntılardan dolayı günlerce hastanede ameliyat olamadan ağrılar içerisinde kıvranıyor. Bunların hepsi yeni gelen uygulamalarla başladığına şahit olduk. Medikal malzemeleriyle ilgili yeni çıkardıkları düzenlemeler� Tabi bunları kuruma ya da hastaya yansıtmak doğru değildir" şeklinde konuştu.


"Sıkıntılar genel sekreterlik sistemiyle başladı"
Medikal sektörünün ölü durumda olduğunu ifade eden Taşkıran, "Malzeme veremeyecek duruma geldik. Ve bu genel sekreterlik sistemi geldikten sonra başladı. Ayrıca Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde 2-3 hastane bulunmaktadır. Bu da sıkıntıları arattıran işin farklı bir boyutu" ifadelerini kullandı.


"Hastanedeki alacaklarımıza temlik konuldu"
Bölge Hastanesiyle sürekli iletişim halinde olduklarını aktaran Taşkıran Sözlerini şöyle sürdürdü; "Öyle bir duruma geldik ki bizden alacaklı olan firmalar bizim hastanede alacaklarımıza temlik koymak zorunda kaldı. Bu firma ve hastane içinde zor olan bir durumdur. Bazen hastane ile yaptığımız görüşmelerde bizlere işte bu kadar paramız geldi ve biz ancak bunun la kendi personelimizin ödemesini yapabiliyoruz. Dolayısıyla bu 6-7 aya yakın bir süredir Van`da malzeme verdiğim kurumlardan doğru düzgün karşılığını almış değilim."


"Sorunların giderilmemesi bizleri ve hastaları mağdur ediyor"
Bunun en büyük sebebinin yönetimlerde işi bilmeyenlerin olmasından kaynaklandığını belirten Kenan Taşkın, "En büyük sıkıntı da bu. Sağlık sektöründe çok büyük sıkıntılar yaşanıyor. Sadece medikal sektörü değil Eczanelerden tutun hemen hemen tüm kurumlarda ciddi anlamda sıkıtılar mevcuttur. Yani sağlık sektörü en kötü dönemini yaşıyor. Her ne kadar da sağlıkta çığır açıldığı gibi bir durum gösteriliyor ise de� Sağlık alanında güzel şeyler yapılmadı değil. Bunları görmemiz lazım ancak. Çünkü Bölge Hastanesi ve YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi gibi lüks hastaneler var ve güzel hizmetler sunuluyor. Tabi bu sıkıntıların üstesinden gelmek adına gerek bizler gerek hasta yakınları ve gerekse de hasta yönetimi üzerine düşeni yapmalıdır. Ancak bunların yapılmaması bizleri bitirdiği gibi hastalara da ciddi sıkıntılar yaşatacaktır" diye konuştu.


"Hastalarımıza ileri teknoloji cihazları veremiyoruz"
Protez malzemeleri satışını yapan Ümran Duymaz ise önce ileri teknoloji protezlerin hastaneler tarafından ödenmediğini hatırlatarak, "Ancak deprem sürecinde bunlar ödenmeye başlandı. Ancak buradaki sıkıntımız sadece Araştırma Hastanelerinde çıkarılan raporları buradaki doktorlarımız yazmıyor, bunu sebebi de bu hastalara uygun olmadığı gerekçesi yada daha uzuz bir şey kullanılmasını sağlamaktır. `Devletin o kadar bütçesi yoktur` gibi bahanelerle hastalarımız farklı illere sevk ediliyor. Bu anlamda hem bizler hastalarımıza bu ileri teknoloji cihazları veremiyoruz hem de Hastalarımız İstanbul, Ankara gibi illerle sevk edilerek büyük mağduriyetlere sebebiyet veriliyor. Bunların neden yapılmadığını bizlerde merek ediyoruz" ifadelerinde bulundu. (Murat dalgın-İLKHA)