• DOLAR 32.344
  • EURO 35.086
  • ALTIN 2309.79
  • ...
"Din Eğitimi" modeli için Kırgızistan'dan bir heyet Türkiye'ye geldi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Batken Devlet Üniversite Rektörü Prof. Dr. Aidarbek Gıyazov, Rektör yardımcıları Gulamidin Artykbaev, Ainagul Murzaeva, Usonov Musa Usonov ile AİYİR İnsani Yardımlaşma Derneği Başkanı Mahamat Abdikulov'dan oluşan heyet "Din Eğitimi" konusunda görüş alışverişinde bulunmak üzere Türkiye'ye geldi.

Sakarya ve Ankara'da bir dizi ziyaretlerde bulunan heyet, son olarak ​Dünya İslam Sağlık Birliği (WIHU) Başkanı Dr. Kasım Sezen'i ziyaret etti. Ziyarette, heyeti WIHU Başkanı Sezen ile Millî Görüş Platformu Sözcüsü Eğitimci-Hukukçu Necmettin Aydın karşıladı.

 

Türkiye'de yapılan ziyaret ve görüşmeler hakkında İLKHA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Aidarbek Gıyazov, Türkiye'de hiç yabancılık çekmediklerini ve çok güzel ağırlandıklarını söyledi.

"Ülkemizde Türkiye'dekine benzer İmam Hatip Okulları açmak istiyoruz"

Türkiye halkına selam vererek konuşmasına başlayan Gıyazov, "Bizim Türkiye'ye gelişimiz üç sebepten dolayıdır. Türkiye'deki imam hatipler projesini ve ilahiyat fakültesini Batken Devlet Üniversitesi bünyesinde Kırgızistan'da açmak istiyoruz. Bu arada şunu belirtmek istiyorum; Batken Devlet Üniversitesi bünyesinde açmayı düşündüğümüz ilahiyat fakültesine Sayın Necmettin Erbakan ismini vereceğiz. Ayrıca üniversitemizin bünyesinde Sağlık Meslek Yüksek Okulu açacağız. Bu minvalde Türkiye ile tecrübe kaynaşmasının olmasını istiyoruz." dedi.

"İlahiyat fakülteleri için Türkiye'deki ilgili kurumlarla temas halindeyiz"

Yaklaşık bir haftadır Türkiye'de olduklarını söyleyen Gıyazov, "Türkiye'ye geldiğimizde ilk olarak Sakarya Üniversitesi Rektörü ve Sakarya Müftüsü ile görüştük. Ankara'ya geldikten sonra Ankara'da da Diyanet İşleri Başkanlığı ve Diyanet Vakfı ile görüşmeler yaptık. Onlarla birlikte ilahiyat fakülteleri ve İmam hatip liselerini açma konusunda anlaştık. Ayrıca Millî Eğitim Bakanlığının Din Öğretim Genel Müdürlüğü ile de görüşmeler yaptık. Onlar da Türkiye'deki eğitimle ilgili bilgi vereceklerini ve her zaman yardımcı olacaklarını söylediler. Bunun dışında Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları Genel Başkanlığı ile görüştük. Onlar da her zaman bize destek vereceklerini söylediler. İnşallah yakın zamanda protokolleri imzalamış olup bu anlamda tecrübe paylaşımı ve bahsettiğimiz üç fakültemizi açmış olacağız." ifadelerini kullandı.

Son olarak Türkiye'de ziyaret ettikleri herkesten çok memnun olduklarını aktaran Gıyazov, Türkiye'de hiç yabancılık çekmediklerini ve misafirperverliklerinden dolayı herkese teşekkür ettiklerini söyledi. (İLKHA)













Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir