• DOLAR 32.433
  • EURO 34.484
  • ALTIN 2488.112
  • ...
AB, Küba-ABD arasında arabulucu olacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Küba Haber Ajansı'nın (ACN) haberine göre AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Küba Halkıyla Dostluk ve Dayanışma Grubu'nun "Küba'yı terörizmi teşvik eden ülkeler listesinden tek taraflı çıkarmak için ABD hükümetiyle arabuluculuk yapma" talebini kabul etti.

Yüksek temsilci Borrell'in Çarşamba günü Twitter'da kamuoyuna açıkladığı Avrupa Parlamentosu üyelerine yazdığı bir mektupta, "Yeni ABD yönetimi ile temaslarımızda bu konuyu ele alacak ve ABD'yi bu atamayı kaldırmaya çağıracağız." İfadelerine yer vermişti.

Buna cevaben, Küba Ulusal Halk İktidarı Meclisi başkan yardımcısı Ana Mari Machado, meclisin AB'nin kararını takdir ettiğini belirten bir paylaşım yaptı. Machado, "Küba teröre sponsorluk yapmıyor ve terörü desteklemiyor. Halklar arasında barış, dayanışma ve işbirliğini destekliyoruz." dedi.

Küba, ilk olarak Amerika Birleşik Devletleri tarafından 1982 yılında "terörizmi finanse eden devlet" olarak belirlendi ve iki ülke diplomatik bağları yeniden kurduğu için 2015 yılında o zamanki ABD Başkanı Barack Obama'nın yönetiminde listeden çıkarıldı.

Ancak 11 Ocak 2021'de, ABD Başkanı Donald Trump'ın görevden ayrılmasından sadece birkaç gün önce Pompeo, ABD'nin Küba'yı listeye geri aldığını açıkladı.

Mart ayı başlarında Beyaz Saray Basın Sekreteri Jen Psaki, gazetecilere verdiği günlük brifingde ABD'nin Trump yönetiminin kararını gözden geçirmeye kararlı olduğunu söyledi. Psaki, "Küba'da bir politika değişikliği şu anda Başkan (Joe) Biden'ın en önemli öncelikleri arasında yer almıyor." dedi. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir