• DOLAR 32.339
  • EURO 35.132
  • ALTIN 2308.229
  • ...
Çin ile İran arasındaki anlaşmanın detayları belli oldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Nükleer faaliyetlerinden ötürü ABD ve Batı'nın ambargoları altında bulunan İran, Çin ile 400 milyar dolarlık anlaşma imzaladı.

İki ülke, İran'ın, Çin'in başlattığı "Kuşak ve Yol" projesine katılımını öngören 25 yıllık iş birliği anlaşmasını imzaladı.

Ekonomik ve güvenlik alanlarının ön planda tutulduğu çeşitli alanlarda iş birliğini öngören anlaşmalar, Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi'nin iki günlük Tahran ziyareti sırasında gerçekleşti. Anlaşmalar, Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi ile İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif tarafından imzalandı.

Buna göre Çin, gelecek 25 yıl içinde bankacılık, telekomünikasyon, limanlar, demiryolları, sağlık hizmetleri ve bilgi teknolojisi de dahil olmak üzere onlarca alanda İran'a 400 milyar dolarlık yatırım yapacak. Buna karşın Çin, İran'dan düzenli ve büyük ölçüde indirimli olarak İran petrolü alacak.

Ayrıca anlaşma ortak eğitim ve tatbikatlar, ortak araştırma ve silah geliştirme ile istihbarat paylaşımı da dahil olmak üzere askeri iş birliğinin derinleştirilmesini öngörüyor.

İki ülke arasındaki ilişkilerin derinleştirilmesi ve İran'ın, Çin'in başlattığı "Kuşak ve Yol" projesine katılımını öngören adım, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in 2016 yılındaki Tahran ziyaretinde ilk defa gündeme gelmişti. (İLKHA)

 



Bu haberler de ilginizi çekebilir