• DOLAR 32.591
  • EURO 34.858
  • ALTIN 2492.15
  • ...
İşgalciler halkı gözetmeden bombalamışlar: Yüzlerce ölü  BATIDA MEDENİ! DOĞUDA VAHŞİ!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dış Haberler Servisi

Aralık 2020'de Trouw gazetesi, Hollandalı askerlerin, 2007 yılında Afganistan’ın Uruzgan eyaletinde görev yaptıkları sivilleri katlettiğini yazmıştı. Bir başka gazete ise yeni bir bilgi paylaştı. Gazetenin haberine göre Hollandalı askerler, sivilleri katlettikleri operasyon öncesinde müttefik kuvvetler tarafından uyarıldı.

UYARILAR DİKKATE ALINMAMIŞ

Volkskrant gazetesinin haberinde, Uruzgan’da görev yapan Hollandalı askerlerin söz konusu operasyon öncesinde ve operasyon esnasında muhtemel sivil kayıplarına karşı uyarıldığı ortaya çıktı. Haberde, "NATO'ya bağlı müttefik kuvvetler tarafından yapılan uyarıların Hollanda Savunma Bakanlığı tarafından dikkate alınmadığı" aktarıldı.

Volkskrant'ın ulaştığı gizli belgelerin, Hollandalı askerlerin, Taliban'ın hedef alındığı bombalı saldırıda sivil can kaybı riskini göze aldığını ortaya koyduğu belirtildi. Haberde, Afganistan'ın güneyindeki Kandahar vilayetinde NATO karargahından Hollandalı askerlerin üç ayrı defa uyarıldığı kaydedildi.

SAVUNMA BAKANLIĞI SESSİZ!

Hollanda Savunma Bakanlığı, gazetenin iddialarıyla ilgili açıklama yapmadı. Haberde, Savunma Bakanlığı yetkilisi Peter de Bock'un, olayla ilgili adli soruşturmanın devam ediyor olması sebebiyle Bakanlığın yorum yapmak istemediği şeklindeki açıklamasına yer verildi.

Öte yandan bugün Lahey Bölge Mahkemesinde söz konusu saldırısında hayatını kaybeden siviller için insan hakları avukatı Liesbeth Zegveld tarafından tazminat davası açılacağı bildirildi.

HOLLANDA’NIN AFGANİSTAN'DA SİVİL KATLİAMI

Aralık 2020'de Trouw gazetesindeki haberde Hollandalı askerlerin, "2007'de Afganistan’ın Uruzgan eyaletinde görev yaptıkları sürede ağır silahlarla muhtemelen sivilleri öldürdüğü" kaydedilmişti. Haberde, Uruzgan’da görev yapmış emekli asker Servie Hölzken'in, sivillerin yaşadığı bölgedeki iki eve nasıl ateş açtığını anlatırken hedef alınan Taliban militanlarının olduğunu düşündükleri evlerden insanların koşmaya başladığını anlatmıştı. Hölzken, sadece telsizden edinilen bilgiye göre hareket edilerek verilen komut üzerine ateş açıldığını belirtmiş, olay sırasında karşı taraftan silah sesi gelmediğini söylemişti.

Bombalamada 50 ila 80 sivilin can kaybı yaşadığı düşünülüyor.

80 SİVİLİN ÖLÜMÜ HUKUKA UYGUNMUŞ!

Hollanda Savunma Bakanlığı, Hölzken'in yaptığı açıklama nedeniyle şoke oldukları ve "çok ciddi" bir olay olarak gördükleri olayla ilgili Bakanlığın savcılıkla ön araştırma başlatmıştı. Ancak skandal bir karara imza atan Savcılık, Hollandalı askerlerin “savaş hukukuna uygun hareket ettiği” gerekçesiyle soruşturmayı sonlandırmıştı.

WİKİLEAKS’İN AFGANİSTAN BELGELERİ

ABD başta olmak üzere birçok işgalcinin Afganistan’da gerçekleştirdiği sivil katliamlar yıllar geçtikçe gün yüzüne çıkıyor.

WikiLeaks, 2010'da Afganistan'daki savaşa ilişkin 90 binden fazla gizli belge ve raporu yayımladı. Belgelerde, ABD öncülüğündeki koalisyonun yüzlerce sivili öldürdüğü ve bunları gizlediği ortaya çıktı.

Sivillerin hayatını kaybettiği olaylar arasında ABD askerlerinin otobüse ateş açıp 15 kişiyi katletmesi, Polonyalı askerlerin düğün basıp aralarında hamile bir kadın ve çocuğunun da olduğu 5 kişiyi öldürmesi gösterildi.

150 Taliban üyesinin öldürüldüğü iddia edilen füze saldırısında aslında 300 sivilin katledilmesi, gizli bir özel kuvvet biriminin Taliban liderlerini mahkemeye çıkarmadan öldürmek için kurulması, ABD'nin giderek daha fazla bir şekilde Nevada'dan kumanda edilen SİHA'lar kullanması ve bu saldırılarda çok sayıda sivilin ölmesi gibi bilgiler de yer aldı.

AVUSTRALYA ASKERLERİNİN CİNAYETLERİ

Kasım 2020’de de Avustralya ordusu, özel kuvvetlere mensup askerlerin Afganistan'da 39 kişiyi haksız yere katlettiğinin ortaya çıkarıldığını duyurdu.

Konuya ilişkin açıklama yapan Avustralya Savunma Kuvvetleri Komutanı General Angus Campbell, yıllardır sürdürülen soruşturma sonucunda, bazı kanıtlara ulaşıldığını dile getirdi. Campbell açıklamasında, "Kurallar çiğnenmiş, hikayeler uydurulmuş, yalan söylenmiş ve tutuklular katledilmiş" ifadesini kullanarak, yapılan soruşturmanın sonucunda ortaya çıkan raporda "utanç verici" olayların yer aldığını belirtti.

Campbell, buna örnek olarak, özel kuvvetlere yeni giren askerlerin, saygı kazanmak için, deneyimli askerler tarafından bir tutukluyu öldürmeye zorlanmış olmasını gösterdi. Bazı askerlerin öldürdükleri kişilerin listesini tuttuğunu ve bu konuda birbirleri ile yarıştığını belirten Campbell, hukuksuz öldürme olaylarını örtbas etmek için çatışma yaşandığı yalanının söylendiğini, sivil cesetlerin yanına silahlar konularak görüntülendiğini ve katledilen kişilerin, öldürüldükten sonra suçlu listelerine adlarının yazıldığını kaydetti.

Avustralyalı askerlerin Afganistan’da işledikleri cinayet dosyası oldukça kabarık. Bunların arasında, bir evde yapılan arama esnasında altı yaşında bir çocuğu öldürmek ve bir helikopterde yer olmadığı için tutuklanan esirlerden birini öldürmek gibi vahşice cinayetler de var.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir