• DOLAR 32.541
  • EURO 34.897
  • ALTIN 2489.42
  • ...
6 ay Gece ve 6 Ay Gündüz Olan Yerlerde Oruç Nasıl Tutulur?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Fetva Kurulu’ndan yapılan açıklamada, “6 ay gece 6 gündüz olan yerlerde oruç nasıl tutulur?” sorusuna cevap verildi. İşte merak edilen sorunun cevabı:

“Vakit bakımından ülkeler üçe ayrılmaktadır;

 1- Gece ile gündüzün birbirine eşit olduğu veya mevsimlerin değişmesiyle birlikte aralarında birkaç saat gibi farkların bulunduğu ülkeler.

2- Gecenin çok kısa gündüzün ise çok uzun olduğu bazı İzlanda ve İsveç kentleri, Stockholm, Oslo, Kopenhag ve Helsinki gibi ülkeler.

3- Kuzey Avrupa'daki İskandinavya coğrafyasında bulunan bazı ülkeler gibi gece ve gündüzün 6'şar ay sürdüğü yerler.

Birinci ve ikinci kısımda namaz ve oruç kendi vaktinde kılınmalıdır. Gecenin çok kısa olduğu ülkelerde de akşam, yatsı ve sabah namazı çok kısa olan geceye bir şekilde sığdırılmalıdır.

Altı ay gece ve altı ayda gündüzün sürdüğü ülkelerde namaz ve oruç vakitleri için asri âlimler ve uluslararası fetva kurumlarının üç farklı görüşü bulunmaktadır;

1- Bu ülkelerde yaşayan Müslümanlar namaz ve oruç vakitlerini Mekke-i Mükerreme'ye göre ayarlarlar. Mekke'de iftar vakti girdiğinde kendileri de iftarlarını yaparlar.

2- Gece ve gündüzlerini 12 saat olarak ayarlayıp ibadetlerini de ona göre eda ederler.

3- İbadet saatlerini kendilerine en yakın gece ve gündüzün 24 saat içerisinde gerçekleştiği ülkenin saatine göre belirlerler ki yaygın olan görüş de budur.”

Bu haberler de ilginizi çekebilir