• DOLAR 32.572
  • EURO 35.041
  • ALTIN 2421.03
  • ...
Esnaf ve halk kısıtlamaların tekrar getirilmesine tepkili
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'nın ardından yeni Covid-19 tedbirlerini açıkladı. Buna göre kırmızı renkli olan illerde hafta sonu 2 gün boyunca sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak. Yüzde 50 kapasite ile hizmet verebilecek olan kafe ve restoranlar Ramazan ayı boyunca sadece paket servis yapabilecek.

1 Mart’tan itibaren başlayan “kontrollü ve kademeli normalleşme” sürecinin başlamasının ardından yeni yeni toparlanmaya başlayan ve rahat bir nefes almaya başlayan esnaf, hafta sonu kısıtlaması başta olmak üzere yeni getirilen kısıtlamaların kaldırılmasını talep ediyor.

 

Ekonomide derin yaralar bırakan Covid-19 salgını hem halkı hem de esnafı halen olumsuz etkilemeye devam ediyor. Tüm dünyada etkisini sürdüren Covid-19 salgını insanları sağlığından etmenin yanı sıra ekonomilerine de ciddi anlamda zarar vermeye devam ederken uzun süredir sokağa çıkma ve diğer kısıtlamalardan dolayı iş yapamayan esnafın, “kontrollü normalleşme” ile birlikte işleri kısmen de olsa açıldı.

Salgının etkisi nedeniyle zor bir dönemden geçen esnaf, normalleşme ile beklediği rağbeti görmezken dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Kabine Toplantısı'nda alınan yeni kısıtlama kararları ile hayal kırıklığına uğradı.

Biriken kiralarını,  faturaları ve çalıştırdıkları personelin maaşlarını bile ödemekte zorluk çeken esnaf, umudunu Ramazan ayına bırakmıştı. Ramazan ayı öncesi getirilen kısıtlamalara tepki gösteren esnaf ve halk, kararın tekrar gözden geçirilmesini istiyor.

Hafta sonu uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasının kaldırılmasının ardından bir nebze de olsa işlerin açıldığını belirten esnaf, ancak uygulanacak hafta sonu kısıtlamaları ile tekrar mağdur olacaklarına dikkat çektiler.

Kısıtlamalarda çifte standart uygulanmasına tepki gösteren esnaf, Covid-19 salgını nedeniyle işlerinin durma noktasına geldiğini, “kontrollü normalleşme” sürecinde de işlerinin açılmamasından yakınarak kısıtlamaların kaldırılmasını talep etti.

Esnaf için her türlü kısıtlamayı uygun gören Bilim Kurulu üyelerinin, düzenlenen kongrelere, yetkililer tarafından kalabalık halinde yapılan programlara ve sosyal mesafesiz yapılan uçak seferleri için tek kelime bile etmemesine tepki gösterdi.

Covid-19 salgını nedeniyle çok zor günlerden geçtiklerini belirten esnaf Hayri Özdemir, “Virüs sadece hafta sonu ve esnafın işyerinde mi bulaşıyor?” diyerek sitemde bulundu.

“Virüs sadece hafta sonu mu bulaşıyor?”

Esnafın taleplerine ve mağduriyetine kulak verilmemesine tepki gösteren Özdemir, “Pandeminin ilk gününden itibaren esnaf olarak zaten kan ağlıyoruz. Bütün sektörler sürekli bankalardan borçlanarak hayatta kalmaya, itibarımızı korumaya çalışıyoruz. Bu süreç içerisinde maalesef hükümetimizin bir tek kuruş yardımını görmedik. Esnafa verilen desteği ispat etsinler, bizden de ne istiyorlarsa baş üstüne kabul edelim. Sayın Cumhurbaşkanı, Genel Başkanı olduğu AK Parti'nin kongrelerini yaparken mesafe yok, her şey serbest, ne kadar inkâr ederlerse etsinler göz, nizam var ve bütün televizyon kanallarında kongreleri izledik. Kongreler bitti, şimdi tekrar yasaklama geldi. Zaten insanlar evde oturmaktan bıktı. Bu kısıtlamaların virüsle hiç alakası yok. Piyasalar çökmüş, bizler sürekli zarar altındayız. Haftanın dört günü çalışıyoruz, dört gün haftalık veriyoruz. Ondan sonra esnaf üç gün çalışmış oluyor. Yetkililer artık ellerini vicdanlarına koysunlar, üç gün çalışan esnaf kirasını, elektriğini, suyunu ve doğalgazını nasıl ödeyecek, elemanın geçimini nasıl sağlayacak? İnsanlara yazık, bunu yapmaya kimsenin hakkı yok. Pazar günü yasağını anladık, cumartesi gününü neden kapatıyorsunuz? Hafta arası bu kadar insan geziyor, salgın ilerlemiyor da cumartesi-pazar günü mü ilerleyecek?” diye sordu.

“Kısıtlamaların tekrar gelmesi esnaf için hiç iyi olmadı”

Tedbirlerin sadece esnafı ve halkı kapsamına tepkili gösteren esnaf Selçuk Çarşafcıoğlu ise şunları söyledi:

“Kısıtlamaların tekrar gelmesi esnaf için hiç iyi olmadı. Halk zaten mağdur, para kazanılmıyor. Esnaf ölsün, siyasetçiler para kazansın. Bunun için de başka filmlerde dönüyor. Salgın başladığında esnafa kredi verdiler, sonra da yasakları getirdiler. Peki, bu esnaf ödemesini nasıl yapsın? Herkese tekrar kredi veriliyor, esnaf borçlandırılıyor, sonra ‘yasak getiriyoruz’ diyorlar. Peki, bu durum nasıl olacak? ‘Halka milyarlarca para dağıttık, esnafa yardım yaptık’ deniliyor caddemde 30-40 tane esnafın hiçbir tanesi bu yardımı almadı. Bu yardımları kime dağıtmışlar, kendi yandaşlarına mı? Sen kongre yaptın, virüsü yaydın, ülkeyi tekrar kırmızıya çevirdin, ondan sonra tekrar ‘yasak’ diyorsun. Bu ne lahana bu ne turşu?" 

“Kısıtlamalar çözüm değil”

Kısıtlamaların salgının önlenmesinde etkili olmadığını savunan Abdulkadir Bozgeyik, “Yapılan kongreleri ve toplantıları görüyoruz. Haftanın beş günü serbest, haftanın iki günü eve kapanmanın bir anlamı yoktur. Bu mikrop ile bir anlaşma mı var? Haftanın beş günü bulaşmayacak da haftanın iki günü mü bulaşıyor? Haftada iki gün kısıtlama ile bu salgını bitiremezler. Bunun çözümü 15 olabilir. Ancak bu şekilde belki olabilir, buna da maddi gücümüz ne kadar yetecek bilemiyorum ama kısıtlama çözüm değil.” dedi.

“Virüs sadece esnafta mı var?”

Kısıtlamaların esnafı mağdur ettiğini belirten esnaf Hasan Adam, “Zaten esnafın işi hafta sonu daha iyi oluyor. Zaten hak dışarıda, biz bu kısıtlamaları istemiyoruz. Esnaf olarak çok zorlandık. İşçilerimizi zaten çıkardık. Eve bir şey götüremiyoruz, kiramızı ödeyemez hale geldik. İhtiyaçlarımızı göremez hale geldik. Vergilerimizi veremez hale geldik. Kongreler yapılıyordu, her taraf doldu. Esnafa gelince de yasak. Zaten her masaya bir müşteri istiyoruz. Bunu da elimizden alıyorlar. Virüs sadece esnafta mı var? Esnaf olarak her türlü tedbirimizi alıyoruz. Müşterilerimizi koruyoruz, müşterilerimizde kurallara uyuyor. Maskesiz müşteri almıyoruz. İçeride yemek yasaklanınca halk sokakta, parkta yemek yemeye başladı, daha kötü oldu ve hastalık daha çok arttı.” diye konuştu.

“Kısıtlamaları zor günlerden geçen esnafı daha fazla mağdur edecektir”

Hafta sonu kısıtlamalarının esnafı çok olumsuz etkilediğine dikkat çeken esnaf Mehmet Ünal ise, “Biz zaten şu ana kadar işlerimizi çok zor çeviriyorduk. Tam yasaklar kalktı deyip esnaf biraz sevinmeye başladı. Fakat şu anda yeniden yasakların getirilmezse ciddi bir şekilde esnafı zarar koyacaktır. Yani biz bu süreçte devletten destek bekliyoruz ama hiçbir destek görmüyoruz. Devlet yetkilileri verdikleri destekler açıklasınlar, hiçbir destek almadık. Özellikle reise sesleniyorum; esnafın ve halkın elinden tutsunlar. Bu yasaklarla hiç kimse bir yere varamaz. İnanılmaz derece zordayız, sıkıntıdayız. Bu süreçte halkın ve esnafın yanında olunması gerekiyor. Bu halkın ve esnafın yanında olmazlarsa gerçekten bu hükümet bir şekilde gidecek. Halk, bu desteği görmüyorsa yarın hükümete vermiş olduğu desteği çekecek.” ifadelerini kullandı.

“Kısıtlamaların esnafa çok büyük zararı oluyor”

Esnafın geçim derdinde olduğunu ve sokağa çıkma kısıtlamalarından olumsuz etkilendiklerini belirten vatandaşlardan Ertuğrul Karaman da, “Kısıtlamaların tekrar getirilmesi doğru değil. Devletimiz ciddi bir anlamda bu konu üzerinde çalışıyor ama esnafın ve halkın bu kadar sıkboğaz edilmesi gerekmezdi. Zaten çarşı her zaman kalabalık, bir eksiklik yok. Denetim olsa daha iyi olur. Aslında bizim sağlığımız için bir çaba var, bu salgın bizim için büyük bir tehdit. İnşallah hep birlikte bu zor günleri atlatırız. Fakat bu şekilde çok aşırı sıkboğaz yapılması ekonomik anlamda herkesi bayağı bir zarara uğratıyor. Yasakların bir anlamı yoktur. Kısıtlamaların esnafa çok büyük zararı oluyor.” diye konuştu. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir