• DOLAR 32.514
  • EURO 34.573
  • ALTIN 2490.27
  • ...
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Doğan: Kuraklık riski kalmadı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Kış aylarında yağışların az olması, barajlardaki doluluk oranlarında ciddi düşüşlerin yaşanması kuraklık endişesini beraberinde getirmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu yöndeki açıklamaları ile tüm Türkiye’de olduğu gibi Batman’da da çiftçiler arasında büyük bir kaygı meydana gelmişti. Ancak son günlerde, özellikle mart ayının sonunda yağan yağışlar çiftçileri rahatlatırken uzmanlar kuraklık riskinin kalmadığını belirtti.

 

Batman Ziraat Odası Genel Sekreteri ve  Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Ebubekir Doğan, İLKHA muhabirine, mart sonunda yağan yoğun yağışların ve nisanda beklenen yağışların kuraklık riskini ortadan kaldırdığını söyledi.

Bu durumun çiftçileri rahatlattığını belirten Doğan, barajlardaki doluluk oranının yüzde 75’e çıktığını vurguladı.

“Bu durum bizi ciddi bir şekilde endişelendiriyordu”

Ekim ayı olan kasım ve aralık aylarında ciddi bir kuraklık endişesi yaşandığını belirten Doğan, “Türkiye’nin tamamında, özelde bizim bölgemizde ekim ayı olan kasım ve aralık aylarında bir kuraklık söz konusu oldu. Bu durum Türkiye’de özellikle çiftçimizi çok endişelendirdi. O dönemlerde hatta ekimler biraz geçişmişti. Ancak ocak ayında yağışlar biraz iyiydi. Şubat ayında yine bir kuraklık dönemi yaşadık. Meteorolojik verilerek baktığımızda şubat ayı itibariyle 146 milimetre mevsimin aynı dönemine ait bir yağış eksikliği söz konusuydu ve bu durum bizi ciddi bir şekilde endişelendiriyordu.” dedi.

Ebubekir Doğan

“Çiftçimiz rahatlamış durumda”

Mart ayının sonlarında yağan yağışlarla kuraklık tehlikesinin bittiğini söyleyen Doğan, “Martın 15’inden sonra bütün Türkiye’de olduğu gibi bölgemizde de hem kar yağışları hem de yağmurların iyi yağması nedeniyle şu anda çiftçimiz rahatlamış durumda, içine su serpilmiş durumda. Artık kuraklık tehlikesi hâlihazırda bulunmamaktadır. Meteorolojik verilere baktığımızda nisan ayında yine yağışlar bekliyoruz. Bugünkü durumla artık kuraklık tehlikesi hemen hemen yoktur.” ifadelerini kullandı.

“Bu da çok sevindirici”

Son yağışlarla birlikte barajlarda doluluk oranlarının yüzde 75’e çıktığını vurgulayan Doğan, şunları söyledi:

“Son yağışlarla birlikte yüksek kesimlere kar ve yağmur yağışlarıyla barajlardaki doluluk oranı da yüzde 75’in üzerine çıkmıştır. Bu da çok sevindiricidir. Tarımsal kuraklığın atlatılmasıyla birlikte özellikle barajlarımızın beslenmesi, dolaylı yoldan elektrik üretimi ve yeraltı su kaynaklarımızın beslenmesi açısından bu yağışlar çok önemliydi. Şu anda çiftçilerimiz bu durumdan memnun. Çiftçilerimizin keyfi yerinde diyebiliriz.”(İLKHA)







Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir