• DOLAR 32.555
  • EURO 34.908
  • ALTIN 2422.431
  • ...
Mantarların muhteşem dünyasını keşfedin! Kristal beyin, Cadı Margarini...
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Doğruhaber - Çeviri haber

Dünya dışı gibi görünen mantarların birçoğu ormanların istilacılarıdır. Yılın en soğuk aylarında düşen ağaçların, ölü odunların ve ağaç kütüklerinin etrafında yetişen Geleneksel mantarlar, eğimli ve daha jelatinimsi olan diğer mantarların yolunu açar. Çoğu, çürüyen odun ve diğer ölü bitki materyallerini parçalamak ve sindirmek için enzimler kullanan, kabuk, deri, balçık ve beyin parçalarına benzeyen mantarlardan oluşur.

Bilim adamları, sinekleri 'zombiye' dönüştüren iki yeni mantar türü dahi buldu.

Son birkaç aydır bu tuhaf ve küçümsenen dünyanın sezon dışı bir keşfini yaptım. Geliştirilen Seek uygulaması, türleri yapay zeka (AI) kullanarak tanımlar. 15 mantar türü belirledim (evde bir mantar tanımlama kitabının yardımıyla) ve çok daha fazlası beni şaşırttı. Keşfettiğim kadarıyla, mantarlar kategorize edilmekten hoşlanmazlar.

Sümüksü buluntular arasında sarı beyin mantarları (Tremella mesenterica), kristal beyin mantarı (Myxarium nükleatum) ve kehribar jöle mantarı (Exidia recisa) bulunur. Bahar yaklaştıkça bu jelatinimsi mantarlar büzülmeye başlar. Daha sert raf mantarları, meşe mazegill (Daedalea quercina), hardal sarısı polipor (Phellinus gilvus) ve ormanın tavuğu (Laetiporus sulphureus) gibi şeyler haline gelir.

Sarı beyin mantarı
Bu mantarın katmanlı bir elbisenin eteğindeki fırfırlar gibi, çürüyen ahşaptan fışkıran narin olanları var. Aralarında tüylü perde kabuğu (Stereum hirsutum), kalabalık parşömen (Stereumcompatum) ve hindi kuyruğu (Trametes versicolor) bulunur. Bu türlerden bazıları tüm yıl boyunca görülebilir, ancak bitki örtüsünün çıplak olduğu kış aylarında özellikle görülebilirler.

Temelde bambaşka bir dünyaya taşınıyorsunuz - sanki Gulliver’in bir el merceğinden geçmesi gibi.

Cardiff Üniversitesi'nde mikrobiyal ekoloji profesörü Lynne Boddy, "Çoğu insan etli mantarları görmeyi sevdikleri için sonbaharda dışarı çıkmayı sever, ancak çalışmalarımın çoğu odun çürümesine neden olan mantarlar üzerinde" diyor.

“Bana göre, bu yılın iyi bir zamanı - dışarıda görülecek kitleler var. Bu sabah altı yaşındaki torunumla bir yürüyüşe çıktım ve 10 farklı tür görmüş olmalıyım."

Gördüğümüz mantar parçası, meyve veren gövdesidir ve toprak, bitkiler ve ağaçlara bağlanmış çok daha büyük bir yapının parçasıdır. Hayvanların aksine, mantarlar vücutlarını yedikleri yemeğin içine koyarlar, bu yüzden çoğu zaman bizim için görünmezler. Mantarlar yıl boyunca meyve veren vücutlar üretir - bu nedenle sessiz, yapraksız kış aylarında bile her zaman görülecek bazı türler vardır.

Islak hindi kuyruğu mantarları
Mantarlar, geleneksel taksonomik sistemimize meydan okur çünkü onların dünyası, bir türün neredeyse diğerinden ayırt edilemez olduğu süreçler ve ilişkilerle ilgilidir. Ayrıca güne bağlı olarak çok farklı görünebilirler. Örneğin, tüylü perde kabuğu bazen hindi kuyruğuna dönüşüyor gibi görünüyor, bu da diğer adı olan sahte hindi kuyruğunu açıklıyor. Ama sonra altın perde kabuğu (Stereum ostrea) adı verilen ve biraz farklı olan başka bir sahte hindi kuyruğu var.

Her şey biraz baş ağrısı olabilir ve son birkaç yılda mantar taksonomisi daha da karmaşık hale geldi çünkü moleküler DNA, aynı olduğu düşünülen birçok türün aynı olmadığını gösterdi. Mikologlar, ormandaki tavukların - bir tür raf mantarı - aynı görünseler de meşe ve porsuk ağaçlarındaki farklı türler olabileceğine inanıyorlar. Sarı beyin mantarları ve cadıların tereyağı hakkında pek çok anlaşmazlık var - bazıları aynı olduklarını iddia ediyor, diğerleri farklı olduklarını söylüyor.

Türleri tespit edilirken insanı yanıltmaya olan eğilimleri, mantarların girmesi zor bir grup olabileceği anlamına gelir. Daha önce RSPB ile çalışan Plantlife’dan Dave Lamacraft şöyle diyor: "[Kuş] dünyasında," ah, bu bir ardıç kuşu " diyebilirsiniz ve bu tespitinizde çok az şüphe vardır ancak mantar dünyasında, bir şeye ne dediğini asla bilemezsin. Emin olmak istiyorsanız mikroskop kullanmaktan başka çareniz yok”diye ekliyor Lamacraft. Onun tavsiyesi, işe başlarken özdeşleşme konusunda fazla endişelenmemektir. Sadece mantarlara bakmanızı ve onlar hakkında özel ve farklı olanı bulmayı öneriyor.

"Bambaşka bir dünyaya taşınıyorsunuz - sanki Gulliver’in bir el merceğinden geçmesi gibi," diyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir