• DOLAR 32.566
  • EURO 34.897
  • ALTIN 2432.943
  • ...
Talabani: Kerkük’te 150 Kürt yetkili görevinden alındı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kerkük’te 16 Ekim 2017’de Irak ordusu ve Heşdi Şabi güçlerinin kente saldırarak kontrol etmelerinin ardından Bağdat tarafından “Vali” olarak atanan Rekan Cuburi’nin kentteki kurum ve kuruluşlarda yer alan Kürt yetkilileri bir bir görevinden uzaklaştırdığı ortaya çıktı.

Cuburi’nin sözkonusu görev için yardımcısı Ali Hemadi’yi görevlendirdiği, bu çerçevede kent merkezi dahil, Dakuk ve Dubiz ilçelerinde idari değişikliklere gidildiği belirtildi.   

Kerkük eski İl Meclis Başkanı Rebwar Talabani, “Şimdiye kadar 150 Kürt yönetici görevinden uzaklaştırıldı. Kürtler Kerkük’te yüzde 63 oy alıyor. Buna rağmen kent yönetiminde temsil oranları yüzde 14’ü bile bulmuyor” dedi.

2017’den önce Kerkük’teki idari makamlarda Kürt yöneticilerin oranı yüzde 32 ile 40, Arapların yüzde 37 ve Türkmenlerinki ise yüzde 17 idi. Ancak şu anda başta güvenlik olmak üzere diğer makamlarda bu oran tamamen değişmiş durumda. Kentte 8 güvenlik amirliğinden hiç birinde Kürt yetkili bulunmuyor.

Kerkük eski İlçeler ve Nahiyeler Polis Müdürü Tuğgeneral Serhat Kadir, “Rekan Cuburi Irak’ın seçime doğru gittiğini biliyor. Bu nedenle konumunu güçlendirmek istiyor. Bu değişikliklerin nedeni de budur” dedi.

Irak Parlamento seçimlerinde Kürtler Kerkük’te yüzde 60 oranında oy alıyor. Ancak, vali, kaymakamlıklar ve emniyet müdürlüğü gibi önemli makamlarda şu an Kürtler yer almıyor.

Irak hükumeti, çoğunluğu Kürtlerden oluşan Kerkük İl Meclisi’ni de feshetmişti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir