• DOLAR 32.343
  • EURO 35.071
  • ALTIN 2317.92
  • ...
HÜDA PAR Genel Başkanı Sağlam’dan KDP Genel Başkanı Akıcı’ya ziyaret
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Yeni anayasa çalışmaları kapsamında Kürt Demokrat Partisi (KDP) Genel Başkanı Reşit Akıcı'yı Diyarbakır'daki genel merkezlerinde ziyaret eden HÜDA PAR Genel Başkanı Sağlam, herkesin kendini içerisinde ifade ettiği bir anayasanın oluşması için görüşmelerin devam edeceğini söyledi.

Basına kapalı gerçekleşen ziyarette iki lider, yeni anayasa hakkında görüş alışverişinde bulundu. İki lider, baş başa görüşmenin ardından ortak basın açıklaması düzenledi, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Sağlam, yeni anayasa çalışmalarında takip edilmesi gereken yol ve yöntemler konusunda HÜDA PAR’ın görüşlerini Akıcı'yla paylaştıklarını ifade etti.

Karşılıklı görüş alışverişinde bulunduklarını ve buna mukabil görüşmenin verimli geçtiğini söyleyen Sağlam, ülkenin ihtiyacı olan anayasanın yürürlüğe girmesi, tartışılması, herkesin kendini içerisinde ifade ettiği bir anayasanın oluşması için ellerinden geleni yapacaklarını kaydetti.

"Halkımızın uzun yıllardan beri çektiği sıkıntıları bertaraf etmek için düşüncelerimizi dile getirmeye devam edeceğiz"

Sağlam, "Her kesimle konuşmaya başlar, görüşlerimizi özgür bir ortamda hiçbir çerçeve ve kırmızıçizgi olmadan ifade edebilirsek, herkes bu anayasada ne istiyor, temel hak ve özgürlükler konusunda nasıl bir anayasa ve yaşam istiyor? Bunu rahatlıkla ortaya koyup kendini ifade edebilirse herkesin kabul edebileceği bir anayasanın yapılabileceğine inanıyorum. Bu çok uzak değildir. Yeter ki biz tabular oluşturmayalım, herkes kendini ifade edebilsin ve ne istediğini her platformda dile getirebilsin.

Meclis'te yapılan çalışmalara rehberlik edecek, belki onlara ikazda bulunacak düşüncelerin, olmazsa olmazların ifade edilmesi açısından bu görüşmelerin çok ehemmiyeti var. Bundan sonra da inşallah daha geniş platformlarda -anayasalarda nelerin olup olmaması gerektiği konusunda- halkımızın uzun yıllardan beri çektiği sıkıntıları bertaraf etmek için düşüncelerimizi dile getireceğiz." ifadelerini kullandı.

video

"Yapılacak anayasalara bağlılığın olmaması durumunda değiştirilmesinin de bir anlamı olamaz"

KDP Genel Başkanı Akıcı da yeni anayasa çalışmaları kapsamında bir takım çalışmaların yürütüldüğünü, bu anayasanın yeniden şekillendirmek amacıyla siyasi partilerle görüşmelerin gerçekleştirildiğini kaydetti.

Akıcı, "Bilindiği üzere 1960 yılından bu yana hazırlanan ve değiştirilen anayasalar askeri darbelerle oluşturulan anayasalardır. Anayasanın değiştirilmesinden önemli olan husus, değiştirilecek anayasanın bağlayıcılık boyutudur. Yapılacak anayasalara bağlılığın olmaması durumunda değiştirilmesinin de bir anlamı olamaz. Türkiye’deki mevcut anayasalara baktığımızda yargı veya hukuki açılarından devletin bu anayasalara bağlılığı yoktur. Kendilerine göre hareket etmektedirler. Biz de diyoruz ki bu değiştirilecek anayasa Kürt halkına faydası olacaksa destekleriz. Ama kendilerine göre düzenleyip Kürtlerin haklarına yer verilmeyecekse bizim açımızdan anayasanın değiştirilmesinin de bir anlam teşkil etmez." dedi.

Sağlam, yeni anayasa ziyaretleri kapsamında geçtiğimiz günlerde Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan ile İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’i ziyaret etmişti. (İLKHA)











Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir